ŞEHRİMİZİ YAŞANIR HALE GETİRECEĞİZ

Büyükşehir Belediyesi'nin 2017 yılı projeleri ve çalışmaları ile ilgili yapılan toplantıda konuşan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan, belediyelerin devletin bir parçası olduğunu belirterek, 'Belediyeler kamu kaynaklarını en iyi şekilde vatandaşın hizmetine sunmak zorundadırlar' dedi.

Rıdvan Can-Burhan Ergin
Van Büyükşehir Belediyesi 2017 yılı yatırım programı kapsamında yer alan projelerini açıkladı. DoubleTree by Hilton Hotel'de gerçekleşen tanıtım toplantısına Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan, Genel Sekreter Mustafa Yalçın, Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Yaşar, Salih Allahverdi, VASKİ Genel Müdürü Abdulvahap Gezgen, daire başkanları ve şube müdürleri katıldı.

Göreve geldiği günden itibaren 2 genel seçim ve bir referandum süreci yaşadığını kaydeden Taşyapan, "Van'ın çözülmesi gereken projelerinin arkasında duracağız. Van'ın büyükşehir olmasından kaynaklanan problemleri var. Şehrimiz kontrolsüz bir şekilde büyümüş. Gerek taşradan, gerekse diğer yerlerden gelen insanların kenar mahallelere yerleşmesinden dolayı sıkıntılarımız var. Ana arterlerin dar olmasından dolayı sıkıntılarımız var. Deprem yaşamış bir kent olmamız nedeniyle sıkıntılarımız var. Bu sıkıntılarımızı da büyük düşünerek, bu sorunları çözmek zorundayız" dedi.

"ÇOK DEĞİŞİK OLAYLAR OLDU"
Taşyapan, Van'a geldiği sürece değinerek, "İki genel seçim ve bir de referandum geçirdik. Çok şükür bu seçimleri halkımızın desteğiyle sıkıntı ve büyük problemler yaşamadan, demokratik bir şekilde tamamladık. Bu dönem içinde çok değişik olaylar oldu. Hendeklerin kurulması, sokakların tuzaklanması, insanların canlarına ve mallarına kast edilmesi gibi olaylar yaşandı. Hiçbir devletin ve kamu düzenin kabullenemeyeceğiz sıkıntılar yaşandı. Bunlar bizim ilimizde de tevessül edildi ama hem aldığımız tedbirler hem de vatandaşlarımızın bunlara itibar etmemesinden dolayı çok fazla sıkıntı yaşamadık. Dünyada hiçbir devlet cadde ve sokaklarının işgal edilmesine müsaade etmez. Böyle bir devlet biçimi dünya da yok. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti devleti de bunlara müsaade etmedi" dedi.

Taşyapan, "OHAL'de prensip olarak vatandaşlarımızın hayatlarına müdahil olmayacak şekilde, onların hayatını zorlaştırmadan devletin restorasyonunun amaçlayan bir OHAL yaşıyoruz. Bu bölgelerde geçmişte OHAL'ler yaşandı ama şimdi OHAL devletin içine yuvalanan güçlerin temizlenmesine ve hızlı bir şekilde bu güçlerin kanun karşısına çıkmasını hedef alan bir OHAL şeklidir. Normal insanların hayatlarına hiçbir tesiri olmadan sürmektedir" ifadelerini kullandı.

"BELEDİYELERDE BİRÇOK DÜZENLEME YAPILDI"
Ülke genelinde birçok belediyede çeşitli düzenlemeler yapıldığını anlatan Taşyapan, " Daha önce belediyelerde yaşanan hadiseler, geçmiş dönemlerde yaşanan olaylar ve belediye başkanlarının teröre destek vermek veya terör örgütleri ile irtibat kurmak gibi durumlardan dolayı tutuklanmaları halinde yerlerine kamu görevlileri ya da başkan vekili atanması yasal hale getirildi. Bu süreç içerisinde de ülkemizde bu şekilde değerlendirilen belediyeler ve haklarına işlem yapılan belediye başkanlarıyla ilgili işlemler yapıldı. Bu çerçevede 16 Kasım tarihinde İçişleri Bakanlığının onayıyla Van Büyükşehir Belediye Başkanının tutuklanması ile bende belediye başkan vekili olarak görevlendirildim. İlçelerimizde de aynı durum olduğu için kaymakamlarımız göreve getirildi" şeklinde konuştu.

