TSO VEFA GÖSTERDİ

Van Ticaret ve Sanayi Odasının (TSO) 55. Vefa yılında düzenlenen vefa ödülleri sahiplerini buldu. Van Ticaret ve Sanayi Odası kurucu başkanı ve gazetemizin kurucusu merhum Remzi Perihan'ın vefa ödülünü Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Erdal Perihan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin elinden aldı.

Burhan Ergin

Van Ticaret ve Sanayi Odasının (TSO) 55. vefa yılı nedeniyle düzenlenen programa Bakan Bülent Tüfenkci ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Van Valisi İbrahim Taşyapan, AK Parti milletvekili Beşir Atalay, odaya hizmet vermiş başkan ve üyeler, kurum amirleri, STK temsilcileri katıldı.

“GEÇMİŞE VEFA GÖSTERMEK İSTEDİK”

Ödül töreninde ilk söz alan Van TSO Başkanı Necdet Takva, “Geçmişinin ihtişamı ile geleceğini kurmaya çalışan kadim şehrimizin çalışkan insanları bundan tam 55 yıl önce Ticari ve sınai örgütlenmeyi sağlamak için Başkan Remzi Perihan ve arkadaşları büyük fedakarlıklara katlanmış, bugün ülkemizin hizmet standartları açısından en iyi odalarından biri olan Van Ticaret ve sanayi Odasının temellerini atmışlardır. Şu anda bu seçkin hazirun ile birlikte içinde bulunduğumuz bu modern yapının her tuğlasında Vanlı tacirin ve sanayicinin alın teri ve emeği vardır. Bizler Van Ticaret ve Sanayi odası Yönetimi olarak geçmişimizi doğru okumadan geleceğimizi kuramayacağımıza inanan bir anlayışı temsil ediyoruz. Bu sebeple geçmişimizi bu güne taşıyan ve temsil ettiğimiz bu meslek odasında emeği olan değerli yönetici ve üyelerimize vefamızı göstermek istedik. Bugün siz değerli misafirlerimizin şahitliği ve katılımları ile bir meslek odası için 55 yıllık genç bir geçmişe sahip odamızın kuruluşundan bu yana emeği olan çok kıymetli yönetim kurulu ve meclis başkanlarımızı bir araya getirerek onlara olan minnettarlığımızı ifade ediyoruz” dedi.

“TÜRKİYE'NİN EN GENÇ ODASIYIZ”

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın, Türkiye'nin en genç odalarından biri olduğunu kaydeden Takva, “Bu nedenle Ticaretin ve Üretimin geç tarihte örgütlendiği bir kentsel gerçekliğimiz var. Ülkemizde bir çok meslek odası 19. YY başlarında kurulmuştur. Buna rağmen şu anda Ülkemizin en iyi hizmet üreten odalarından biriyiz. C Sınıfı Akredite Oda statüsü ile başladığımız serüvenimize bugün gururla ifade etmek istiyorum ki A Sınıfı Akredite Oda olarak üyelerimize hizmet veriyoruz. Odamız bugün kentimizin hemen hemen her sorunu ile yakından ilgilenmekte ve çözüm üretmeye çalışmaktadır. Tarımdan turizme, sanayiden eğitime, sağlıktan spora bütün alanlarda odamızın mutlaka emeği mevcuttur” şeklinde konuştu.

Van TSO Başkanı Necdet Takva, son olarak şunları kaydetti; “Ulaştığımız bu gurur verici performansta 55 yıl önce Odamızın kurucu Başkan ve üyelerinden başlayarak bu gün ulaştığımız aktif 11 bin üyemizin samimi, içten sahipliği ve desteği vardır. Odamızın 55. kuruluş yılını geçmişe vefa teması ile kutlamamıza katılımları ile onur katan değerli bakanlarımız başta olmak üzere katkıları ve yol gösterici varlığı ile bize ışık olan Birliğimize ve değerli başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'na, Sn Valimize, Bakan Yardımcımıza ve bu gurur günümüzde yanımızda olan il dışından ve şehrimizden katılan kıymetli misafirlerimize, emeği geçen odamız organ üyeleri ile çalışma arkadaşlarımıza şükranlarımı borç biliyorum. Bu duygu ve düşünceler ile Odamızın 55. yılını kutluyor daha nice 100 yıllara ve yüksek hizmetlere diyerek hepinizi saygıyla selamlıyorum”

Daha sonra konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Van için 'sınır ticareti çok önemli' denildi. Bu doğru bir tespit. Biz Kapıköy Sınır Kapısını yeniden yapıyoruz. Bir de yaptığımız düzenlemelerle sınır ticaret merkezlerini de hayata geçirmiş olacağız. Bu, Van'ın yanı sıra bölge illeri için de çok önemli. Bölge esnafının kalkınması için gerekeni yapacağız" dedi.

