Sulama kanalı ceviz ağaçlarına can suyu olacak

Van'ın Çatak ilçesinde engebeli arazi üzerinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan tarımsal sulama kanalı, bölgede yer alan ceviz ağaçlarına can suyu olacak. Sulama kanalının projesinin zorlu coğrafyada neredeyse imkânsız olduğunu düşünen mahalle sakinleri, çalışmaların geldiği noktada ekiplere teşekkür etti. 

Van Büyükşehir Belediyesi, kırsal kesimlerde tarım ve hayvancılığın gelişimine yönelik projelerini sürdürüyor. Tüm şartlarda yurttaşlara en iyi hizmeti sunabilmek amacıyla projelerini geliştiren Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, zorlu coğrafyalarda da halkın sorunlarına çözüm yaratıyor.

Köylüler imkansız bulmuştu

Çatak ilçesine bağlı Akçabük Mahallesi sakinleri de bölgede geçimini sağladığı ceviz ağaçlarının son yıllarda yeterli sulanamaması nedeniyle tarımda elverişsiz dönemler yaşamaya başladı. Durumu Büyükşehir Belediyesi'ne bildiren köylülerin talebi üzerine ekipler kısa süre içerisinde bölgeye gitti. Yapılan fizibilite çalışması sonrası bir proje hazırlanarak harekete geçildi. Ancak köylüler Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ekiplerinin hazırladığı beton sulama kanalı projesini, oldukça zorlu ve engebeli arazi nedeniyle imkansız buldu.

500 dekarlık alan suyla buluşacak

Proje hazırlığı sonrası 3 bin 200 metre uzunluğundaki beton sulama kanalı çalışmalarının bazı noktaları tamamlandı. Ekiplerin titizlikle yürüttüğü çalışmalarda gün yüzüne çıkan beton kanal, zorlu coğrafyada çiftçinin yüzünü güldürdü. Çalışmaların tamamlanması ile 500 dekarlık alanın suyla bulaşacağı proje, modern sulama altyapısıyla yerel çiftçilerin üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor.

‘Anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz'

Bölgenin tarımsal potansiyelini daha verimli kullanabilmesini sağlayacak çalışmaların tamamlanması ile başta ceviz olmak üzere birçok üründe verimlilik sağlayacak olan Mahalle sakinlerinden Nevzat Keve, işin zorluklarına şahit olduklarını belirtti. Keve, “Çalışmalar mahallemizde yaklaşık 2 aydır sürüyor. Mahalle muhtarımız ilk bu projeden bahsettiğinde bizim pek inanasımız gelmedi. Şu an çok güzel bir şekilde devam ediyor. Sulama bizim bu bölge için çok önemli. Su hayattır. Bu sudan faydalanacak çok arazi var. Söylenildiği gibi; ‘anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz' ağaçlar hepsi kurumuş. İnşallah bu suyla birlikte gelecek sene düzelecek. Herkes rahat bir şekilde arazisini sular. Büyükşehir Belediyesi ekiplerine teşekkür ediyorum” dedi.

Bakmadan Geçme