Suriye'deki Savaş İçin İddialı Açıklama

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Almanya'nın Münih kentinde yapılan Suriye toplantısında, tarafların bir hafta içinde ateşkese gidilmesi konusunda uzlaştıklarını açıkladı.

Suriye'de ilk yapılacak işin insani yardımları artırıp, ulaştırılmasının sağlanması olduğunu belirten ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “İkinci olarak da ulusal çapta saldırıların durmasını sağlayıp, bir hafta içinde ateşkesi yürürlüğe sokma konusunda görüş birliğine vardık. Bu iddialı gibi görünebilir ancak herkes olabildiği kadar çabuk davranma konusunda kararlı bu amaca ulaşmak için' dedi.

Suriye'de savaşın beş yıldır süregelmekte olduğunu anımsatan Kerry, “Şimdi elimizde olan sözlerin kağıda dökülmüş hali. Önümüzdeki bir kaç gün içinde sahada somut adımlar atılması gerek' diye konuştu. Kerry, Münih'teki görüşmelerin verimli geçmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

ESAD'IN GELECEĞİ

Basın toplantısındaki açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın geleceğiyle ilgili bir soru üzerine, bu konuda görüşlerinin değişmediğini kaydetti. Tüm tarafların gelecekte de toprak bütünlüğü korumuş bir Suriye'den yana olduğunu ve sorunun çözümlenmesini istediğini söyleyen Kerry, “Ancak sorunların nasıl çözümleneceği ve ortaya çıkacak sonuç konularında görüş ayrılıkları var. Karşı karşıya olduğumu güçlük budur” dedi.

Esad'ın liderlik etmeye devam edeceği bir Suriye'de barışın olamayacağı görüşünde olduğunu kaydeden Kerry, şöyle devam etti:

“Benim ve bu toplantıda yer alan ülkelerin çoğunluğunun görüşü şöyle: Esad ülkede kalmakta ve liderlik etmekte kararlılık gösterirse Suriye'de barış olamaz. Bu bizim görüşümüz, başkalarının farklı bakış açıları olabilir. Ancak biz bu şekilde barışın tesis edilemeyeceğini düşünüyoruz. Çünkü bu ihtilafa dahil olan belirli başlı ülkeler ve aktörler, ülkede meşru bir geçiş süreci olmadan çatışmaya son vermeyecektir.”

ABD Dışişleri Bakanı, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusunda almış olduğu kararlara atıfta bulunarak, şunları bildirdi:

“BM bir çerçeve üzerinde uzlaştı. Bizim yapmaya çabaladığımız da işte bu geçiş sürecini hayata geçirmek. Bu, Suriye halkının kendi geleceği hakkında herhangi bir baskı ve zorlama olmaksızın, tam katılımla karar verebileceği bir geçiş sürecini temin etmek. Bu süreçte kabul edilen de budur. Bu sürece herkes saygı gösterirse geçiş sağlanabilir. Saygı gösterilmezse savaş devam eder.'

KUŞATMA BÖLGELERİNE YARDIM

Dışişleri bakanları, Münih'te varılan uzlaşma çerçevesinde, özellikle kuşatma altındaki bölgelere hızlı bir şekilde insani yardımların ulaştırılması konusunda hemen harekete geçileceğini açıkladı. Kerry, görüşmede, insani yardımlar konusunda Cenevre'de bir görev gurubu oluşturma konusunda anlaştıklarını açıkladı. Lavrov, bazı bölgelere havadan yardımların ulaştırılabileceğini söyledi.

Lavrov: IŞİD ve El Nusra hariç!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, ateşkesin 'zor bir görev' olduğunu ancak bunu hayata geçirmeye çalışacaklarını belirtti. Ülkesinin Suriye'deki operasyonlarını sürdüreceğini de kaydeden Lavrov, “Bu anlaşma, BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütleri olarak tanının IŞİD ve El Nusra gibi terör örgütlerini kapsamayacak. Bu nedenle hava kuvvetlerimiz bu örgütlere karşı faaliyetlerini sürdürecek” yorumunu yaptı.

Bakmadan Geçme