Sınır güvenliği nasıl sağlanır?

Bugüne kadar çeşitli ülkeler, sorunlu sınırlarında güvenliği sağlamak için setler ördüler, duvarlar inşa ettiler. 8800 km uzunluğundaki ünlü Çin Seddi'nin inşasına Milattan Önce 6. yüzyılda başlanmış ve yaklaşık 2000 yıl sürmüştür.

Bugüne kadar çeşitli ülkeler, sorunlu sınırlarında güvenliği sağlamak için setler ördüler, duvarlar inşa ettiler. 8800 km uzunluğundaki ünlü Çin Seddi'nin inşasına Milattan Önce 6. yüzyılda başlanmış ve yaklaşık 2000 yıl sürmüştür.

Orta Asya'nın savaşçı göçebe toplumlarının zaman zaman Çin'in içlerine kadar uzanan hakimiyet alanları yaratması, Seddin, işe ne kadar yaradığını tartışma konusu yapmıştır.

Son olarak 1200'lü yıllarda Moğollar Seddi aştılar ve Çin'i egemenlikleri altına aldılar.

Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki sınır boyunca inşa edilen 250 kilometre uzunluğundaki duvar ise ABD'nin Güney'deki hakimiyetinin bir armağanıdır, Kore'yi ikiye bölmüştür. Güven değil, güvensizlik kaynağıdır.

ABD, son dönemde ise, Meksika ile arasındaki 3145 km uzunluğundaki sınırı boydan boya kaplayacak bir duvar örmeye başlamıştır. 2006 ve 2009 yılları arasında, sınırın 1080 km'lik kısmına duvar örüldü. Amaç, kaçak geçişleri ve uyuşturucu trafiğini önlemek…

Ama duvarın fazla işe yaramadığı anlaşılıyor. Trump, şimdi sınırın geri kalan kısmının da duvarla örüleceğini açıkladı.

ABD'den sonra sınırını en uzun duvarla kapatma madalyasını AKP iktidarı alıyor. AKP, 2015 yılında 911 km'lik Suriye sınırını boydan boya duvarla örme işine girişti. 2015 yılında bu işe ayrılan para 203 milyon TL. Şimdilerde duvar tamamlanıyor. Ne kadar para harcandığına dair bir resmi açıklama yok. Ama toplam maliyetin milyarlarca TL'yi bulduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Peki, bu kadar masraf yapılarak inşa edilen duvarla, amaçlanan güvenlik sağlanabilecek mi? Veya güvenliği sağlayabilmenin daha emin ve daha az masraflı bir yolu yok mudur?

"Sınır güvensizliği" nasıl yaratıldı?

Önce Türkiye'nin Suriye sınırının, nasıl bu kadar güvensiz hale geldiğini hatırlayalım:

2011 yılında Türkiye, Libya'nın ardından Suriye yönetimini de terör örgütlerini kullanarak devirme stratejisini uygulamaya koyan ABD'nin peşine takıldı. Dünya'nın 84 ülkesinden 80 bin teröristin, büyük çoğunlukla Türkiye üzerinden Suriye'ye geçmesini sağladı.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme