Sosyal Kaygı Bozukluğu

Sosyal kaygı bozukluğu diğer adıyla sosyal fobi tanımadık insanların önünde rezil olma, eleştirilme, alay edilme, onaylanmama, küçük düşürülme endişesiyle duyulan sürekli ve belirgin korku olarak tanımlanan bir kaygı bozukluğudur.

Sosyal kaygı bozukluğu diğer adıyla sosyal fobi tanımadık insanların önünde rezil olma, eleştirilme, alay edilme, onaylanmama, küçük düşürülme endişesiyle duyulan sürekli ve belirgin korku olarak tanımlanan bir kaygı bozukluğudur. Kişinin duyduğu bu korkunun sosyal işlevini olumsuz etkiliyor olması bozukluğun var olduğuna işarettir.

Örneğin; topluluk önünde konuşamama, yeni insanlarla tanışmaktan endişe duyma, yalnız başına yürümek ve yemek yemek, misafir kabul etmek, kalabalıkta telefonla konuşmak, ilgi odağı olmak bu kişilerde yoğun bir şekilde kaygı yaratabilmektedir. Her insanın bazen bu tarz performans gerektiren durumlarda kaygı duyması gayet doğaldır. Fakat sosyal kaygı bozukluğu olan bireylerde bu kaygı normalden fazla yaşanır ve günler öncesinden başlar. Yani kişi yapacağı sunum için haftalar öncesinden kaygı duymaya başlamış olabilir.

Normal bir kaygı düzeyi, insanları ellerinden gelenin en iyisini yapmaya motive ederken, sosyal fobide yaşanan kaygı işlerin aksamasına, kişilerin sıkıntı yaşamasına, sosyal durumlardan tamamen kaçınmasına neden olur. Kişi kaçınamadığı durumlarda ise yoğun kaygı yaşayarak olaya maruz kalır. Bu da kaygının bir nevi öğrenilmesine, aynı şekilde yeniden yaşanmasına ve şiddetlenmesine sebep olur.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme