Tarım politikaları Van'da konuşuldu

Van Valiliği ve Van Tarım Orman İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Muş, Bitlis ve Hakkari illerinden gelen katılımcılarla 'Türkiye Ortak Tarım Politikası Ağı 26. Bölgesel İzleme ve Değerlendirme Komitesi Toplantısı' düzenlendi. Toplantı, Van'ın önemli tarım merkezi olma potansiyelini ortaya koyma ve bölgedeki tarım politikalarının etkinliğinin artırılması amacıyla gerçekleştirildi.

Toplantıya, Van Vali Yardımcısı Ahmet Tuzlu, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, Hakkari Vali Yardımcısı, Hakkari, Muş, Bitlis Tarım il müdürleri, yerel üreticiler ve çeşitli sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Ahmet Tuzlu,, tarım sektörünün bölge ekonomisindeki rolüne vurgu yaparak, “Tarım, sadece gıda üretimi değil, aynı zamanda istihdam ve ekonomik kalkınmanın da temel taşlarından biridir. Bu nedenle, ortak politikaların geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır” dedi.
Toplantıda, katılımcılar Türkiye geneli tarım politikalarının genel çerçevesi ve bölgesel uygulamalar ele alınarak sektörün güncel sorunları ve çözüm önerileri tartışılarak, bölgesel üretimin artırılarak alınacak tedbirler belirlendi. Özellikle iklim değişikliği, su kaynaklarının yönetimi ve tarımsal çeşitliliğin çoğaltması gibi konular üzerinde duruldu.

Muş, Bitlis ve Hakkari illerinden gelen temsilciler, illerindeki tarımsal faaliyetlerin yanı sıra, karşılaştıkları zorluklar ve bu zorluklara karşı geliştirdikleri yerel çözüm önerilerini aktardılar. Katılımcılar, yerel ürünlerin desteklenmesi, pazarlama stratejilerinin belirlenerek güçlendirilmesi kooperatifleşmenin teşvik edilmesi gerektiğini, özellikle kadın üreticilerin desteklenmesi ve genç girişimcilerin sektöre kazandırılması konuları ön plana çıktı.

Toplantının bir diğer önemli gündem maddesi ise, iller arası işbirliklerinin artırılması, üreticileri, Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerinin tarımsal potansiyelini daha etkin şekilde kullanabilmesi ortak projeler geliştirilmesi gerekliliği ifade edildi. Bu tür işbirliklerinin, bilgi ve tecrübe paylaşımı açısından büyük fayda sağlayacağı belirtildi.

Toplantı sonunda, ortak tarım politikalarının etkili şekilde uygulanabilmesi için belirli eylem planları oluşturuldu. Bu eylem planlarının, yerel tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak ve üreticilerin gelir düzeyini artırmak amacıyla hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, tarımsal eğitimin güçlendirilmesi ve gelişen yenilikçi tarım yöntemlerinin benimsenmesi için yerel yönetimlerin ve ilgili kurumların daha aktif rol alması gerektiği ifade edildi.

“Türkiye Ortak Tarım Politikası Ağı 26. Bölgesel İzleme ve Değerlendirme Komitesi Toplantısı” verimli bir şekilde gerçekleştirildi. Toplantı, bölgedeki tarım politikalarının gözden geçirilmesi ve geliştirilmesinin önemi vurgulandı. Katılımcılar, gelecekte benzer toplantıların devam etmesini ve işbirliklerinin artırılmasını umut ettiklerini dile getirdiler.

Yorumlar 1
KIRSAL KALKINMA SEFERBERLİĞİ BAŞLASIN 18 Eylül 2024 17:07

Ülkemizin yüzölçümü olarak beşinci geniş ili Van'dır. 13 ilçesi, yüzlerce köyü, onlarca yaylası, onlarca ovası, yüzlerce merası, on binlerce hektar tarlası var. Bu şehir ülkenin hayvancılık, tarım, sebzecilik, meyvecilik ambarı olabilecek müsait şartlara ve potansiyele her yerden çok daha fazla sahiptir. Küçükbaş hayvancılık, büyükbaş hayvancılık, arıcılık,balıkçılık,tavukçuluk, kaz ve hindi yetiştiriciliği, seracılık, her türlü tarımsal faaliyet, her türlü sebze ve meyve yetiştiriciliği için bizim 13 ilçemiz ve yüzlerce köyü oldukça müsaittir. Bu saydığımız başlıklarda VAN olarak şimdi sahip olduğumuz üretimi, hasılayı ve sayısal potansiyeli en kısa zamanda en az ama en az 5 katına çıkarmak zorundayız. Bu ülkenin 85 milyon nüfusu var, 10 milyon göçmen ve yabancı var, 60 milyon turist geliyor. Yani 150 milyon bir nüfustan söz edebiliriz. 81 vilayetimiz ve topyekün ülkemizde derhal büyük bir TARIM VE HAYVANCILIK POLİTİKASI VE SEFERBERLİĞİ hayata geçirilmelidir. Ülkemizin hava kadar, su kadar bu KIRSAL KALKINMA HAMLESİne ihtiyacı var. Tarım ve Orman Müdürlükleri, DSİ, Karayolları vb. nice ilgili kurum binalarda oturan kurumlar olmaktan çıkıp acilen hizmetlerinin büyük çoğunluğunu sahada ve özellikle de kırsalda yapan "saha kurumları" olması gerekmektedir. İl Özel İdareleri, Belediyeler, Su ve Kanalizasyon İdareleri, DAKA, DAP İdaresi, GAP İdaresi, DSİ, Karayolları, Tarım ve Orman Müdürlükleri ile doğrudan ve dolaylı olarak ilgili olan bütün kurum ve kuruluşlar, merkezi ve mahalli idareler birlikte harekete geçmelidir. Hemde hemen. Başka çözüm yok çünkü

Bakmadan Geçme