Tepebaşı Mahallesi -2: Geçmiş Zaman Olur Ki, Hayali Cihan Değer-Nedim Kılavuz'un anlatımıyla

Nedim Kılavuz'un anlatımiyla... Güneş tüm parlaklığı ve azameti ile Erek Dağından doğunun sıcakkanlı, misafirperver ve çilekeş insanlarına sıcak yüzünü gösterir.

Güneş tüm parlaklığı ve azameti ile Erek Dağından doğunun sıcakkanlı, misafirperver ve çilekeş insanlarına sıcak yüzünü gösterir. Bu insanlar, kışın soğuk, yazın serin olan havanın özelliğini güler yüzlerinde, yıldız gibi çakan gözlerinde belli ederler. Öyle ki, soğuk yöre insanına pek dokunmaz, yağan kar ve yağmurdan sonra pırıl pırıl ışıldayan güneş, tüm derdi tasayı alır, dört mevsimi bir günde yaşatır. İklim özelliğinden dolayı dağlar çıplaktır. Bu dağların karı ve kurşuni bulutları eksik olmaz.

 

Eski Baytar Sokağı şehrin merkezi yerindeydi ark dediğimiz yapının içinden Kehriz suyu (doğal su kaynağından çıkan su)geçer, mahalleli bu suyu içme, kullanma, sulama suyu olarak kullanırdı. Kenarlarda sağlı sollu kavak ve söğüt ağaçları vardı. Bu manzara sokağımıza ayrı bir güzellik katardı. Bahsedilen bu kerhizler Van'da 49 taneydi. Her kehrizin bir adı vardı. Mesela babamın büyüdüğü ev Vakıf Kehrizine bakardı. Amcası Süleyman Efendi bu evi, muhacırlıktan sonra Ermeni bir terzi olan Bedros Efendi'den almış.

 

Sen ben yoktu, paylaşım vardı ve ilişkiler samimiydi, komşu bahçelerde kızlı erkekli oyunlar oynardık. Kız çocuklar annelerinin diktiği ' Çat Bebeklerle' oynardı. Erkek çocuklar ise Bilye, Heştik Oyunu, Aşık Oyunu ve hep beraber Uzun Eşşek, Birdirbir, Güvercin Tablası, Bisiklet, Çember, Tel Arabalar.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme