Sıcak hava en çok sokak hayvanlarını etkiliyor

Aşırı sıcaklar sokak hayvanlarını olumsuz etkiliyor.

TAKİP ET

Türkiye'de ve dünyada iklim krizi etkisini her geçen gün daha fazla hissettiriyor. Van'da sıcak havadan etkilenen iller arasında yer alıyor. Ege, Akdeniz ve Güney illeri kadar aşırı sıcak olmasa da rakım yüksekliğinden dolayı güneş ışınlarının dik vurması nedeniyle sıcaklık termometrelerin gösterdiğinden fazla etkisini hissettiriyor. Hafta sonunda daha da artacağı belirtilen hava sıcaklığı insanlar gibi hayvanları da olumsuz etkiliyor.

Sıcak havaların insan sağlığını tehdit ettiği gibi, hayvanların da sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirten uzmanlar, son günlerde güneş çarpmasına maruz kalan kedi ve köpeklerin sayısında büyük artış olduğu söyleniyor.

Uzmanlar, sıcakların 35 derecenin üzerine çıkmasının, özellikle sokakta yaşayan hayvanlar için tehlike oluşturduğunu belirterek, ''Ter bezleri patilerinin altında bulunan köpekler, sıcaktan en çok etkilenen hayvanlar arasında yer alıyor'' diye konuştular.

Yaz aylarında aşırı sıcakların, sokak hayvanlarının suya ve yiyeceğe ulaşmasında zorluk çektiğini belirten uzmanlar, basit önlemlerle minik dostlara faydalı olunabileceğine dikkat çekerek, "Bir 5 litrelik pet şişe bile sokak hayvanlarının su ihtiyacını karşılamalarında faydalı olur. Alttan 4 parmak seviyesinde keserek temiz su ve kuru mama koyup ulaşabilecekleri bir yere bırakabiliriz. Yemek artıkları sıcaklarda çok çabuk bozulur. Hayvanların hastalanmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden kuru mamayı tercih etmemizde fayda var" dediler.

Van'da hava sıcaklığının gündüz 30-34 dereceye yükselmesiyle birlikte insanlar kadar hayvanlar da kendilerine serin yerler aramaya başladı. Sokak hayvanları ağaç gölgeleri, araçların altları gibi pek çok yere sığınarak serinlemeye çalışıyorlar. Sıcak havadan korunmak isteyen sokak hayvanları kimi zaman renkli görüntüler oluşturuyor. Güneş ışınlarının en yoğun olarak hissedildiği öğle saatlerinde sokaklarda yoğunluğun azaldığı görüldü.

Güneş çarpmasına uğrayan kedi ve köpeklerde aşırı soluma veya soluma güçlüğü, yere devrilme, kanlı ishal ya da kusma, artmış kalp sayısı ve nabız oranı, artmış soluk alma oranı, salya akıtma, depresyon, sersemleme belirtileri görüldüğünü ifade eden uzmanlar, hayvanların komaya girebileceklerini ve ölebileceklerini belirterek, “'Gerek sokak hayvanları, gerekse sahipli hayvanlar için yaz ayları ısı güneş çarpması için riskli mevsimlerdir. Sokak hayvanlarının su bulamaması riski daha da artırır. Kedi ve köpeklerde ter bezleri yoktur. Ter bezleri sadece patilerinin altında vardır. Bu da kimliklerini belirten koku salgılamaya yarar. Terleme işlemi yapamadıkları için ağız yoluyla, soluyarak ısılarını dengede tutmaya çalışırlar. Bu da ısıdan çok daha fazla etkilenmelerine neden olur'' dediler.

“SOKAK HAYVANLARINA YARDIMCI OLMALIYIZ”

Özellikle kedi ve köpeklerin sıcaklara bağlı olarak hastalıklarla mücadele ettiğini belirten uzmanlar, "Evlerimizde bulunan bir yoğurt kabını dahi değerlendirerek, sokağımızda, kapımızın önüne uygun yerlere bir kap su bırakarak onların sıcaklardan daha az etkilenmesini sağlayabiliriz” ifadelerini kullandılar.

Uzmanlar son olarak köpek sahiplerinin hayvanlarını sabah erken ya da akşam güneş battıktan sonra dolaştırmalarının daha uygun olacağı uyarısında bulundu.

Vanlılar sıcak havadan dolayı evlerinde kalmayı tercih ediyor. Hayvanseverler sokak hayvanlarının sıcak havalardan mağdur olmamaları için insanları sokaklara bir kap su ve mama bırakmaya davet etti. HABER: EVREN DOĞRUER

Yorumlar 1
Merhamet 05 Ağustos 2023 15:31

Bol su, bol yiyecek, bol ilgi... Yoksa bize saldırırlarsa haksız sayılmazlar.

Bakmadan Geçme