Terörün Türkiye'ye maliyeti 40 milyar
Doç. Dr. M. Ufuk Tutan, Türkiye ekonomisine son otuz yıllık terörün toplam maliyetinin yıllık 40 milyar dolar olduğunu söyledi. Doç. Dr. Tutan, bu rakamın son yıllarda verdiğimiz yıllık cari açık tutarına denk geldiğini kaydetti.
Ankara'da meydana gelen terör saldırısının piyasalar üzerindeki etkisi sürerken, uzmanlar yıllardır süren terör olaylarının Türkiye'ye faturasını çıkardı. Ekonomideki küresel durgunluğa eklenen terör olaylarının son 30 yıllık maliyetinin ekonomiye çarpan etkisine değinen Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tutan, “Türkiye ekonomisine son 30 yıllık terörün toplam maliyeti resmi açıklamaya göre 1,2 trilyon ABD doları; diğer bir deyişle, yıllık maliyeti 40 milyar ABD doları yapıyor. Bu da son yıllarda verdiğimiz yıllık cari açık tutarına denk gelen bir meblağ ediyor” dedi.
“35 MİLYARA ULAŞABİLİR”
Tüm dünyada yaşanan ekonomik krize eklenen terör olaylarının Türkiye'de de olumsuz etkileri olabileceğini kaydeden Doç. Dr. Tutan, şöyle konuştu:
“Terörün Türk ekonomisine verdiği olumsuz etkileri incelerken son yıllarda derinleşen ve bitmek bitmeyen küresel durgunluğu da göz önüne alırken turizm gelirleri, ülke içine olan döviz akışı, yabancı yatırımlar gibi diğer etkenlere de bakmak gerekiyor. Rusya krizi ile yavaşlayan yabancı turist sayısının bu ardı ardına gelen terör olayları ile durma noktasına gelmesi; sadece otelcileri değil ülkenin dört bir yanındaki diğer esnaf guruplarını da etkileyeceği hesaplanmalıdır. Yıllık 30 milyar ABD dolarını bulan turizm gelirlerimizin üçte birinin erime ihtimali bulunmaktadır ki bu yaklaşık 10 milyar ABD doları etmektedir. Ayrıca, bunun esnaf üzerinde ekonomimize çarpan etkisinin 25 milyar ABD doları etmesi ile ekonomimize bu alandan toplam etkisinin 35 milyara ulaşması söz konusudur.”
“TERÖRÜN EKONOMİYE ÇARPAN ETKİSİ ELE ALINMALI”
Ufuk Tutan, 'Yabancı yatırımların yavaşlaması ile durgunluk yaşayan küresel ekonominin olumsuz havası ile ekonominin derinden etkilenebilme ihtimaline karşı dikkatli olunması gerektiğini' dile getirdi. Ufuk Tutan, şunları söyledi: “Bunların sonucunda psikolojik sınırı aşarak risk sınırına yaklaşan TL-ABD Doları paritesinin her an o risk sınırını geçerek hem sanayimizi dış borç geri ödemesi hem de tüketicimizi alım gücü üzerinden olumsuz etkilemesi ihtimali bulunmaktadır. Bu ihtimale yaklaşma durumunda dahi ülke ekonomisinin genel bir kriz havasına girmesi mümkün. Kısaca, hem küresel ekonomide hem de ülke ekonomisinde işler çok da iyi değilken bu tür terör olaylarının gerek maliyet gerek üretici-tüketici-yatırımcı üzerindeki psikolojik etkileri göz önüne alındığında terörün genel ekonomi üzerindeki çarpan etkisi dikkatle ele alınmalıdır.”