Siyasal İslam'ın dört dönemi - 1

İslam Dünyası, 19. yüzyıl ile birlikte bir bütün olarak Batı kapitalizminin sömürgeleştirme tehdidi ile yüzyüze geldi. Gerçi öncesinde Avrupalı sömürgeci devletler, Afrika boynuzunda, Kızıldeniz kıyılarında ve Arabistan yarımadasının güney kıyılarında bazı koloniler kurmuşlar, sonraki sömürgeleştirme hamleleri için deyim yerindeyse bazı köprübaşları oluşturmuşlardı.

Birinci Dönem

İslam Dünyası, 19. yüzyıl ile birlikte bir bütün olarak Batı kapitalizminin sömürgeleştirme tehdidi ile yüzyüze geldi. Gerçi öncesinde Avrupalı sömürgeci devletler, Afrika boynuzunda, Kızıldeniz kıyılarında ve Arabistan yarımadasının güney kıyılarında bazı koloniler kurmuşlar, sonraki sömürgeleştirme hamleleri için deyim yerindeyse bazı köprübaşları oluşturmuşlardı. Ve Endenozya gibi Müslüman nüfusun yoğunlukta olduğu bazı ülkeler daha önce sömürgeleştirilmişti ama bir Müslüman hanedan tarafından yönetilen Hindistan ile İslamiyet'in ana yurdu diyebileceğimiz Batı Asya ve Kuzey Afrika'nın bütünüyle sömürgeleştirilmeye başlanması 19. yüzyılda gerçekleşti.

Napolyon'un 1798 yılında gerçekleştirdiği Mısır seferini de bu sömürgeci saldırının bir parçası, hatta ön girişimi olarak ele alabiliriz. 1830'larda Cezayir, ardından Tunus Fransızlar tarafından, Mısır ve Sudan 1870'lerle birlikte İngiltere tarafından sömürgeleştirildi. Libya 1911 yılında İtalyanlar, Osmanlı imparatorluğunun geri kalan Arap coğrafyası ise Sykes-Picot anlaşması ile Birinci Dünya Savaşında sömürgeciler arasında paylaşıldı.

Bu gelişmelerin karşı tepkiyi doğurması eşyanın tabiatı gereğidir. İslam Dünyası sömürgeleştirme saldırısını elbette kuzu kuzu kabul etmeyecekti.

Batı emperyalizminin İslam Dünyasına yönelik sömürgeleştirme saldırısı tam 200 yıldır sürüyor. Bu saldırıya İslam Dünyası dört ayrı dönemde, dört farklı direnişle karşılık verdi ve vermeye devam ediyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme