Tecrübemi Van'a aktarmak istiyorum

Van'da iki gün boyunca özel yayın yapan TRT GAP Radyosu'na konuk olan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, önemli açıklamalarda bulundu. Van Gölü ve arıtma tesislerine değinen Zorluoğlu, 'Elazığ Valiliğine atanmadan önce Çevre Şehircilik Bakanlığında Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapıyordum ve atık su arıtma tesisleri ile yakından ilgilenen bir birimin sorumlusuydum. Bu manada bir tecrübem var. Bu tecrübeyi Van'a yansıtmak istiyorum' dedi.

TAKİP ET

Hacı Yılmaz

Van'ın büyük ve kadim şehir olduğunu belirten Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Van'daki sorunların vatandaşlar tarafından bilindiğini ve kendilerine bu sorunların aktarılmasının çok önemli olduğunu belirterek, Van'daki trafik yoğunluğunu ortadan kaldırmak için çevre yolunun biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini ve bunun için çalışmalara başladıklarını ifade etti.

Van'dan özel yayın yapan TRT GAP Radyosu'na açıklamalarda bulunan Vali Zorluoğlu stadyum, trafik sorunu, kaldırım işgali, çevre yolu, yeni otoparklar, amatör futbolu, yeni yatırımlar, semt sahaları hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Van'da aynı zamanda kaldırım işgallerine son vereceklerini belirten Zorluoğlu, vatandaşlarla, esnaflarla, oda başkanlarıyla Van'daki kaldırım işgallerine son vereceklerini ve Van'da gelişi güzel araç parklarını ortadan kaldırmak için yeni otoparklar yapacaklarını söyledi.

Vanlı gençlere de müjde veren Vali Zorluoğlu, Van'daki amatör sporuna malzeme desteği vereceklerini ve Van'da yeni semt sahaları yapacaklarını belirterek, gençlere yönelik önemli yatarımlar yapacaklarını ifade etti.

"Vanlılara hizmet etmekten son derece bahtiyarım"

TRT GAP Radyosu Yöremizden programına konuk olan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, TRT GAP-Diyarbakır Radyosu Müdürü Fatih Yılmaz'ın sorularını yanıtladı. Van'ın kadim ve önemli bir şehir olduğunu belirten Vali Zorluoğlu, "Van büyük ve kadim bir şehirdir. Geçmişi çok eskilere dayanır. Van, şehir kültürü, ticaret kültürü, sanat kültürü, edebiyat kültürü olan bir kadim şehirdir. Benim aklımda Van bu şekilde canlandı. Uçakla Van'a seyahat ederken şehri yukarıdan görme imkânım oldu. Van gerçekten çok büyük bir şehir, Van gölüyle, şehriyle, manzaralarıyla gelen misafirleri çok güzel bir şekilde karşılayan bir şehirdir. Geldikten sonra Van ile alakalı daha fazla bilgi sahibi olmaya başladım. Van'ın tarihi, turizmi, geçmişi kültürüyle ilgili, hem de kamu hizmetleriyle alakalı yapılanlarla alakalı, yapılamayanlarla alakalı birçok bilgi verildi ve verilmeye devam ediyor. Buraya Vali olarak atanmaktan son derece memnunum. Vanlılara hem Vali olarak hem de belediye başkan vekili olarak hizmet etmekten de son derece bahtiyarım" ifadelerini kullandı.

"Çok güzel spor tesislerini hayata geçireceğiz"

Vali Zorluoğlu, kendisine ulaşmak isteyen vatandaşlara seslenerek, "Valilik sitemizde Valiye ulaş kategorisi açtık. Vatandaşlarımız buradan bana çok rahatlıkla ulaşabilirler. Vatandaşlarımızın buradan bize ulaştırdıkları her mesajı ben şahsen okuyorum. Bunun vatandaşlarımız tarafından bilinmesini istiyorum. Biz oraya yazıyoruz ama kim okuyor düşüncesine kapılmasınlar. Buraya yazılan bütün mesajları tek tek okuyorum. Bu anlamda bizden talep ve şikayetleri olan vatandaşlarımızın bize ulaşmasını istiyoruz. Hepsini tek tek okuduğumu bilmelerini istiyorum. Van'ın nüfusu çok genç, Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip illerinden bir tanesidir. Oran itibariyle Van'da çocuk nüfus, genç nüfus çok yüksek, bu bakımda bizde hem valilik hizmetlerinde, hem de belediye hizmetlerinde bu kesimlerin hayat konforunu attıracak, onlara daha iyi hizmetler sunacak projelere öncelik vereceğiz. Bunlardan biri semt sahalarıdır. İlk aldığım bilgilerde bu konuda bazı eksikliklerin olduğunu öğrendim. Bu konuda çalışma talimatı verdim. Kısa bir süre içerisinde çalışma yapıp çeşitli mahallelerimizde, varoş dediğimiz, daha fakir olan insanların oturduğu mahallelerden başlayarak çocuklarımız ve gençlerimiz için inşallah çok güzel spor tesislerini hayata geçireceğiz" dedi.

"Stadyum için görüşmelerimiz devam ediyor"

Gazetemizin spor yazarı Rıdvan Can'ında yazılarıyla gündeme getirdiği başta Van Büyükşehir Belediyespor, amatör spor kulüplerinin içinde bulunduğu durum, semt sahaları ve stadyum sorunuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Zorluoğlu, "Şehir stadyumu ile alakalı benden önceki dönemde çalışıldı. Gençlik Spor Bakanlığımız ile irtibat halindeyiz. Şuan ki fikir yerinde yıkılıp yapılması şeklindedir ama bunu tekrar değerlendireceğiz. Stadyum önemli, Van Büyükşehir Belediyespor şuanda 3. Lig'de mücadele veriyor. Sezon hazırlıklarına başladılar. Takımı destekliyoruz. Zaten belediyemizin takımı, profesyonel spor anlamında destekleyeceğiz. Van Büyükşehir Belediyespor Van için önemli değer. İmkânlarımız doğrultusunda destek vereceğiz. Sadece profesyonel sporu değil, amatör sporu da destekleyeceğiz. Amatör spor kulüplerine çeşitli desteklerimiz olacak, bunun talimatını verdim. Mümkün olduğu kadar gençlerimizin, çocuklarımızın amatör spor kulüplerine devam etmesini sağlayacak çalışmalar yapacağız. Onlara özellikle araç, gereç, giysi, eşofman, ayakkabı, vs. ama aynı zamanda da spor yapacakları mekânlar oluşturarak amatör sporların bütün türlerini destekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Göçler şehrin iyi bir şekilde planlanmasını engelliyor"

Van'daki göç olayına da değinen Vali Zorluoğlu,"Van'da diğer birçok büyük şehir gibi esasında kendi doğusundan, güneyinden göç alıp ve göç veren bir şehir. Bu yeni gelen göçler ister istemez şehrin iyi bir şekilde planlanmasını engelliyor. Bir takım imar sorunlarını ortaya çıkarıyor. Ama neticede bu bir vakadır. Gelen insanlarda bizim insanız, giden insanlarda bizim insanımız. Dolayısıyla biz belediye olarak, Valilik olarak bu gelen insanları burada en iyi şekilde entegre edecek, toplum içerisinde onları bütünleştirecek sosyal ve fiziki tedbirleri de anlak zorundayız. Burada göç edilmesini önleyecek en temel mekanizma şüphesiz istihdam olanaklarının arttırılmasıdır. Şehrimiz esasında bir turizm şehridir. Özellikle komşumuz İran'dan çok sayıda turist bu şehre günü birlik gelip ziyaret ediyor. Bu sayının artması lazım. Bu yıl ilk 6 ayda bu sayı 200 bin civarındadır. Yani ilk 6 ayda şehrimizi 200 bin yabancı turist ziyaret etti. Bu önemli bir rakamdır. 1 milyon hedefine ulaşmak için bir strateji geliştirmemiz lazım. Turizmle alakalı, gelen misafirlerin burada en iyi şekilde ağırlanması burada herhangi bir sorun yaşamadan mutlu bir şekilde ülkelerine dönmeleri için bir takım tedbirlerin alınması lazım. Bu sayının artması için çalışıyoruz. Hatta kapıda yeni bir tesis yapılıyor. Geçişleri kolaylaştırmak için İran makamlarıyla da görüşüyoruz. Yabancı turizm için önemli ama yerli turistleri de çekecek burada mekanlar var. Bütün boyutları ile burada bir strateji belgesi, bir eylem planı çalışması yapacağız. Turizm önemli bir dinamik istihdam bakımından. Bu anlamda çok yakın zamanda gerek OSB'de gerekse OSB dışında Van yeni yatırımlarla buluşacak. İstihdamı attıracak tedbirler üzerinde özellikle hayvancılığın gelişmesi bu önemli noktalardan bir tanesi, şehrimiz bir hayvancılık şehridir. Bu manada hayvancılığı geliştirecek, onları destekleyecek yeni çalışmalar yapacağız. İnşallah istihdam olanakları arttıkça bu şehir daha az göç verecek" şeklinde konuştu.