"BELEDİYELERİN TERÖR ÖRGÜTLERİNE BORCU OLAMAZ"
Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atandıktan sonra bazı tespitler yaptığını söyleyen Taşyapan," Buralar kamunun yerleridir, kamu hizmeti üreten yerlerdir. Belediyeler devletin bir parçasıdır ve kamu kaynakları kullanırlar. Bu kamu kaynaklarını da en iyi şekilde vatandaşın hizmetine sunmak zorundadırlar. Bunun dışında belediyelerin her hangi bir örgüte, bir oluşuma bir diyet borçları da yoktur. Tabii ki belediyeler seçimle gelen müesseselerdir. Belediye başkanları tabi ki de siyasi partilerde faaliyet yaparlar ama siyasi parti olsun, belediyeler olsun hiçbir zaman belediye hizmeti yürütürken vatandaşa hizmet dışında başka bir amaç yürütemezler. Bizim 'işinde gücünde olan, ekmeğinin peşinde olan ve derdi devlete hizmet yapmak olan çalışanlarla bir sorunumuz yoktur. Bütün çalışanlar ile bu işleri, yürüteceğiz' dedik. Çünkü belediye bir ekip işidir, Biz geldiğimizde 4 bin 300 kişi civarında çalışanımız vardı. Bu çalışanların büyük bir kısmı ile yolumuza devam etmekteyiz" dedi.

"KURUMLARLA BİRLİKTE GÜZEL ÇALIŞMALAR YAPTIK"
Kurumlarla birlikte ortaklaşa güzel çalışmalara imza attıklarını söyleyen Taşyapan, " Göreve geldikten sonra mevsimin kış olmasından dolayı kar yağışı başladı. Arkadaşlarımız karla mücadelede önemli işler yaptı. Bu dönemde kendi içimizde belediyenin organizasyonu ve belediyemizin mevcut fotoğrafını çekme işlemine hız verdik. Bunların sonucunu kamuoyu ile de paylaştık. Belediyenin ne kadar borcu var, hangi işleri yapacak bunların hepsini ortaya koyduk. Bunun kimseden saklısı gizlisi yoktur. Belediyeler bir devletin birimidir. Devlet istediği zaman buraya gelir inceleme yapabilir. Bizde bu çalışmaları yaptık ve daha yapacağımız çalışmalar da var" diye konuştu.

"MUSTAFA YALÇIN TECRÜBELİ BİR İSİM"
Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nden Van'a atanan Mustafa Yalçın'ın tecrübeli olduğunu belirten Taşyapan, "Bakanlığımız tarafından Mustafa Yalçın bey genel sekreter olarak atandı. Kendisi yıllarca Kayseri Büyükşehir Belediyesinde genel sekreterlik yapmış tecrübeli bir arkadaşımızdır. Onun da tecrübesi ve diğer arkadaşlarımızın gayretleri güzel bir ekip kurduk" dedi.

"ÇOK FAZLA ALANA HİZMET EDİYORUZ"
Van Büyükşehir Belediyesinin hizmet götürmesi gereken alanların çok fazla olduğunu söyleyen Taşyapan, "Bugün Van ilinin 21 bin kilometre kare olan topraklarının her tarafına büyükşehir hizmet götürmektedir. 687 mahallemiz bulunmaktadır. Bunun dışında mahallelere bağlı olan mezralar var. Bizim bin 100 civarında hizmet götürdüğümüz nokta var. Bunun yanında su ve kanalizasyon sisteminin tek elden yürütülmesi adına büyükşehirlerde su kanalizasyon idareleri kuruluyor. Bu idarelerde bütün ilçe, mahalle ve mezralarımıza temiz içme suyu götürmekle görevlidir. Bugün bütün köylerimizde sondaj ile çıkarılan suların ödemeleri Özel İdare döneminde yapılıyordu. Ancak şimdi bu ödemeler olmadığı için VASKİ'nin üzerine kalmıştır" ifadelerini kullandı.

"KAYNAKLARIMIZI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"
Van'a yapılacak hizmetlerin yürütülmesi için kaynaklarını çok iyi değerlendirmeleri gerektiğini söyleyen Taşyapan, "Elimizdeki kaynakların varlığı ya da borçlanma limitleri kadar hizmet imkanımız var. Yoksa biz nihayetinde bu işlemleri kamu içerisinde ihaleye çıkarak, müteahhitlere taahhütler vererek, yapmak zorundayız. Tabi ki bütün hizmetleri bir yılda ya da bir zaman diliminde yapmak mümkün değil. İyi bir planlama yaparsak, kaynakları iyi kullanırız. Buda bir çalışmayı gerektirir. Şu ana kadar tüm ilçelerimizde bu amaçla toplantılar gerçekleştirdik. Hepsinde de yüz yüze görüşerek öncelikle hizmetleri onlardan dinledik ve planlamaları yaptık" dedi.

"YOLLAR ÇAMURDAN GEÇİLMİYOR"
Muhtarların şikayetlerini dile getiren İbrahim Taşyapan, "Muhtarlarımızdan şunu duyduk. Yollarımız çamurdan geçilmiyor. Bu çağda çamurdan geçilmeyen bir yolu kabul edemeyiz. Ben şunu söyledim. Bu gibi hadiseleri kabullenmiyorum. Oraya en azından stabilize bir yol yapmamız gerekiyor ki o insanlar yaz kış orada çamurda kalmasın. Yollar yapıldıktan sonra diğer hizmetleri yapabiliriz. Sağlıklı içme suları olmayan mahallelerimize öncelik vereceğiz ve onlara öncelikli olarak su getireceğiz. Devlet ve belediye çok gayret etmiş ancak kaynak olmadığı için bu hizmeti getirememiş. Orada insanlar yaşıyorsa bunları yapmak zorundayız" şeklinde konuştu.

"HEM İSRAFTAN KAÇINACAĞIZ HEM DE TASARRUF YAPACAĞIZ"
Van Büyükşehir Belediyesinin kasasına giren her kuruşun kendilerine emanet olduğunu belirten Taşyapan, "Eğer ki bu emaneti yerinde harcamasak bundan sorumlu oluruz. Hem bu dünyada, hem de diğer dünyada manevi olarak sorumlu oluruz. Dolayısıyla bu kaynakların her kuruşu bize emanettir. Arkadaşlarımızın da bu anlayışla çalışacaklarına inanıyorum. Gereken bütün kaynakları tahsil edeceğiz. Bu kaynakları kullanırken, sorumluluk ile hareket edeceğiz. Hem israftan kaçınacağız hem de gerekli yerlerde tasarruf yapacağız" dedi.

"VAN GÖLÜ'NÜ EN FAZLA KİRLETEN ŞEHİRİZ"
Van'ın çözülmesi gereken projelerinin arkasında duracaklarını belirten Taşyapan, "Van'ın büyükşehir olmasından kaynaklanan problemleri var. Şehrimiz kontrolsüz bir şekilde büyümüş. Bu sıkıntılarımızı da büyük düşünerek bu sorunları çözmek zorundayız. Burada hepinizin bildiği bir artıma sorunumuz var. Van Gölü'nü en fazla kirleten şehir Van'dır. Bizim karşımızda Erciş, Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Gevaş gibi ilçelerimiz göl kenarında oturuyor. Bunlarında atıkları göle geliyor. Göle akan dereler var. Van'a geldiğimizden bu yana Avrupa Birliği kapsamında Van Gölü için çalışmaların yapıldığı söyleniyor. Ancak şuana kadar hala müracaat aşamasındadır. Çalışma ve altyapı hazırlanmış ve Avrupa Birliği'nin kaynak sağladığı projelere başvuru tabi ki yapılacak. Projemizi AB'ye kabul ettirmemiz gerekiyor. Van Gölü'nün dayanma lüksü yoktur. Biz başka bir yerden alacağımız kaynak ile yapmayı hedefliyoruz" dedi.

"ÇÖP REHABİLİTASYON SORUNUMUZ DEVAM EDİYOR"
Çöp rehabilitasyon sorununun devam ettiğini işaret eden Taşyapan, "Bir Çevre Birliğimiz var. Ama şu ana kadar çevre birliği yönetimimiz işbirliği içinde olan bir anlayışla değil. AB projesi olarak güya yürüyor ama ne ışık var ne de gerçekleşmesine yönelik bir ümit. İşbirliği sağlayarak yürütmenin yollarına bakacağız. En büyük sıkıntılardan bir tanesi de çevre yoludur. Biz görevi devir almadan önce yaşanan sorunlardan dolayı bakanlar kurulu kararı ile yol yapım yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verildi. Onlarda bu çalışmayı yürütüyorlar. Yolun yapımı ilan aşamasına geldi. Prosedür hazırlandıktan sonra alanın Karayollarına devir edilmesinden itibaren çevre yolu ilimize kazandırılmış olacak" şeklinde konuştu.

"BU ŞEHİR HEPİMİZİNDİR"
Van ile ilgili yapacakları tüm çalışmaları basın aracılığıyla kamuoyuna açıklayacaklarını anlatan Taşyapan, "Bunların dışında otogar çalışmamız var. Biz yaptığımız bütün çalışmaları, kamuoyuyla paylaşacağız. Bu şehir hepimizin şehridir ama hizmetlerimize insanlarımızda katılmalıdır. Buna katılımcı belediyecilik diyoruz. İnsanlar görüşlerini açıklayabilirler. Görüşler doğur ya da yanlış olabilir ama çoğunluk doğruda birleşir. Çünkü yaptığımız hizmetler 50-100 yıl kalıyor" ifadelerini kullandı.

"HAFİF RAYLI SİSTEM İÇİN FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI BAŞLATTIK"
Taşyapan, "Tabi ki raylı sistem tartışması Cumhuriyet Tarihi öncesine dayandırılarak basında yer almaktadır. Büyükşehirlerdeki en önemli taşıma sistemi raylı sistemdir. Şu ana kadar bunu geçen bir sistem yok. İlimiz için çok önemli olan raylı sistem için fizibilite çalışması yapma kararı alıp, fizibilite çalışmamızı başlattık. İlimizin önünde olan bütün hizmetlerin arkasındayız. İlçe belediyelerimiz ile iyi bir uyum içerisinde çalışıyoruz. Onları imkanlarımızla destekliyoruz. Bu yaz dönemini gücümüzü ve kaynaklarımızı hep beraber uyum içerisinde hizmete dönüştüreceğiz " dedi.

"VAN GÖLÜ EN BÜYÜK DEĞER"
Van Gölü'nün Vanlıların en büyük değeri olduğunun altını çizen Taşyapan, "Ama şehir olarak Van Gölü'nden çok fazla istifade edemiyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımızı da hızlandırıyoruz. Ancak önümüzde bazı engeller var. Sit alanı, tarihi değerlerimizin olduğu alanlar, yapılacak bazı çalışmaları geciktirebiliyor. İnsanlarımızı denizimiz ile buluşturacak yatırımları ve planlamalarının çabasındayız" diye konuştu.

"BELEDİYE OLARAK YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR"
Belediye olarak yapacak çok işlerinin olduğunu söyleyen Taşyapan, "Buradaki gücümüz tamamen şehrimizin ve vatandaşlarımızın menfaatlerini korumanın üzerinde planlıyoruz. İnşaat sektörünün önünü açarak bunu canlandırmanın peşindeyiz. Şehrimizi korumak hepimizin görevidir. Şehrimizi yaşanır hale getirmemiz gerekiyor. Ana caddeleri büyütmek gibi bir imkanımız yok. Ancak trafiği düzenleyebilir, akılcı kararlar alabilir ve bazı şeyleri yapabiliriz. Bunlarda da vatandaşlarımızın yardımlarını bekliyoruz. Bildiğiniz gibi ilimizde hem caddeler dar, hem de caddelere park edilen araçlar var. Bunun dışında caddelerimizi işgal eden esnaflarımız var. İnsanlarımızın şehirde yürüyecekleri yer yok. Dışarıdan gelen insanlarda sürekli şikayet ediyor. Kaldırımlar herkesindir. Meslek odaları ve STK'lar ile bir araya gelerek bu konuda çalışmalar yapacağız. Bu anlamda gerek cezai, gerekse uyarılar şeklinde çalışmayı yapacağız. Bu çalışmalar ve projelerle şehrimiz daha da güzel olacak" dedi.

Bakmadan Geçme