Siyasal İslam'ın Dört Dönemi - 19

İslamiyet'te bir ruhban sınıfının olup olmadığı hep tartışıla gelmiştir. Yaygın kabul, Hıristiyanlık, Budizm ve diğer bazı dinlerde bir ruhban sınıfının olduğu, ama İslamiyet'te olmadığı şeklindedir.

(Dördüncü Dönem devam)

Dünyanın en büyük ruhban sınıfı nerede? - 1

İslamiyet'te bir ruhban sınıfının olup olmadığı hep tartışıla gelmiştir. Yaygın kabul, Hıristiyanlık, Budizm ve diğer bazı dinlerde bir ruhban sınıfının olduğu, ama İslamiyet'te olmadığı şeklindedir. Ruhban'ı belirleyen ayırt edici özellik, bazı insanların"Tanrı ile sıradan insanlar arasında aracı olma" rolünü üstlenmeleridir. İslamiyet'te de bazı tarikat ve cemaatlerde olan, 'Bir Şeyhe veya Mürşide bağlı olmadan Allah katında kurtuluşa ulaşmanın mümkün olamayacağı' şeklindeki kabul de, Ruhban sınıfını var eden anlayışın İslam Dünyası'nda da öteden beri var olduğunu gösterir.

"Bir Müslüman tarikatında mensuplar, murabıtların 'dediğinden çıkmazlar'. Daha dokuzuncu yüzyılda, Müslüman Tasttari, müridleri şöyle tanımlar: "Ölü yıkayanın elinde cansız beden ne ise, tarikat şeyhinin önünde ihvan odur." Ve aynı devirde Kaysanniye'lerin Şii mezhebi, 'Bir mürşid önünde diz çökmektir din' diyordu…

"Senegalli Amadou Bamba 'Cennet'in Yolları' adlı şiirinde "Nebinin mucizesi, velinin kerametine geçmiştir; Nebi'nin mirası velinindir çünkü Nebiler Allah'ın mevcudiyetine delalettir, Veliler dinin hakikatine işarettir. Nebilerin bedenleri de ruhları kadar tertemizdir, Velilerse mahfuz ve mübarek kılınmışlardır. Hepsinin ortak yönü, İsmeti ilahiye; arifler bunun ispatı değil mi?" (Vincent Monteil, Afrika'da İslam, Pınar yayınları, 1.b. 1992, s. 101-102)

Vincent Monteil'in Orta Batı Afrika'daki Müslüman ülkelerde yaptığı bu gözlem ve tespitler bütün İslam ülkeleri için geçerlidir. Ve bu bakış açısının, Hıristiyanlık veya başka diğer dinlerdeki bakış açısından en ufak bir farkı yoktur. Sonuç olarak "Allah ile kul arasında aracı olan din adamları" olgusunun varlığıdır söz konusu olan.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme