Şehitlikler ve yatırlar ilgi bekliyor

Van'da farklı mahallelerde ilçelerde bakımsız halde bulunan şehitlikler türbeler ve yatırlar belediyelerden ilgi bekliyor. Şehitlikler ve türbelerin kent kimliği açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Çevre Kültür Vakfı (ÇEKÜL) Vakfı Bölge Koordinatörü Dr. Şahabettin Öztürk, 'Bu yerler için bölgenin dini mimarisine uygun proje hazırlanarak Edremit traverten taşı, bazalat ve kalker taşıyla çevreyle uyumlu prototip türbe ve kümbet yapılması gerekiyor' dedi.

Burhan Ergin

Van'da 1915 Rus işgali ve Ermeni isyanları sırasında topluca katledilen Müslüman Vanlılara ait şehitlikler ve manevi şahsiyetlerin mezarlarının bulunduğu türbe ve yatırların bakımsız, ilgisiz halde bulunması vatandaşların tepkisine neden oluyor.

"Gerekli özen gösterilsin"
İpekyolu Selimbey Mahallesinde ve Akköprü Mezarlığında, Bardakçı Zeve'de bulunan şehitlikler ile Nanyemez Baba, Kılıçlı Baba, Abdurrhaman Gazi, Sultani Pay Sofu Baba gibi manevi şahsiyetlerin türbeleri bakım ve ilgi bekliyor. Şehitlik, türbe ve yatırların isim levhasız bakımsız, görünümünün ecdadın ruhunu incittiğini ifade eden Vanlılar, belediyelerin il genelindeki tüm şehitlikler, türbeler ve yatırlar için bakım onarım ve peyzaj projesi hazırlayarak, buralara gerekli özeni göstermeleri gerektiğini ifade ettiler.

"Şehitliklere türbelere ve yatırlara sahip çıkılsın"
Van'ın her köşesinde bir şehitlik, türbe olduğunu belirten Vanlılar, " Van şehitler ve alimler beldesidir. Ancak şehitlikler, türbeler, yatırlar üzüntü veren bakımsız görünümdeler. Bu yerler şehrimizin kent kimliğinin, tarihi geçmişinin bir parçasıdır. Belediyelerin buraları koruması gerekir. Başka şehirlerde bu tür yerler çiçeklerle, çevre düzeniyle güzelleştirilerek dinlenme ve psikolojik rahatlama mekânları olarak tasarlanmış. Van'da bu tür güzellikler, neden olmasın. Belediyelerimizin ve yönetircilerimizin toplumumuzun duyarlı olduğu şehitlikler, türbeler ve yatırlara karşı daha hassas olmalarını bekliyoruz"dediler.


"Gülistan oldu külistan"
Van Kalesi Abdurrahman Gazi türbesi yanında İl Özel İdaresi tarafından büyük harcamalarla binlerce gül fidesi dikilerek hayata geçirilen Gülistan projesinin bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı kuruyarak külistana dönüştüğünü kaydeden vatandaşlar, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilçe belediyelerinin sınırları içinde yer alan bu mekanlara gerekli değeri vermesi gerektiğini vurguladılar.


"Şehitlikler ve türbeler büyük önem taşırlar"
ÇEKÜL Vakfı Bölge Koordinatörü Dr. Şahabettin Öztürk şehitliklerin, türbelerin, yatırların önemli mekânlar olduğunu, buralara sahip çıkılması, korunması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Şehitlikler ve türbeler kent kimliği açısından büyük önem taşırlar. İl merkezimizin farklı yerlerinde, ilçelerde, köylerde şehitlikler, yatırlar, türbeler bulunmakta. Dini kültürümüzde, toplumsal hayatımızda önem taşıyan bu yerlerin birçoğu maalesef bakımsız, durumda. Bu yerler için bölgenin dini mimarisine uygun proje hazırlanarak Edremit traverten taşı, bazlat ve kalker taşıyla çevreyle uyumlu prototip türbe ve kümbet yapılması gerekiyor Şehitlik ve türbelerde çevre düzenlemesinin yanı sıra girişte türbe sahibi şahsiyeti veya şehitliği tanıtıcı kitabede yer almalıdır" dedi.

Bakmadan Geçme