Sorumlu GSM operatörleri
Van'da son günlerde internet ve 3G mobil internet erişiminde yaşanan sorunun GSM operatörlerinden kaynaklandığı ifade edildi.
İlhan Siyahtaş
Van'da vatandaşlar 3G mobil internette erişim sorunu yaşıyor. Yaşanan sorun nedeniyle mağdur olan kullanıcılar Van'da muhatap bulamıyor. Hizmeti sağlayan operatörlerin çağrı merkezini hatlarını arayan vatandaşlara arızanın olduğu, giderilmeye çalışıldığı veya arızanın giderildiği kesintinin de kendilerinden kaynaklanmadığı belirtiliyor.
Erişim hızı düşen ve zaman zaman kesilen 3G mobil internet erişiminde yaşanan sorunlar üzerine açıklamalarda bulunan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün konunun tüketici hakları üzerinden ele alınmasının daha doğru olacağını söyledi. Gün, ' Ailece dört adet internet tarifeli cep telefonumuz var, dört telefondan da hizmet alamıyoruz. Oysa tarife bizlere ücret karşılığında veriliyor. Sağlıklı internet hizmeti alamamak tüketici hakları açısından ayıplı hizmete girer. Vatandaşlar haklarını aramak için ALO 175 tüketici danışma hattını arayarak bilgi alabilir, ayrıca Ticaret Müdürlüğü bünyesinde 'İl Tüketici Hakem Heyeti', Kaymakamlıklar bünyesinde 'İlçe Tüketici Hakem Heyeti' bürolarına müracaat edebilirler. 2 bin 200 Türk Lirası'na kadar ilçe tüketici hakem heyetine, 2 bin 200 TL ile 3 bin 300 TL arsındaki tüketici sorunları için İl tüketici hakem heyetine müracaat edilmesi gerekmektedir ' dedi.
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nesih Tanrıverdi Van'da yaşanan 3G mobil internet erişim sorununa bağlı tüketici haklarıyla ilgili olarak şunları söyledi:'Bu hizmetin sağlıklı verilmesi tüketici ile sözleşme yapan operatörün görevidir. Başka nedenlerle kesintilerin yapılması tüketiciyi ilgilendirmez. Operatör ile kesintinin sebebi kendi aralarında (başka şirket, kurum, kuruluşlar, yada devlet) olan bir meseledir. Tüketici sözleşmeden doğan karşılıklı taahhütlerin gerçekleşmesini, hizmetin verilmesini bekler, beklediği faydayı/hizmeti alamaması sonucunda haklarını kullanır. Tüketicinin bu durumda bazı hakları bulunmaktadır. Birincisi hizmeti alamadığı için tüketici sözleşmeyi feshedebilir, bu durumda sözleşme esnasında tüketicinin vermiş olduğu taahhütler, kabul ettiği tazmin şartları ve her türlü ceza geçersiz hale gelir. İkincisi Tüketici alamadığı hizmetten dolayı, (ayıplı hizmetin ayıp oranı kadar) bedel indirimi isteyebilir. Bu hakları GSM operatörüne karşı kullanabileceği gibi bu hizmeti satın aldığı bayiden de talep edebilir. Ayrıca iletişimin aksamasından dolayı bir zarar görmüşse bu zararının tazminini isteyebilir. Talebine uygun cevap alamayan tüketiciler Tüketici Hakem Heyetlerine başvurup icrai nitelikte karar aldırabilirler. Zarar gören kişi tüketici vasfını taşımıyorsa yani tacir ya da bir meslek erbabı ise yine benzer haklara sahiptir ancak haklarını Asliye Hukuk Mahkemeleri üzerinden arayabilirler. Ayrıca taahhüt ettiği hizmeti gereği gibi yerine getirmeyen firmayı BTK'ya (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna) şikâyet edebilirler.'