Tarihi Şamran Kanalına yazık oluyor

Van ve çevre ilçelerde önceki gün meydana gelen sağanak yağış günlerdir su akmayan tarihi Şamran Kanalından kirli ve çamurlu su akmasına neden olurken, bilinçsizce atılan çöpler tepki topluyor.

Van'da aniden bastıran sağanak yağış 3 bin yıllık tarihi Urartu Şamran Kanalından kirli, çamurlu su akmasına neden olurken, bilinçsiz vatandaşlar tarafından kirletilen kanal çöp yuvasına döndü. Söz konusu kanalın kötü görüntü ve ağır koku yaydığını ifade eden vatandaşlar yetkililerden bir an evvel kanalın temizlemesini isterken, vatandaşları da çevre temizliği konusunda duyarlı olmaya davet ettiler. En güzel temizlik kirletmemektir şiarıyla hareket etmeleri konusunda uyarıda bulundular.

Urartu kralı Menua döneminde (MÖ 810-786) yılları arasında Van'ın tarım arazilerinin, bağ ve bahçelerinin sulanması daha yeşil bitki örtüsüne sahip olması amacıyla inşa edilen Şamran Kanalı, ihmalkarlık yüzünden yok oluyor.

“BİLİNÇSİZ VATANDAŞLARIN YAPTIĞI ŞAMRAN KANALINA YAKIŞMIYOR”

Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait Şamran Kanalının çöp yuvasına dönmesinin üzüntü verici olduğunu söyleyen vatandaşlar, “İlimizde meydana gelen sağanak yağışın ardından Halil Ağa Mahallesi eski Emniyet Müdürlüğü sokakla Terzioğlu sokak arasında bulunan kısımda Şamran Kanalından çamurlu su akarken maalesef bilinçsiz kişiler, duyarsız insanlar tarafından atılan çöpler sorun olmaya devam ediyor. Atılan çöpler ağır koku yayarak rahatsızlığa neden olurken, tarihi kanal çöp yuvası, kirli atık su kanalına dönüştü. Kanaldan pis kokular çevreye yayılıyor. Bir an evvel Şamran Kanalına gereken önem gösterilerek, temizlemesi ve temiz tutulması gerekiyor. Atıklar rastgele, gelişigüzel yerlere ve kanala atılıyor. Temiz bulmak için kirletmemek gerekir. Şamran kanalı atık atılma yeri değil. Özellikle yazın bu rahatsızlık daha fazla hissediliyor. Vatandaşlar Şamran Kanalına çöplerin atılmaması konusunda uyarıyor ve dikkat etmelerini istiyoruz” dediler.

MENUA (ŞAMRAN) KANALI

Anadolu ve dünya su mühendisliğinin bir harikası olan ve 51 km uzunluğundaki Menua Sulama kanalı, aynı zamanda 2800 yıllık ölümsüz bir aşk efsanesini de simgelemektedir. Kanal'ın çevresinde Kral Menua (mö 810 - 786) tarafından kızı Tariria için bugünkü Edremit'in güneybatısında. Kadembast (Uğurlu Yer) mevkiinde yapay teraslama halinde yaptırılan asma bahçeleri. Asur Kraliçesi Semiramis'in dünyanın yedi harikasından biri sayılan asma bahçeleriyle özdeşleştirilerek efsaneleştirilmiştir. Burası yaklaşık 3 km uzunluğunda ve 2 km genişliğindedir. Yarım aya benzeyen bu yapay teraslara Osmanlı döneminden bu yana halk “ Uğurlu Yer" demektedir.

Van'ın 50 km güneyinde yer alan Gürpınar (Havasor) Ovası'ndan Urartu Krallığı'nın başkentinin bulunduğu Van Ovasına tatlı su taşıyan Menua Kanalı geçtiği yerlerde yapılan tarıma hayat vermekte ve kanal boyunca yaklaşık 5000 hektarlık araziyi sulamaktadır.

Bu kanalın en az yüzde 70'i Edremit'in içinden geçmektedir. Çağlar boyunca adını değiştirmeden varlığını sürdüren Şamram (Menua) Kanalı günümüzde sevilerek söylenen "Edremit Van'a bakar içinden Şamram akar" dizeleriyle yaşamaya devam etmektedir. HABER: TAHİR TEKİN

Bakmadan Geçme