"Ayrıntıların düşünülmesi lazım"

Canlı yayına İsmail Gültepe isimli bir vatandaş bağlanarak Vali Zorluoğlu'ndan köylerden gelen bayanların çocuklarını emzirip bakımlarını yapabilecekleri mekanların oluşturulmasını talep etti. Vali Zorluoğlu bu talebi not aldığını belirterek, "Vatandaşımız çok spesifik bir noktaya temas etti. Bunu not alıyorum. Özellikle kadınlarımızın kullanacakları sosyal mekanlarda bu tür ayrıntıların düşünülmesi lazım. Bunu da düşüneceğiz. Vatandaşımıza bu sorusundan dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

"Van Çevre Yolu'nu süratle hayata geçirmemiz lazım"

Kendilerine iletilen hususlarla vatandaşların dile getirdiği hususların örtüştüğünü söyleyen Zorluoğlu, "Sorunlar vatandaşlarımız tarafından da çok net bir şekilde ifade ediliyor. Mahalle hizmetlerinde vatandaşlarımızın katılımı çok önemli bir husustur. Vatandaşlarımızın sorunlarla ilgilenmesi, sorunları bize aktarması çok önemli, inşallah vatandaşlarımızla beraber bu sorunları belli bir program dahilinde olacağız. Van'da çokça dile getirilen husus ulaşım sorunudur. Burada şehir içi trafik çok yoğun. Bununla alakalı bir çevre yolu projesi var. Van'ın özellikle şehirler arası trafiğini şehir içine sokmayacak bir projedir bu. Van Çevre Yolu projesi uzun zamandır gündemde olan ve epeyce mesafe kat edilen bir projedir. Bende geldiğimden beri uğraşıyorum. Gerekli bakanlıklarla görüştüm. Süratle bu projeyi hayata geçirmemiz lazım. Çevre Yolu öncelikle Van'da hayata geçireceğimiz önemli bir projedir. Van Çevre Yolu yapıldıktan sonra şehir trafiğinde bir rahatlama olacağına inanıyorum. Buna ilave olarak halkın gündeminde olan hafif raylı sistem ile akalalı bir çalışma başlattık. Bu çalışmalara göre bunu da değerlendireceğiz. Trafik yoğunluğu bizinde öncelikli olarak mücadele edeceğimiz alanlardan bir tanesidir. Yine Van'da kaldırım işgalleriyle alakalı bir sorun var. Kaldırımlarda ciddi işgaller olduğunu gördüm. Buradan Vanlı kardeşlerime hemşehrilerime sesleniyorum. Kaldırım işgallerine son vereceğiz. Bunu yaparken esnafımızla birlikte çalışarak bunu yapacağız. Esnaflar odalarımızla, vatandaşlarımızla birlikte bunu yapacağız. Herkes anlayış gösterecek. Herkes bir birinin hukukuna saygı gösterecek. Şehirde yaşamanın birçok avantajı var ama bazı maliyetlerine de katlanmamız lazım. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olması lazım, kaldırım işgallerini inşallah bitireceğiz. Bir diğer önemli konu ise otopark sorunudur. Benden önce bir tane çok katlı otopark yapıldı ve önümüzdeki günlerde hizmete açılacak. Ama yeni otoparkların mutlaka yapılması lazım. Yeni otoparklarla, yeni yollarla bu şehri buluşturabilirsek Cumhuriyet Caddesi'ni o zaman yayalaştırabiliriz. Büyükşehirlerde trafiğe kapalı alışveriş caddelerinin olması gerekir. Van'da da böyle bir talep var ise zaman içerisinde değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

Zorluoğlu'ndan Van Gölü müjdesi…

Van Gölü kirliliği sorununa da değinen Vali Zorluoğlu, "Elazığ Valiliğine atanmadan önce Çevre Şehircilik Bakanlığında Müsteşar Yardımcılığı olarak görev yapıyordum ve atık su arıtma tesisleri ile yakından ilgilenen bir birimin sorumlusuydum. Bu manada bir tecrübem var. Bu tecrübeyi Van'a yansıtmak istiyorum. Bizim burada en önemli ve en öncelikli sorunlardan bir tanesi sağlıklı çalışan, yeterli kapasiteye sahip atık su arıtma tesisidir. Van Gölü kirliliğinin engellenmesinin en önemli çözümü bu atık su arıtma tesisinin biran önce yapılıp faaliyete geçmesidir. Bununla alakalı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla, İller Bankası Genel Müdürlüğümüzle birkaç sefer görüştüm. Orada çalışan arkadaşlarımız eski arkadaşlarımız ve sağ olsunlar yakın ilgi gösterdiler. Bizim VASKİ üzerinden gerekli kaynağı İller Bankasından kredi olarak temin etme çalışmamızın son aşamasındayız. Projesi hazır, bu kaynağı temin ettiğimiz andan itibaren çok kısa bir süre içerisinde inşallah Van atık su arıtma tesisinin ihalesini yapıp bunu gerçekleştiririz. Yaklaşık olarak 2 yıl içerisinde tamamlanacak bir projedir. 2019'un ortalarına doğru artık Van kanalizasyon sistemi bütünüyle su arıtma tesisine gelerek oradan temizlendikten sonra Van Gölü'ne deşarj edilecek. Bu müjdeyi buradan verebiliriz" şeklinde konuştu.

Vali Zorluoğlu konuşmasının sonunda TRT GAP Radyosuna Van'da yaptıkları özel yayından dolayı teşekkür etti.

Bakmadan Geçme