Tarıma Dayalı İhtisas OSB yanlış mı planlanıyor?

Van Ticaret Borsası Eski Başkanı, VOTAŞ kurucusu Feridun Irak, yeni projeyle ilgili sorularımızı yanıtladı. Irak, Vali Mehmet Emin Bilmez'e çağrıda bulunarak TDİ OSB ile ilgili itiraz ve çözüm önerilerinin olduğunu söyledi.

1970'li yıllarda 8 milyon küçükbaş hayvan potansiyeline sahip olan, Bağdat'tan Şam'a, Halep'ten Tahran'a hayvan ihracatı yapan Van, 2 buçuk milyon hayvan potansiyeliyle bugünde Türkiye'nin en büyük küçükbaş hayvan üreticisidir.

Olmayan ahırlara verilen hibe krediler, eşe dosta, yandaşa dağıtılan ve öldü denilen ithal hayvanlar, emeklerle kurulan ama çalışmayarak kapanan ahırlar, tarım ve hayvancılık tesisleri, takibi yapılmayan projeler, ortak akla değer verilmeyen sayısız toplantılar, iyi niyetli olmayan projelere verilen destekler, heba edilen kaynaklar ve daha birçok olayın yaşandığı Van'ın 40 yıllık hayvancılık öyküsü 40 cilt kitaba ancak sığar.

Tarım ve hayvancılık alanında yapılan az sayıda iyi işlerde var. Birde yeni hayata geçirilen Tarıma Dayalı İhtisas OSB projesi var.

Ancak yeni projeyle ilgili kaygılar var.

Hafızamızı tazeleyelim önce…

Van Ticaret Borsası Eski Başkanı Feridun Irak, yönetimi ve ekibi tarafından 2005 ve 2006 yıllarında Van Ticaret Borsası Organize Hayvancılık Bölgesi A.Ş.'yi (VOTAŞ) kurarak Tarım Meslek Lisesi'nin 9 bin 500 dönümlük arazisi 1.7 milyon liraya satın alındı. Arazi sahibi VATBO kamu-özel sektör ve meslek kuruluşu işbirliğine örnek olmayı hedefleyerek Van Ziraat Odası, özel sektör olarak 30 işadamı ile yola çıkılan proje için 6.5 milyon lira harcadı. 250 baş damızlık süt sığırının yetiştirileceği, 3.5 kilometrelik alanda 11 bin elma ağacı dikildiği proje tamamlandığında işletmedeki sığır sayısının 2 bin baş öngörüldüğü işletme günlük 100 ton kapasiteli süt işleme fabrikası kurulması öngörüldü. Her yıl ortalama 800-900 baş damızlık süt sığırının yetiştireceği Türkiye'nin ilk ve tek 'Organize Tarım İşletmeleri (VOTAŞ) Projesi' olduğu belirtilen, toplam yatırım maliyeti 20 milyon lira olan projeyle 250 kişinin istihdamı planlandı. Proje kapsamında enerji üretimi, kaba yem üretimi, meyvecilik ve seracılık bir arada olması, bin baş sığırın ihtiyacını karşılayacak şekilde de ikişer adet sağım, doğumhane ve süt ünitesi, sağım ünitesi, doğumhane ve hastane yapıldı.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme