STK'LAR BAŞARISIZDIR

Vergi terkini beklemediklerini kaydeden Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı İbrahim Şahin, kentteki sorunları çözme adına STK'ların başarısız olduğunu itiraf etti.

Rıdvan Can


Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı İbrahim Şahin, "Van'daki STK'lar olarak sorunları çözme adına üzerimize düşen görevi yapamıyoruz. Çünkü Van'ın birçok sorunu var ve dünya teknolojiyi konuşuyor" dedi.


Vanlı esnafta büyük bir beklenti haline gelen vergi terkinin olmadığını ifade eden Şahin, "Biriken vergi borçlarımız var. Bunu kentte bulunan STK'larla masaya yatırdık. Birçok önemli toplantıda dile getirdik ama maalesef bundan sonra biz vergi terkini beklemiyoruz. 5 buçuk yıldır terkinden bahsediyorduk. Terkin Van'daki esnafın en doğa hakkıydı ama bu terkin olayını bazı kitleler farklı yöne çekti. Hâlbuki biz bu terkini bütün kesimler için istemiştik. Fakat olmadı, artık vergi terkini istemiyoruz. Uzun vadeli taksit istiyoruz. Maliye Bakanlığı'nın en son çıkardığı bir yasa vardı. 636 sayılı yasa kapsamında belediyelere 144 taksit imkânı sağlanmış, bize de 5 buçuk yılda biriken vergi borçlarını ödemek için kolaylık sağlansın. Hükümetin bize bu konuda yardımcı olması gerekiyor. Çünkü deprem yaşayan bir iliz ve esnaf çok zor durumdadır. Taksitlendirme olursa, esnaf daha rahat bir şekilde vergi borçlarını öder" şeklinde konuştu.


"VAN'IN EKONOMİSİNİ İRANLI TURİSTLER AYAKTA TUTUYOR"
Van'ın ekonomisini İranlı turistlerin ayakta tutuğunu vurgulayan Şahin, Vanlı esnafa önemli uyarılarda bulundu.
Şahin, "Daha fazla İranlı turistin Van'a gelmesi için hepimizin üzerine düşen görevi yapması gerekiyor. Onları iyi ağırlamak için farklı etkinlikler düzenlememiz gerekiyor. Ben Van Ticaret ve Sanayi Odası'nı kutluyorum. Çünkü kendileri daha önce çok güzel etkinliklere imza attı. Bu yılda inşallah güzel etkinliklerle Van'ımıza turist çekeriz. Dışarıdan gelen misafirlerimize iyi davranmamız gerekiyor. Bu konuda esnaf ve vatandaşların çok duyarlı olması gerekiyor. Çünkü bunu bir kerelik düşünmemek lazım. Van'a sürekli turist çekmeliyiz. Umuyorum Van esnafı bu konuda çok anlayışlı olur" dedi.


"SORUNLARIN TAKİPÇİSİ OLAMIYORUZ"

Van'ın sorunlarını çözmek için kurulan Güçbirliği Platformu Toplantısında alınan kararları takip edemediklerini vurgulayan Şahin, söz konusu toplantı da umutların tükendiğini kaydetti.


Şahin, "Bütün STK'ların toplantılara katılıp fikrini yansıtması gerektiğini savunduk fakat amaç ve istemde ortaklaşamıyoruz. Bizim Van Ekonomi Konseyi Bileşenimiz var. Ekonomi Konseyi'nde Van'ın birçok sorunu masaya yatırılıp konuşuldu ama bazı sorunların takipçisi olamadık. Yapılmayan işlerin takipçisi olamıyoruz. Bizim Ekonomi Konseyinin 4 ayda bir dönem sözcüsü oluşuyor. Ekonomi sözcülüğü yapan odalar yapılamayan işlerin takipçiliğini yapamıyor. Van'ın sorunlarını çözmek için Güçbirliği Platformu kuruldu ama biz bu toplantıda alınan kararların hiçbirisini takip edemedik. Bunu takip edecek bir denetim mekanizmasının olması gerekiyor. Güçbirliğinde çok şeyler konuşuldu. Kapıköy Sınır Kapısı biraz amacına ulaştı ama onun dışında herhangi bir şey olmadı. İnsanların umutları tükeniyor" şeklinde konuştu.


"VAN'DAKİ STK'LAR OLARAK GÖREVİMİZİ YAPAMIYORUZ"
Kentte biriken sorunları çözmek için Van'daki STK'ların görevini yapamadıklarının altını çizen Başkan Şahin, "Maalesef Van'daki STK'lar olarak sorunları çözme adına üzerimize düşen görevi yapamıyoruz. Çünkü Van'ın birçok sorunu var ve dünya teknolojiyi konuşuyor. Dünyada en çok para eden bilim ve teknolojidir. WhatsApp'ın satış değeri ülkemizin bütçesinin yarısından fazladır, işte Twitter, Facebook'u koyduğumuz zaman ülkemizi alıp satabilecek güce sahiptir. Biz de hala inşaat yapıyoruz ve bunlardan kendimizi mutlu etmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla bu kentin STK'ları, meslek odaları kentin sorunlarının envanteri'ni çıkarması gerekiyor. İlimizin bütün sorunlarını yazmamız gerekiyor. Bu sorunların içinde acilen çözülmesi gereken sorunlara öncelik vererek, bütün sorunlarımızı çözmek için gerekli mercilerden yardım istemeliyiz. Van'ın dışarıda ciddi bir lobisi yok. Bu konuda çok önemli bir eksiğimiz var. Lobi yapmasını bilmiyoruz. Bu kentten çıkmış binlerce bürokrat var ama biz bunları bilmiyoruz. İyi bürokratları bir araya getirip, kentin kalkınması için çaba sarf etmeliyiz" ifadelerini kullandı.


Şahin son olarak Van'a yeni yapılacak stadın mevcut yerine yapılması gerektiğini anlatarak, "Stadımızı kentin dışında yapmak zorunda değiliz, mevcut yeri gayet güzeldir. Vanlı hemşerilerimiz rahat bir şekilde o stada giderek maç izleyebilir. Stadın yerinde olması doğru bir karar olur. İnsanlar her yerden rahat bir şekilde oraya ulaşır. Oda olarak yönetimimizle konuştuk ve stadın mevcut yerine yapılması gerektiğini savunduk. Ben bu konuyu vali beyle de görüştüm. İnşallah Van'ımıza hayırlı olur" şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Bakmadan Geçme