Tuğrul'dan sürücülere kış lastiği uyarısı Gereken hassasiyet gösterilmeli

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, 1 Aralık 2022 tarihinde başlayıp, 1 Nisan 2023 tarihinde sona erecek olan ticari araçlarda kış lastiği uygulaması zorunluluğu konusunda sürücüleri uyardı. Tuğrul, 'Karlı ve buzlu havalarda yaşanan kazalar genellikle bir ve birden fazla aracın karda, buzda kayarak çarpışmasıyla meydana gelmektedir. Bundan dolayı zorunlu kış lastiği uygulamasının başlamasına az bir süre kaldığını sürücülerimizin kış lastiklerini taktırıp araçlarını mevsim şartlarına uygun hale getirmesi olabilecek kazaların can ve mal kayıplarının önüne geçmesi için gereken hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir' dedi.

Burhan Ergin

Ticari araçlarda zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Aralık tarihi itibariyle başlayacak. Uygulama 1 Nisan 2023 tarihine kadar devam edecek. Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, ticari araç kullanan sürücüleri uyararak zorunlu kış lastiği takmamanın cezasının 1152 TL olduğunu hatırlatarak, 'Hepimizin can ve mal güvenliği için kış lastiğinin ve araç bakımının yaptırılmasının önemi büyük. Bu konuda herkes gereken hassasiyeti göstermeli' dedi.

Tuğrul, yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar dışındaki hususi araçlar için uygulamanın zorunlu olmadığını, ancak can ve mal güvenliği açısından güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerektiğini belirtti.

'1 Aralık tarihini beklemeyin'

Kasım ayı itibariyle soğuk havanın etkisini gösterdiği bölgelerde, kış lastiği uygulaması olan 1 Aralık tarihinin beklenmeden lastiklerin taktırılması gerektiğinin altını çizen Tuğrul, 'Hava sıcaklıklarının 7 derecenin altına düştüğü ve yağışların başladığı bölgelerde trafiğin daha güvenli olması araçların yağışlı havalarda kaymaması yol tutuşu can güvenliği için 1 Aralık tarihini beklemeden kış lastiğine geçilmeli. Zorunlu uygulamanın başlamasına kısa bir zaman kala yoğunluk yaşanmaması için sürücüler araçlarına daha önceden kış lastiği taktırmalılar' diye konuştu.

'Herkes kendi can güvenliği için tedbir almalı'

Kış lastiğiyle sürücülerin kendi can ve mal güvenliğini sağlama alması konusunda uyarıda bulunan Tuğrul, 'Ticari araç veya şahsi araç sahipleri kesinlikle kış lastiği taktırmalılar. Herkes kendi can güvenliği için tedbir almalı. Bu konuda 1 Aralık'ı beklemeyelim. Belirtilen süre değil de havaların ısınmasına kadar lastiklerimiz araçlarımızda takılı kalsın. Kar'ı kışı beklemeyin ve son günlerde lastikçilerde oluşacak yoğunluğa kalmayın. Havaların soğumasıyla birlikte araçların kışlık bakımları da yapılmalıdır. Bu konuda insanlarımız duyarlıdır. Araç bakımını yapmayanlardan da ricamız, kışlık bakımlarını yaptırsınlar. Kalorifer, antifriz, yürüyen aksamların, araç suyunun ve yağ bakımlarını yapsınlar ki kışın yolda kalmasınlar. Tüm araç kullanıcılarının kazasız bir kış sezonu geçirmelerini dilerim' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme