Siz nasıl birisiniz?

Ortaokulda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde sınıftan çıt ses çıkmazdı. Kimsenin bir hurafe yaydığı yoktu ama ne hikmetse Din dersinde konuşmak günah diye düşünürdük çocukluk aklımızla.

Ortaokulda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde sınıftan çıt ses çıkmazdı. Kimsenin bir hurafe yaydığı yoktu ama ne hikmetse Din dersinde konuşmak günah diye düşünürdük çocukluk aklımızla. Bir gün kalın kaşlı ince bıyıklı öğretmenimiz,"Allah nezdinde yaşantılarına göre insanlar dört kategoriye ayrılır; mümin, kâfir, münafık ve müşrik"diyerek derse başladı.Sonra tek tek tanımlarını yaptı. "En hayırlı işler yapanlar, kötülükten uzak yaşayanlar mümin, iyiliği tercih etmektense kötülükleri tercih edenler kâfir, iyi gibi görünüp aslında hep kötülük yapanlar münafık, iyilikle kötülüğü birbirine karıştıranlar ise müşriklerdir" şeklinde bizim anlayabileceğimiz basit cümlelerle konuyu anlattı.

Kötüler kategorisinde müşrik ve münafıkların kâfirlerden daha kötü olduklarını da eklemişti. Bir arkadaşımız,"öğretmenim peki biz de insanları bu şekilde ayırabilir miyiz?" şeklinde bir soru sordu. Öğretmen, insan aklıyla bunu başarmamızın hem zor hem tehlikeli olabileceğini belirtmiş, "siz siz olun insanları küçük aklınızla tanıdığınız kadar yargılamayın, aksi takdirde yanılabilirsiniz" diye de uyarmıştı. "Peki müşrikler nasıl iyilikle kötülüğü birbirine karıştırıyorlar öğretmenim" diye başka bir soru geldi. "Pazarda iyi domatesleri öne dizip çaktırmadan çürük domatesleri müşteriye satmaya çalışan birini düşünün çocuklar bunun gibi bir şey işte, haram ve helali karıştırmak diyoruz biz buna, şirk geniş bir kavramdır bunu büyüdüğünüzde daha iyi anlarsınız" diye cevap vermişti öğretmenimiz.

Yıllar sonra Pakistanlı ünlü İslam alimi ve müfessir Mevdudi'nin bir makalesini okumuştum. İnsanları bilgi ve bilinç bakımından sınıflandırdığı yazısında, "İnsanlar dört türlüdür: bunlardan ilki bilmez, bilmediğini bilmez, bu cahildir bundan kaçın.İkincisi, bilmez bilmediğini bilir, bu bilgiyi alır her şeyi öğrenebilir.Üçüncüsü, bilir, bildiğini bilmez buna bildiğini ve bildiklerini paylaşması gerektiğini anlatın.Dördüncüsü, bilir, bildiğini de bilir işte bu alimdir bunu takip edin" diye yazıyordu.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme