Tam gaz sanayi

Sanayi üretimi temmuzda yıllıkta yüzde 14.5 ile 6.5 yılın en güçlü artışını kaydetti. Aylık artış ise beklentinin 4 katını aştı. Ekonominin üçüncü çeyreğe de güçlü bir başlangıç yaptığı netleşti

Hükümetin ekonomiyi canlandırmak için sağladığı vergi ve yatırım teşvikleri, Kredi Garanti Fonu mekanizması, beyaz eşyada ÖTV'nin sıfırlanması, otomotiv ihracatındaki artış ve iç talepteki canlanma sanayi üretiminde 78 ayın artış rekorunu getirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan verilere göre, sanayi üretimi geçen yıl darbe girişiminin yaşandığı ve tatil günlerinin olduğu temmuz ayının baz etkisiyle de, 2017'nin aynı döneminde yıllık bazda yüzde 14.5 ile Ocak 2011'den bu yana en büyük artışı kaydetti. Aylık artış ise yüzde 2.3 ile 0.8'lik beklentinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25.6 artış kaydedildi.

BÜYÜME İVMESİ DEVAM EDİYOR
İhracatın yanı sıra ara malı ithalatındaki artışın da veriye destek olduğunu belirten analistler, beyaz eşya ve mobilya sektörlerinde devam eden vergi indirimlerinin sanayi üretimini canlandırdığı görüşünde. Sanayi üretiminin üçüncü çeyreğe de güçlü başlamasının büyümedeki ivmenin devam ettiğine işaret eden uzmanlar, 2017 yılı büyümesinin Orta Vadeli Program tahmini olan yüzde 4.4'ün üzerinde olacağı görüşünde hemfikir.

GÜÇLÜ BAŞLANGIÇ YAPILDI
Sanayi üretiminde aylık artışın da güçlü olmasının önemine dikkat çeken Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, üçüncü çeyreğe de çok kuvvetli bir başlangıç yapıldığının altını çizdi. Sanayi üretimindeki artışın büyümeye yansımalarına da değinen Erkan, "Büyümenin üçüncü çeyrekte de oldukça kuvvetli olacağını öngörüyoruz" diye konuştu. Verilere göre temmuzda bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 3.7 ile enerjide gerçekleşti.

ÇARKLAR HIZLI DÖNÜYOR
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye ekonomisinin iyi yolda olduğunu ve birçok göstergede son yılların en iyi rakamlarına ulaşıldığını belirterek, "Sanayi üretiminde ortaya çıkan rakamlar Türkiye ekonomisinin güçlü bir şekilde büyümesini sürdüreceğine işaret etmektedir" dedi. Sanayi üretiminin temmuzda beklentileri aşarak bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,5 artış gösterdiğini anımsatan Elvan, söz konusu artışın son 6.5 yılın en yüksek artışı olduğuna işaret etti. Bakan Elvan, açıklanan rakamın sanayide çarkların hızla döndüğünün önemli bir göstergesi olduğuna dikkati çekti.

Dolar 9 ayın en düşüğünde

Dolar, ABD Merkez Bankası'nın bu yıl içinde yeni bir faiz artırımı yapması yönünde azalan beklentiler, Trump yönetimine ilişkin endişeler, Kuzey Kore gerginliği ve kasırgaların ekonomiye olumsuz etkileri nedeniyle küresel olarak zayıf seyrini sürdürürken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin önceki günkü açıklamaları düşüşü hızlandırdı. Dolar iç piyasada dün 3.4010 TL ile 8 Aralık 2016 tarihinden bu yanaki en düşük seviyesini gördü. Dolar endeksi 92 seviyesinin altına indi.

YENİ HEDE F 3.34 TL

HSBC Portföy Stratejisti İbrahim Aksoy, gelişmekte olan ülke para birimlerinin genel olarak değer kazanmaya devam ettiğini belirterek, "Bu seviyenin kırılması ve dolardaki küresel değer kaybının devam etmesi durumunda bir sonraki destek 3.34 seviyesi olarak görülüyor. Kurda dönüş noktalarını tam olarak tahmin etmek hemen hemen imkansız" dedi. Öte yandan dolardaki değer kaybının etkisiyle altının onsu dün bin 357 dolarla 13 ayın zirvesine çıktı. İç piyasada da altının gram fiyatı 148.5 lirayı gördü.

Kaynak: Sabah

Bakmadan Geçme