Su içmek bile siyasettir

Van'ın İran ile olan komşuluk ilişkileri ortak tarihten ve kültürel zenginliklerden beslenerek yoluna devam ediyor.

Van'ın İran ile olan komşuluk ilişkileri ortak tarihten ve kültürel zenginliklerden beslenerek yoluna devam ediyor. İran ile ekonomik ilişkilere yönelik önemli çalışmalar yapan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) İran Masası sosyal ve kültürel ilişkileri güçlendirmek amacıyla geçen hafta İran'ın dünyaca tanınan ödüllü yönetmenlerinden "Oblivion Season" isimli 48 ödüle layık görülen filmin yapımcısı, yönetmen ve senarist Abbas Rafei'yi Van'da akademisyenler, sinema ve sanat çevreleri, basın mensupları ve öğrencilerle buluşturdu. Keyfili bir buluşma oldu.

2016 yılından sonra yine DAKA'nın daveti üzerine ikinci kez Van'a gelen Rafei, Elite World Van Hotel'de düzenlenen, sınırlı sayıda davetlinin katıldığı söyleşide İran sineması hakkında bilgiler paylaşarak yöneltilen soruları içtenlikle yanıtladı. Katıldığım bu söyleşide Abbas Rafei'den özelde İran sineması ve seyircisi, genelde Dünya sineması hakkında değerli bilgiler edindim.

Sanatsal buluşmada...

Abbas Rafei'nin hayatını, sinema dünyasıyla yolunun kesişmesini, başarılarını anlatan biyografisinin ardından yönetmenliğini yaptığı bazı filmlerinin fragmanlarını izledik. Filmleri izlerken doğal ortamlarda 1970'li yılların sinema imkanlarıyla hayatın içinden kesitler veren, bizim de Van'da Emek, Şehir, Yıldız sinemalarında izlediğimiz Türk filmlerini, Vanlı ailelerin sinema tutkusunu ve 2 kışlık 4 yazlık sinemayı anımsadım.

Söyleşinin soru-cevap bölümünde katılımcılar Rafei'ye İran'da film çekmenin zorlukları, siyasi baskı, sinema sektöründe kadının yeri, ortak sanat çalışma düşüncesi, İranlıların sinemaya ilgisi, sinema-siyaset ilişkisi üzerine çeşitli sorular yöneltti. Soruları ayrıntılı şekilde yanıtlayan Rafei'yi herkes gibi bende ilgiyle dinledim.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme