TOKİ UMUT OLDU

Erciş'te geçen yıl 10 esnafın bir araya gelerek kurduğu ancak deprem sebebiyle kapısına kilit vurulan bims üretim fabrikası, TOKİ'nin afet konutları sayesinde 120 kişi çift vardiya istihdam ederek, ayağa kalkmayı başardı.

Erciş'te 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremden önce kuyumcu, fırıncı, inşaat gibi farklı sektörlerde iş yapan 10 esnaf bir araya gelerek bims üretim fabrikası kurdu. Fabrika üretime geçeceği günlerde meydana gelen deprem sebebiyle kapısına kilit vuruldu.

Fabrikanın yönetim Kurulu Başkanı Cafer Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremden bir süre önce pomza madeninin bol olduğu bölgede işletmeyi kurduklarını söyledi.

Eroğlu, depremin ardından Başbakanlık Afet Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı'nın, ilçedeki depremzedeler için Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) 4 bin 880 konut yapımına başladığını hatırlatarak, ilçedeki TOKİ konutlarının inşaasını üstlenen 9 ayrı firmayla yaptıkları görüşmeler neticesinde kaba inşaat, alt yapı ve çevre düzenlenmesinde kullanılacak gerekli ürünlerin tedariki için anlaştıklarını belirtti.

İşletmelerinde temel yapı malzemesi olan bims ile parke taşı, bordur, oluk, alt yapı, çevre düzenlemesi ve buna benzer ürünler yapabilen makineler olduğunu anlatan Eroğlu, şunları söyledi:

''Hemen üretime geçerek firmaların ihtiyacı olan ürünleri dışarıdan getirme ihtiyaçlarını ortadan kaldırdık. Yoğun talep olduğu için fabrikamızda 120 kişiyi istihdam ederek, çift vardiya çalışarak firmalara ürün yetiştirmeye çalıştık. TOKİ konutlarının bu kadar erken bitmesinde payımızın önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu kadar malzemenin dışarından taşınması hem zor hem de daha maliyetli olacaktı.'

'Buradaki başarımıza bu işletmenin önemli katkısı oldu'

Karabağlar mevkindeki konutların bir kısmını yapan firma yetkilisi Nurtaç Yılmaz ise, depremin hemen ardından zor kış şartlarında çalışmalara başladıklarını anımsattı. Bölgeye malzeme yetiştirme noktasında büyük sıkıntı çektiklerini dile getiren Yılmaz, alt yapı, çevre düzenlemesi ve kaba inşaat için ilçede hazır bulunan bu işletmenin işlerini kolaylaştırdığını söyledi.

Konutlarda alt yapının çok önemli olduğuna işaret eden Yılmaz, 'Bölgede malzeme olmasaydı çevre illerden getirecektik. Bu da maliyetleri çok yükseltecekti. Buradaki işletme devreye girdi. Hem biz kazandık hem de kapısına kilit vurulan bu tesis ayağa kaldırılmış oldu. Doğrusu bu tesisin bu kadar malzemeyi yetiştirebileceğini düşünemiyorduk. Gece gündüz çalışıp bize ürün yetiştirdiler. Sadece bizim şantiyeye günde üç kamyon malzeme taşınıyordu. Bunu çevre illerden getirdiğiniz zaman tabi ki yetişmesi imkansızdı. Buradaki başarımıza bu işletmenin önemli katkısı oldu' dedi.
vanhaber, van, haber, van haber
bims, erciş, toki, konut, bölge, malzeme

Bakmadan Geçme