Seyyahların Gözüyle Van XIX. Yüzyıl

Değerli okurlar bugüne kadar elde edilen bilgiler, yapılan arkeolojik kazılar, tarih boyunca Van Gölü havzasında kesintisiz bir yaşamın ve kültürün varlığını ortaya koyar. Bu sebeple Van ve çevresi tarihin her döneminde renkli, hareketli ve üzerine dikkatleri çeken, yaşanılır bir yer olmuştur.

Değerli okurlar; bugüne kadar elde edilen bilgiler, yapılan arkeolojik kazılar, tarih boyunca Van Gölü havzasında kesintisiz bir yaşamın ve kültürün varlığını ortaya koyar. Bu sebeple Van ve çevresi tarihin her döneminde renkli, hareketli ve üzerine dikkatleri çeken, yaşanılır bir yer olmuştur. Van'ımız bugün de bu cazibesini sürdürmektedir. Sınır kenti olması itibarı ile her zaman seyyahların, tüccarların ve devlet adamlarının geçtiği ya da bir süre yaşadığı bir merkez olagelmiştir.

XIX. Yüzyılda da batılı ülkelerden bölgemize yüzlerce seyyah, arkeolog, ekonomist ve misyonerler gelmişler. Bunların bir kısmı Osmanlı Devleti'nin hükmettiği coğrafyayı tanıma adına gelse de, büyük çoğunluğu belirtilen sıfatlar adı altında başka amaçlarla gelmişler. Siyasi ve ticari faaliyetlerde bulunmuşlar. Bu seyyahlar bölgenin sosyal, siyasi, ekonomik, coğrafi, askeri, dini ve etnik yapılarını araştırmışlar. Elde ettikleri bilgileri raporlar halinde hükümetlerine sunmuşlar. Böylece bölgeyi en ince ayrıntılarına kadar öğrenen Avrupalı devletler, ''Şark Meselesi'' adı altında hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik stratejiler geliştirmeye ve bunları uygulamaya başlamışlar. Arkeolojik kazılar yaparak elde ettikleri tarihi değer taşıyan eserleri kendi müzelerine taşımışlar. Kütüphanelerden veya şahıslardan elde ettikleri kitapları kendi kütüphanelerine götürmüşler.

''Seyyahların Gözüyle Van''isimli tanıtmaya çalıştığım kitap; XIX. yüzyılda Van ve çevresini gezen seyyahların yazdıkları eserlerden alıntılar yaparak, batılıların bölgemiz ve ilimiz ile ilgili dikkatlerini ayrıntılarıyla ortaya koymaktadır.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme