TRT Van İl Radyosu'nun 54 yıllık müzik ortaya çıktı

1960'lı yıllarda kurulan 1991 yılında gerekçe gösterilmeden susturularak kapatılan TRT Van İl Radyosu'nda 1962 yılında kayda alınan, radyo dinleyicileriyle paylaşılan 54 yıllık sanat müziği arşiv kaydı sosyal medyada büyük ilgi gördü.

Vansesi Haber Merkezi

1962 yılında TRT Van İl Radyosu'nda kayda alınarak radyo dinleyicileriyle paylaşılan Şadi Türkmenoğlu ve koro sanatçıları tarafından seslendirilen Türk sanat müziği ses kaydı 55 yıl sonra ortaya çıktı. İstanbul'da bulunan emekli Hakim Haşmet Sırrı Akşener arşivinden, Avukat İlhan Kubilay tarafından elde edilerek Servet Durgun tarafından video olarak düzenlenerek sosyal medyada paylaşılan kayıt Vanlı müzik severleri duygulandırdı.

1962 yılında TRT Van İl Radyosu'nda Şadican Türkmenoğlu ve koro sanatçıları tarafından okunan sanat müziği eseri arşiv kaydını görüntüler eşliğinde sosyal medyada paylaştığını belirten Servet Durgun şunları söyledi:

'Hemşehirimiz Şadican Türkmenoğlu tarafından okunan sanat müziği eseri 1961-1962 yıllarında Van Radyosu'nun İskele Caddesi üzerinde ilk binasında stüdyoda yapılmış bir kayıttır. Van Folklor ve Turizm Derneği Türk Sanat Müziği topluluğu üyesi Şadican Türkmenoğlu ve diğer koroistler tarafından seslendirilen 'Menekşe gözlerde hiç vefa yokmuş' adlı sanat müziği eserinin yer aldığı 54 yıl öncesine ait kayıt Van'da görev yapan bir meraklı tarafından temize çekilerek 2004 yılında yayınlanmış. Kayıtta başkanlığını merhum Orhan Akşener'in yaptığı Van Folklor ve Turizm Derneği Türk Sanat Müziği Topluluğu solistleri Nazif Işık, Bilgin Anlayan, Şadican Türkmenoğlu, Muzaffer Korkut, Çetin Yörük, Ünsal İlhan, Hayrettin Perihanoğlu Haşmet Sırrı Akşener (keman), Şahin Türkmenoğlu (kanun), Uygur İlvan (cümbüş-ud, İlker Perihanoğlu ( ritim) eşlik etmiş. Hakim Haşmet Sırrı Akşener'in arşivinde bulunan bu değerli belge Avukat İlhan Kubilay tarafından bana ulaştırıldı. Bende kaydı Şadi Türkmenoğlu'nun, Van Vakfı yöneticilerinin fotoğrafları ve Van görüntüleriyle düzenleyerek video olarak sosyal medyada paylaştım. Anıları tazeleyen nostaljik duygular yaşatan ses kaydı Vanlılardan çok büyük ilgi gördü. Bu belge aynı zamanda Van Folklor ve Turizm Derneği Türk Sanat Müziği Topluluğu ve Vanlıların geçmişte yaptığı kültürel ve sosyal çalışmaların güzel bir örneğini yansıtmaktadır' dedi.

TRT Van Radyosu'nda 1962 yılında seslendirilen sanat müziği eseri kaydının yıllar sonra ortaya çıkarak paylaşılmasının Van'ın müzik tarihi açısından önemine değinen Van türküleri araştırması, halk bilimci Murat Oto, ' Türk sanat müziği eserinin Vanlı müzisyenler tarafından TRT Van İl Radyosu'nda seslendirildiği kayıt ilimizin müzik kültürü tarihine katkı sağlayacak çok önemli bir belgedir. Ses kaydı yarım asır önce Van Folklor ve Turizm Derneği çatısı altında yapılan kültürel ve soysal çalışmaları yansıtmaktadır. Ancak bu kayıt aynı zamanda Van kültürünün nerelerden gelip nerelere gittiğini gösteren ibret niteliğinde bir belgesidir. Kayıtta ve paylaşımda emeği geçenlere teşekkür ediyorum' dedi.

Bakmadan Geçme