Tarih bir kez daha 'Sümer'de' başlıyor!
Stanley Noah Kramer'in ünlü eseri 'Tarih Sümer'de başlar', MÖ 3000'den önceki iki bin yılda Mezopotamya'da yaşanan büyük tarihsel ilerlemeyi işler. Tekerlek, saban, mühür, mayalama, bakır üretimi, hayvanın koşum takımları, tuğla, kemer, sırlama keşfedilmiş yapay sulama, bahçecilik ve meyvecilik ise geliştirilmiştir. Bütün bunlarla birlikte 3000 yılı ortalarında keşfedilen güneş takvimi, rakam, yazı ve bronz insanlığı tarih öncesinden tarihe taşıyan büyük adımlardı.
Stanley Noah Kramer'in ünlü eseri "Tarih Sümer'de başlar", MÖ 3000'den önceki iki bin yılda Mezopotamya'da yaşanan büyük tarihsel ilerlemeyi işler. Tekerlek, saban, mühür, mayalama, bakır üretimi, hayvanın koşum takımları, tuğla, kemer, sırlama keşfedilmiş; yapay sulama, bahçecilik ve meyvecilik ise geliştirilmiştir. Bütün bunlarla birlikte 3000 yılı ortalarında keşfedilen güneş takvimi, rakam, yazı ve bronz; insanlığı tarih öncesinden tarihe taşıyan büyük adımlardı.
Gordon Childe ise daha öncesinde, yaklaşık 10 -15 bin yılı kapsayan Neolitik dönemde olan gelişmeleri de insanlık tarihi açısından aynı önemde bir "Devrim" olarak değerlendirir. Bu dönemde, köpekten sonra koyun, keçi, domuz, eşek, at, deve, tavuk, hindi evcilleştirilmiş, buğday ve arpadan başlayarak çeşitli bitkilerin de yetiştiriciliğine geçilmiştir. İnsanlığın avcılık ve toplayıcılıktan; tarımsal üretime ve hayvancılığa geçmesi, adım adım tarih öncesinden tarih çağlarına geçişin koşullarını olgunlaştırmıştır.
Neolitik Devrim'in ve sonrasındaki Uygarlık Devrimi'nin vatanı Batı Asya'dır. Filistin'den başlayarak Suriye üzerinden Anadolu'ya, oradan da Irak'ın kuzeyine ve İran'ın Güneybatısına uzanan "Bereketli Hilal" Neolitik Devrimin gerçekleştiği topraklar oldu. Son yirmi yıl içinde Urfa Göbeklitepe ve Mardin-Dargeçit Boncuklu Tarla'da gün ışığına çıkarılan buluntular, Neolitik Devrim'in tarihini 12 000 yıl öncesine götürdü. Bölgede hala günışığına çıkarılmayı bekleyen başka yerleşimlerin varlığı da biliniyor. Ama sadece bu iki yerdeki buluntuların ortaya koyduğu kültürel veriler bilgi birikimi, "mühendislik becerisi" vb. insanlığın söz konusu düzeye gelmesinin arkasında, ayrıca binlerce yıllık bir gelişmenin olduğunu göstermeye yeter.
Kısacası Batı Asya, İnsanlığın kabaca son 20 bin yılının 18 bin yılında tartışmasız olarak tarih içindeki yürüyüşte başı çekti. Son iki bin yılda ise bu uzun tarih yürüyüşünde, liderliği zaman zaman dünyanın başka bölgeleriyle paylaştı (Çin, Orta Asya, Hindistan, Atlantik uygarlığı). Bu büyük tarihsel miras, Batı Asya halklarının "Devrim" yapma potansiyelini besleyen eşsiz bir arka plandır.
İnsanlık şimdi 15 000 veya 5000 yıl öncesinde olduğu gibi büyük bir tarihsel devrimin eşiğinden içeriye adımını atıyor. Batı Asya halkları bu yeni tarihsel devrim döneminde de en öndeki yerlerini alıyorlar.
YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...