TÜİK verileri belirleyici oluyor

Emekli ve memur maaşı 6 aylık enflasyon oranlarına göre belirleniyor. Bu kapsamda ilk üç veri açıklanırken geriye Ekim, Kasım ve Aralık aylarında açıklanacak TÜFE verileri kaldı.

TAKİP ET

Memur maaşlarında belirleyici olan enflasyon farkı aylık olarak takip ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Ekim Salı günü Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre TÜFE aylık bazda yüzde 4,75 arttı. Emekliye ek zam çalışması sürerken Ocak 2024'te yapılacak artış için 3 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı zammı oranı netleşti. Eylül ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla yılın ikinci yarısının 3 aylık enflasyon farkı belli oldu.

Peki, Memur enflasyon farkı ne kadar oldu, memur zammı enflasyon farkı kaç oldu? Memur 2024 Ocak zammı ne kadar olacak, Memur enflasyon zammı nasıl hesaplanır? İşte memur maaşı enflasyon farkı hesaplama
Memur enflasyon farkı 2023 memur ve emeklileri tarafından sorgulanıyor. 3 aylık enflasyon farkı, Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla netleşti. Emekli ve memurların iki aylık enflasyon farkı ile alacakları zam oranı kümülatif olarak yüzde 19,5 olarak duyurulmuştu. Eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 61.53'e yükseldi.

Aylık enflasyon ise ağustostaki yüzde 9.09'luk seviyesinden yüzde 4.75'e geriledi. TÜİK Eylül ayı enflasyon rakamlarını duyurdu. Buna göre enflasyon aylık bazda 4,75 seviyesinde gerçekleşti. Yıllık bazda ise yüzde 61,53 seviyesi görüldü. Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte emekli ve memur zammı için 3 aylık rakamlar da kesinleşti. Peki, Memur enflasyon farkı ne kadar oldu? Memur enflasyon zammı nasıl hesaplanır, memur maaşı ne kadar olacak 2024? Memur maaşı enflasyon farkı hesaplama…

Eylül ayı enflasyon rakamlarının Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanmasının ardından memur ve emekli zammında belirleyici olacak 3 aylık enflasyon farkı da şekillenmiş oldu. Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için yüzde 9,09 ve Eylül ayında ise yüzde 4,75 oldu. 3 aylık enflasyon farkı ile emeklilerin alacağı zam oranı şimdiden yüzde yüzde 25,11 oldu.

Memurların enflasyon farkı ise daha farklı hesaplanıyor. Memur enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı hesaba katıldığında enflasyon farkı dahil 3 aylık memur zammı yüzde 35,73 oldu.

Ağustos ayında enflasyon aylık yüzde 9,09 olarak gerçekleşti. Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için de yüzde 9,09 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu. Böylece sadece 2 ayda alacakları zam oranı kümülatif yüzde 19,5 oldu.

Eylül ayı enflasyonu ile birlikte 3 aylık enflasyon yüzde 25,11 olarak hesaplandı. Bu oran SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına doğrudan yansıtılıyor. Memur ve memur emeklisi için üç aylık enflasyon farkı da yüzde 18 oldu. Ocak 2024 için yüzde 15'lik toplu sözleşme artışıyla birlikte üç aylık maaş artış oranı yüzde 35,73 oranına ulaştı.

EN DÜŞÜK MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI

(TEMMUZ 2023 – 3 AYLIK YÜZDE 35,73)
• Memur – 22.017 – 29.881• Memur emeklisi – 9.876 – 13.404

REFAH PAYI ARTIŞI DA DAHİL EDİLECEK
Memur maaşlarına ilişkin en dikkat çeken açıklama ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan gelmişti. Işıkhan, "Memur ve memur emeklilerimiz için enflasyon hedeflemelerine göre Ocak 2024'te yapılacak artış yaklaşık yüzde 50'ye yaklaşacaktır.

En düşük devlet memuru maaşı 22 bin 17 liradan yaklaşık olarak 33 bin lira seviyelerine çıkacaktır” ifadelerini kullanarak en düşük memur maaşı için rakamı böyle açıklamıştı.

Bakmadan Geçme