Siyasal İslam'ın Dört Dönemi - 20

Yeni Şafak gazetesi yazarları arasında bu konuda geçtiğimiz yıllarda bir tartışma yaşandı. Hayrettin Karaman, İslamiyet de ruhban sınıfının olmadığını iddia edenlerden.

(Dördüncü Dönem devam)

Dünyanın en büyük ruhban sınıfı nerede? (2)

Yeni Şafak gazetesi yazarları arasında bu konuda geçtiğimiz yıllarda bir tartışma yaşandı. Hayrettin Karaman, İslamiyet de ruhban sınıfının olmadığını iddia edenlerden. 20. yüzyıla kadar İslam Dünyası'ndaki hakim görüşün ve durumun da gerçekten de böyle olduğunu söyleyebiliriz. Ama böyle düşünmeyenler de var: Gene Yeni Şafak yazarlarından Mahmut Erol Kılıç gibi.

"İslâm'da… Din adamları sınıfı mevcut değildir. Her Müslüman, din ve Allah ile ilişki bakımından eşit imkân ve seviyeye sahip bulunmaktadır. Müslüman'ın ibâdet etmek, tevbe etmek (günah çıkarmak), hâsılı dînî hayatını yaşamak için -din adamı vb.- bir aracıya ihtiyacı yoktur. Câmide namazı cemâatle kılmak için belli bir sınıfa imam olma imtiyazı verilmemiştir. Cemâat içinde en bilgili, ahlâklı ve okuması düzgün olanı öne geçer ve namazı kıldırır." (Hayrettin Karaman, Yeni Şafak, 24 Ağustos 2017)

Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de emekli olduğunda yaptığı veda konuşmasında "İslamiyet'te din adamı yoktur, herkes dinin adamıdır" diyerek aynı görüşü dile getirmişti. (2 Ağustos 2017, gazeteler)

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme