ŞİZOFREN HASTALARINDAN TİYATRO ŞÖLENİ

Van İpek Yolu Devlet Hastanesi'nin Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde (TRSM) tedavi gören şizofren hastalarının oluşturduğu tiyatro topluluğu, hazırladıkları oyunu vatandaşlara sundu.
Van Devlet Tiyatrosu'nda 5 şizofren hastası tarafından sergilenen ‘Olur Böyle Vakalar’ adlı tek perdelik tiyatro oyunu, izleyicileri kahkahaya boğdu. Hastane çalışanı Haydar Arslan tarafından, yazar Muzaffer İzgü'nün kitabından uyarlanan 4 skeçli oyuna, 3 aylık bir zaman dilimi içerisinde hazırlanan hastaların gösterdiği performans, izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.
Van İpek Yolu Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ali Eman, TRSM‘nin amacının topluma, sokağa ve evinden çıkamayan insanların sosyalleştirilmesi adına toplumda bir farkındalık oluşturmak olduğunu belirterek, “Bizler bu akşam gördük ki bu insanlar toplum içerisine de çıkarlar, sokağa da çıkarlar, hatta çoğumuzun cesaret edemediğini yaparak çıkıp sahnede tiyatro bile oynarlar” dedi.
Oyunun bir başlangıç olduğunu, bu nedenle küçükte olsa bazı eksikliklerin olabileceğini ifade eden Dr. Eman, bu tür etkinliklerin devam edeceğini söyledi. Van’ın yaklaşık 1 milyon nüfusu olduğuna dikkat çeken Eman, “Burada yaşayan ve merkezimizde tedavi görmesi gereken çok daha fazla hasta var. Bu konuda hastanelerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın ve vakıflarımızın bu işe el atmalarını ve bizlere destek olmalarını bekliyoruz. Bizler elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Gerek oyunun hazırlanmasında gerekse diğer tüm çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, oyunun içerik olarak çok güzel olduğunu, izlerken duygulu anlar yaşadığını söyledi. Oyunun profesyonel tiyatrocular tarafından değil, hastaların oynadığına dikkat çeken Dr. Acar, ”TRSM’de tedavi gören, eğitim gören hastaların böyle bir oyun sergilemesi bizleri hem duygulandırdı, hem de mutlu etti. Bunun yanında tiyatro anlamında da çok eğlendik” dedi.
Sosyal Destek Projesi kapsamında toplumdan soyutlanmış, tüm vatandaşların TRSM’ye gelerek hem tedavi göreceklerini hem de sosyal paylaşımlarla topluma kazandırılacağını ifade eden Dr. Bilal Acar, “Merkezimizin amacı toplumdan soyutlanmış kişileri tekrar topluma kazandırmaktır. İnşallah buraya gelen seyircilerde hoşnut kalmışlardır” şeklinde konuştu.
Öte yandan Zinnet Pakyürek adlı vatandaş ise oyunda oynayan oğlu Ömer Faruk’un 9 yıldır evden çıkmadığını, ancak TRSM sayesinde tiyatro oyununda yer aldığına vurgu yaparak, “Oğlum 12 yaşında hastalığa yakalandı ve yıllardır dışarı çıkmadı. Ama doktorlarımız sayesinde şimdi çok iyi. Buna doktorlarımız sebep oldu. Hepsine teşekkür ediyor, ve bu tür hastası olan vatandaşlara da burayı tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.vanhaber, van, haber, van habersağlık, şizofreni, toplum, tiyatro, trsm

Bakmadan Geçme