ŞEKER'İN DERMANI 'UÇKUN KÖKÜ'

Rıdvan CAN
İlkbahar mevsiminde Doğu Anadolu Bölgesindeki yüksek dağlarda doğal olarak yetişen ve bölge halkı tarafından çiğ ve çeşitli yemeklerde pişirilerek tüketilen Uçkun kabızlığa, ateş düşürülmesine, sarılık ve bunun gibi birçok hastalığa iyi geldiğini söyleyen Metin Edioğlu, Uçkun kadar kökünün de şifa kaynağı olduğunu ifade etti.
Edioğlu, 'Uçkun, soğuk algınlığı, nezle, grip gibi ateşli hastalıklara karşı direnci arttırıyor. Uşkun çayının soğuk algınlığı, hazımsızlık, kabızlık, yorgunluk, uykusuzluk gibi şikyetlerin giderilmesine yardımcı olur. Uçkun kökünün, yazın meyveleri yenir, kışın ise kökü kaynatılarak içilir. Meyvesinin tadı biraz ekşidir. Bu meyvenin kökü Mart, Nisan aylarında çıkartılıp kurutulur. Şeker düşürdüğü için genellikle şeker hastalarının talebi üzerine getiriyoruz. Sadece Doğu bölgesinde bulunur. Başka yörelerde yetişmez. Daha önce kimse bilmediği için talep olmuyordu. Şifasını görenler çevrelerine anlatınca talepte de son günlerde patlama oldu. Şeker hastaları kökleri soğuksuyla önce yıkayıp, sonra kaynatarak sabah ve akşam olmak üzere iki öğün aç karnına 2 çay bardağı tüketilmesi yeterlidir. Şekeri düştükten sonra bu oran günlük bire düşer daha sonra şeker durumlarına göre ayarlayabilirler. Kilo fiyatı 15 TL' diye konuştu.
Ayrıca, Dağ kekiği hakkında da bilgi veren Edioğlu sözlerini şöyle tamamladı. 'Dağ kekiği, yaylalardan ve dağlardan toplanır. Bilinen kekikten farklıdır. Diğer kekik türlerine göre biraz daha mentollüdür. Nabzı yükselttiği için zayıflamada kullanılır. Şekeri düşürür. Mideye çok faydası vardır' dedi. vanhaber, van, haber, van haber şeker hastalığı, derman, uçkun kökü, rıdvan can

Bakmadan Geçme