Sokak köpekleri korku saçıyor

Van depreminin her halde köpeklerden başka hiçbir hayvana yararı olmadı. Özellikle deprem öncesine kadar sokaklarda başı, boş köpeklerle karşılaşmak çok nadiren olurdu. Fakat depremden bu yana bir yılı aşkındır, başıboş köpek korkusundan evden çıkılmıyor dersek yeridir. Özellikle sabahları çocukların okula gidiş ve akşam eve dönüşleri öğrenciler için bir kbus olmuştur. Bu yönde tüm muhtar arkadaşlarıma inanılmaz şikyetler gelmektedir.
Bu yıl içerisinde, Van Belediyesi'nin son bahara doğru yaklaşık 300 başıboş sokak köpeğini kısırlaştırdığını ve bunun Van için çok yetersiz bir rakam olduğunu belirtmek isterim. Daha önceleri bir hayvan barınağının olmadığı ilimizde, Belediye Başkanı Bekir Kaya tarafından, 2010 da hizmete açılan sokak köpekleri hayvan barınağı, bir ilk olması sebebi ile mükemmel bir hizmet olmuştur, temennimiz devamımın gelmesidir. Çünkü son zamanlarda aşırı artış gösteren sokak köpekleri artık gittikçe tehlikeli boyutlara gelmektedir. Her halde barınak yetersizliğinden kaynaklı olacak ki 2011 deki gibi, belediye veteriner hekimlik birimindeki ilgili görevliler çok fazla duyarlı davranmamaktadırlar. Bu konuda muhtarlıklara gelen vatandaşların talep ve şikyetleri bulunmaktadır.
Özellikle vatandaşın talepte bulunduğu konu; bu boşıboş sokak köpeklerinin bir an önce toplanmaya başlanmasıdır. Şahsen tanık olduğum bir sabah; erkenden evden çıktım, cadde üzerinde bulunan, çöp tenekesinin üzerinde yaklaşık 5-6 köpeğin olduğunu ve az ilerisinde okula gitmek için bekleyen çocuklar. Çocuklar korkudan tir, tir titriyorlardı. Doğrusu bende o kadar köpeği görünce ilk başlarda tedirgin oldum, birkaç seslenişten sonra yavaş, yavaş uzaklaşmaya başladılar. Çocuklar o kadar korkmuşlardı ki köpekler bize saldırır diye, okullarına gidemiyorlardı. İkna etmeye çalıştım ve muhtar amca, bizi okula kadar götürürmüsün dediler. Elbette ki götürürüm dedim ve çocukları okula bırakıp öylece ayrıldım. Karşılaştığım bir vaka ve buna benzer daha niceleri yaşanmaktadır.
Yine muhtarlıklara gelen vatandaşlar; ilgili kişileri aradığımızda, bizlere şöyle demektedirler; 'lütfen köpeği yakalayıp bir yerde bağlayın biz gelene kadar.' Tabi ilk başlarda inanmadım. Bir gün 6-7 sokak köpeğini bir arada gördüm fırsat bu fırsat deyip, cep numarası bende kayıtlı olan görevliyi hemen aradım; kedimi tanıttıktan sonra açık adres vererek sürü halinde dolaşan sokak köpeklerinin olduğunu belirterek durumu izah ettim. Sorumlunun cevabı ilginç ve düşündürücü idi. 'Olur muhtarım başım üstüne şu anda işimiz var, yarım saat, bilemedin, bir saat sonra ordayız. Yalnız dikkat et, kaybolmasınlar biz gelene kadar.' Düşünsenize bir saat köpeklerin peşinde koşturacağım. Yine bir başka gün aradığımda 4 tane köpek yavrusu vardı. Ev sahibi beni aradı, bende kendisine siz kakalayıp bağlayın, ben görevlilere haber vereceğim dedim. Tabi aynı konuşma bu sefer dedim ki; baş üstüne yakalayıp bağlamışız, siz gelene kadar en iyi şekilde ağırlayacağız ve köpekleri yakalayan kişinin telefonunu bile kendisine verdim. Ama maalesef bir türlü alamadılar. Düşünsenize siz köpeklerin adeta dadısı olacaksınız ve onlarda size itaat edecek. Sanki elinizde tam teçhizat avcı konumundasınız ve tek, tek uyuşturup kendisine teslim edeceksin. Kısacası yerimiz olmadığı için, müdahale edemiyoruz deseniz daha makbul olur. Ama halkın talebi tehlike saçan sokak köpekleri sorununun bir an önce çözüme kavuşmasıdır.
Sonuç olarak belediye veteriner hekimliği olarak en az işi, çok büyük sorumluluğu olan birimsiniz. Bu birimde insanlarla diyalog kurabilen sosyal ve halk ile ilişkileri güçlü olan birilerinin olması daha verimli olacağı kanaatindeyim. En azından insanları ne yapması gerektiği konusunda bilgilendirir. Sonuçta büyükşehir olduk. Unutulmamalıdır ki bu başıboş köpeklerin çoğu uyuz olmuş, etrafa tüy dökmüş ve mikrop saçmaktadırlar. Kuduz da olabilirler Ne yapmak gerek? Bilgi sahibi değiliz. Sağlıcakla kalın. vanhaber, van, haber, van haber sokak köpekleri, çetin bilir, mahalle, başıboş, hayvan

Bakmadan Geçme