Van'da düzenlenen toplantıdan çıkan sonuçları Cumhurbaşkanı ve Başbakana ileteceklerini ve taleplerin giderilmesi konusunda gereken takibi yapacaklarını dile getiren Tüfenkci, 16 Nisan'da önemli bir halk oylaması gerçekleştirileceğini hatırlattı.

Tüfenkci, "İstediğimiz gibi bir memleketin anahtarı 16 Nisan'dır. Kardeşin kardeşe düşman olmadığı, kardeşliğin hakim olduğu, dağlarında çiçek açan, koyunlarımızın otladığı, insanların birbirini ötekileştirmediği, ekonominin, ticaretin konuşulduğu bir memleket istiyoruz. Bunun için bizim artık hızlanmamız lazım. Güçlü meclisi, güvenli ve huzurlu Türkiye'yi oluşturmamız lazım. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi uzlaşmayı, birliği getiriyor. Bu sistemle beraber gerçekten siyasi istikrarı da Türkiye yakalamış olacak" diye konuştu.

Ülkede taş üstüne taş koyanların konuştuğu bir sürecin başlamasıyla ilgili önemli bir toplantı yaptıklarını belirten Zeybekci, "Van bir ihracat kenti olacak. Bunu göreceksiniz. İhracat rakamlarımız, üretimimiz çok hızlı artıyor. Cazibe Merkezleri Programının ardından Van daha başka bir duruma gelecek" ifadelerini kullandı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da, birlik ve beraberliğin olduğu yerde rahmet ve bereketin olacağını belirterek, "Son 8 yılda istihdamda büyük artış oldu. İş yeri açılışı son 8 yılda Van'da yüzde 107 artmış. İhracat son 8 yılda Türkiye'de yüzde 8 artarken Van'da yüzde 99 artmış. Son bir yılda protestolu olan senet Türkiye'de yüzde 22 artarken Van'da yüzde 24 düşmüş. Karşılıksız çek tutarları Türkiye'de artarken Van'da yüzde 36 azalıyor. Çıkıp Türkiye'ye, Vanlıya, 'ver malı al parayı' demeniz lazım. Bundan daha güzel rakam olamaz. Sizin birlik ve beraberliğiniz devam ettikçe Allah'ın bereketi üzerinizden eksik olmayacak" ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından odaya emeği geçenlere plaketler verildi.

ESKİ BAŞKANLAR (YÖNETİM KURULU)

Kurucu başkan Merhum Remzi Perihan (Oğlu, Erdal Perihan)

Ruşen Altaylı (Torunu, Ruşen Altaylı)

Y.İzzettin Yörükoğlu (Kızı, Mine Eskitaşçıoğlu )

Kaya Kayaçelebi (Kızı, Lale Yavrutürk)

Suphi Türkoğlu (Oğlu, Ömer Tükoğlu )

Cahit Selçuk

Feridun Irak

A.Yekta Haydaroğlu

Kayhan Türkmenoğlu

Zahir Kandaşoğlu

Mirza Nadiroğlu

ESKİ BAŞKANLAR (MECLİS)

Fikri Bayramoğlu (Oğlu, Şakir Bayramoğlu)

Fuat Türkoğlu (Oğlu, Cihat Türkoğlu)

Mehmet Kuralkan (Yeğeni, Mahmut Gedik)

Kazım Ezberci (Yeğeni, Cem Altaylı)

Nevzat Amiklioğlu

Nezir Baş

Hasan Perihanoğlu

İsmail Aydın

Arslan Bayram

Ata Altay

PLAKET VERİLEN ÜYELER

VAN TSO'NUN İLK ÜYESİ

Merhum Bilal Türkmen (Oğlu, Şahin Türkmen)

50.YILINI DOLDURAN ÜYELER

Nihat Gürbüz (Oğlu, Mehmet Gürbüz)

M.Ziver Karoğlu

İbrahim Kaya

İsmet Çınarbay (Oğlu, İhsan Çınarbay)

Bakmadan Geçme