Tarihi çağrı

'Çek militanlarını, geç Rojava'ya. 'Benim Türkiye'ye karşı silahlı mücadelem bitti' de. Bunu dediğin zaman bak hava ve konjoktür nasıl değişiyor.'

Dünyanın en güçlü 8. Ordusuna sahip olan, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu açıklayan Türkiye, Afrin'de düğmeye bastı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Afrin'de yürüttüğü " Zeytin Dalı' harekatı 4. gününde. Türkiye, harekata sonuna kadar devam edeceğini açıkladı. Harekat ile ilgili yurt içinde, yurt dışında farklı değerlendirmeler yapılmaya devam ediyor.

Dışarıdan yansıyan tepkiler…

"ABD, Kürtleri Şam ile görüşmeme yönünde ikna etmeye çalışıyor" diyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Afrin'e yönelik operasyonuna ilişkin olarak, " Suriye'nin Türkiye sınırındaki bölgelerini ele geçirme politikasını sürdüğünü de belirterek, "ABD'nin bu ülkedeki eylemleri, buradaki durumu anlamadığını ya da bilinçli bir provokasyon yürüttüğünü gösteriyor" açıklamasında bulundu. Rusya, Afrin'deki tablonun sorumlusu olan ABD'yi suçladı.

Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu vurgulayan, meşru güvenlik endişeleri bulunduğunun altını çizen ABD Savunma Bakanı James Mattis de, "Bu konuda Türkiye açık sözlüydü ve hava saldırısı konusunda bize bilgi verdi" diye konuştu. Türkiye'nin 60 yıllık sözde müttefiki ABD güven vermiyor.

TSK'nın Afrin'e yönelik başlattığı "Zeytin Dalı Harekâtı'na ilişkin bir yazılı açıklama yayınlayan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, "Dünya'daki tüm sorumluluk sahibi ülkelerden özellikle Suriye komşularından beklentimiz, bölge dışı güçlerin gayrı meşru varlıklarının güçlenmesi ve terörist gurupların teşvikine sebep olabilecek eylemlerden kaçınmaları ve Suriye meselesinin siyasi ve barışçıl yollardan çözümüne ve Astana sürecine sebat etmeleridir" dedi. İran esas dertlerinin Suriye olduğunu vurguladı.

"Türkiye sınırlarını güvende tutmayı istemek konusunda haklı" açıklamasını yapan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da, Zeytin Dalı harekatıyla ilgili olarak, "İngiltere, Suriye'deki çatışmaya ilişkin meseleleri, şiddeti azaltmak ve siyasi bir çözümü mümkün kılmak şeklindeki ortak amacımıza uygun olarak Türk yetkililer ile düzenli olarak ele almıştır. Türkiye'nin kendi sınırlarının güvenliği konusundaki meşru çıkarını tanıyoruz" dedi. İngiltere amacı belli olan harekata açık destek verdi.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme