Tüketiciler Bakın Nasıl Kazıklanıyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sebze ve meyvelerde üretici ile market arasındaki fiyat farkının yüzde 500e ulaştığını açıkladı.
Bayraktar, kuru incirde üretici ile market fiyatları arasındaki farkın yüzde 498'i geçtiğini söyledi. Bayraktar, üretici ile market arasında mayıs ayında, maydanozda yüzde 437.2, nohutta yüzde 181.3, pirinçte yüzde 142.7, zeytinyağında yüzde 85.2 ve sütte yüzde 178.8 fark oluştuğunu kaydetti.
‘6 kat fiyat farkı olur mu'
Bayraktar, kuru incirin 6, maydanozun 5.4, salatalığın 4.9, kabağın 4.6, karpuzun 4.4, sivri biberin 4.2, kuru kayısının 3.1, marulun 3.1, domatesin ise 3 katı fiyata satıldığını belirterek, şunları söyledi:
“Bu kadar fahiş fiyat farkı olur mu? Üreticide 5 lira 50 kuruş olan kuru incir, markette 32 lira 90 kuruş. Tarlada demeti 17 kuruş olan maydanoz, markette 91 kuruşa satılıyor. 34 kuruşluk salatalığın fiyatı 1 lira 66 kuruşa, 49 kuruş olan kabağın fiyatı 2 lira 26 kuruşa, 55 kuruş olan karpuzun fiyatı 2 lira 43 kuruşa, 55 kuruş olan sivri biberin fiyatı ise 2 lira 30 kuruşa çıkmaktadır. Bu düzene son verilmeli, aradaki zincir kırılmalı, fiyat makası daralmalı, üretici kazanmalı, tüketici de fahiş fiyata ürün tüketmemeli.”
Patates tarlada 70 kuruş
Marketlerdeki fiyatı bir ara 5 liraya yükselen, halen 2 ila 3 lira arasında fiyatlarla satılan patates tarlada 70 kuruşa alıcı bekliyor. Ödemişli üretici Mustafa Abacı, “Fiyat tartışması var ama biz de 70 kuruşa alıcı bulamıyoruz” dedi. Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa da fiyatARTışına, tüccarların stokçuluğunun neden olduğunu, yüksek fiyatın üreticiye kazanç getirmediğini söyledi.
‘Ramazan fırsatçıları'
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bakliyatın, meyve ve sebzenin bollaşacağı zaman fiyat artışları oluyorsa, bunda art niyet aranacağını bildirdi.
Palandöken, yazılı açıklamasında, Ramazan ayı yaklaşırken her yıl olduğu gibi bazı fırsatçıların fiyatları artırmak için spekülasyon yaptıklarını söyledi.