Terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Milli Güvenlik Kurulu (MGK) sonrası yapılan açıklamada, Ülkemizdeki huzur ve barış ortamını ortadan kaldırmayı hedefleyen terörist faaliyetler içindeki örgütlerle ve uzantılarıyla mücadelenin aralıksız sürdürüleceğinin altı çizilmiştir denildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplanan MGK zirvesi sona erdi. Toplantı öncesi Başbakan Ahmet Davutoğlu ve zirveye katılan MGK üyeleri, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın 3 nolu kapısından giriş yaptı. Saat 14.45'te başlayan zirvenin ekim ayı olağan toplantısı 6 saat sürdü. Toplantı sonrası yapılan basın açıklamasında, terörle mücadelede kararlılık vurgusunda bulunuldu. Açıklamada, ''Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği ile kamu düzeninin sağlanmasına müteallik hususlar etraflıca görüşülmüştür. Ülkenin iç ve dış güvenliğine yönelik tehditler ile alınan ve alınacak olan tedbirler hassasiyetle değerlendirilmiş, güvenlik güçlerinin fedakâr ve kahramanca mücadelesi takdirle karşılanmıştır'' ifadelerine yer verildi.
ANKARA'DAKİ SALDIRI ÇOK YÖNLÜ OLARAK ELE ALINDI
Toplantıda Ankara'da meydana gelen menfur saldırının, yürütülen adli ve idari soruşturmalar çerçevesinde çok yönlü olarak ele alındığı belirtilerek, ''Milletimizin bir arada yaşama iradesini, ülkemizdeki huzur ve barış ortamını ortadan kaldırmayı hedefleyen terörist faaliyetler içindeki örgütlerle ve uzantılarıyla mücadelenin aralıksız sürdürüleceğinin altı çizilmiştir. Milli güvenliğimizi tehdit eden ve terör örgütleriyle işbirliği içerisinde hareket eden paralel devlet yapılanmasına karşı yürütülen kararlı mücadelenin çok yönlü olarak sürdürüleceği teyit edilmiştir'' değerlendirmesi yapıldı.
SEÇİM GÜVENLİĞİ
Seçim güvenliğiyle ilgili, ''1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak olan 26. dönem milletvekili genel seçiminin huzur ve güven ortamı içerisinde gerçekleşmesine yönelik tedbirler hakkında Kurul'a bilgi sunulmuştur'' açıklamasına yer verildi.
RUSYA VE İRAN'IN BÖLGEDEKİ POLİTİKALARI
Suriye'de yaşanan ve uluslararası niteliği gün geçtikçe artan gelişmelerin etraflıca değerlendirildiği belirtilerek, ''Güney sınırlarımıza yakın bölgelerde yaşanan hareketlilik, yapılan hava sahası ihlalleri de dâhil olmak üzere, ele alınmış ve sınır güvenlik tedbirleri gözden geçirilmiştir. Rusya ve İran'ın Suriye'deki rejimle ve bölgedeki gelişmelerle ilgili tutum ve politikaları değerlendirilmiştir'' ifadeleri kullanıldı.
Toplantıda ayrıca, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve Terörizmle Mücadele Zirvesi'nde ele alınan konular hakkında Kurul'a bilgi sunulduğu belirtilerek, ''Bölücü terör örgütünün Suriye'deki uzantılarının da uluslararası alanda terör örgütleri kapsamında tescilinin gerekliliğinin altı çizilmiş, DEAŞ terör örgütüne karşı mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulanmıştır. Suriye'de sivil halka yönelik şiddet ve güç kullanımı neticesinde meydana gelen can kayıplarının ve insan hakları ihlallerinin bir an önce sona erdirilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Yurtlarını terk etmek zorunda kalmış insanların mağduriyetlerinin giderilmesi için bugüne kadar yaptığımız çalışmaların, insani sorumluluk bilinci içerisinde devam edeceği belirtilmiştir. Uluslararası toplumun mülteci sorununa çözüm bulmak amacıyla daha somut ve gerçekçi adımlar atması gerektiği, bunun Avrupa ve dünya için de önemli bir problem olduğu dile getirilmiştir. Külfet paylaşımının adil ve kapsayıcı bir şekilde gerçekleştirilmesine ihtiyaç bulunduğu hususunun altı çizilmiştir. Irak'ta yaşanan son gelişmeler gözden geçrilmiş, ülkemizin ve bölge ülkelerinin Irak ile olan ilişkileri ele alınarak, Irak sınırları içerisinde varlığını sürdürmeye çalışan soydaş ve akraba toplulukların yaşadığı sorunların giderilmesi gerektiği hususu dile getirilmiştir. Yemen, Libya ve Mısır başta olmak üzere Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler hakkında Kurul'a bilgi verilmiş, İsrail'in insanlığın ortak mirası Kudüs şehri ve Mescid-i Aksa'da izlediği tahrik edici tutumun kabul edilemez olduğu belirtilmiştir.Kıbrıs'ta müzakere sürecinde meydana gelen son gelişmeler ele alınmış, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan kardeşlerimize olan desteğimiz teyit edilmiştir' değerlendirmesi yapıldı.
MGK'YA KATILAN İSİMLER
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı'na; Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Cevdet Yılmaz ve Tuğrul Türkeş, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Adalet Bakanı Kenan İpek, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Recep Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı (KDGM) Muhammed Dervişoğlu ile Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz katıldı.