Tüm Emekliler Derneği Van Şube Başkanı Naci Şahin: Emekliler hayal kırıklığına uğradı

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 25 oranında zam yapılmasını içeren ekonomik torba teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Yüzde 25 zam oranının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini anlatan Tüm Emekliler Derneği Van Şube Başkanı Naci Şahin, 'Emekliler olarak maaşlarımıza hizmet yılı ve prime dayalı, hakkaniyetli bir artış beklerken yüzde 25 zam yapılmasıyla hayal kırıklığına uğradık. Dağ fare doğurdu, emekliler yine hüsrana uğradı. Yüzde 25 zam kararının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz' dedi.

Memurlardan sonra 16 milyon emekliye de yapılacak refah payı zammı belli oldu. Memur, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin yüzde 17.55 ve yüzde 19.77 olan normal enflasyon zamlarının verilecek ek refah payıyla yüzde 25'e çıkarılacak. Emeklilere yapılan yüzde 25 oranındaki zamla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Tüm Emekliler Derneği Van Şube Başkanı Naci Şahin, emeklilerin beklentilerinin karşılanmadığını belirterek, "Emeklilerin beklentisini karşılamadı. Emekliler geçim sıkıntısı çekiyor. Emeklilere en az yüzde 50 oranında zam yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca kademeli artıştan bahsediliyordu maalesef beklediğimiz gibi olmadı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşından itibaren aylıklarda kademeli artışla daha az maaş alan emekliye verilecek zam oranı daha yüksek olacaktı. Cumhurbaşkanımıza çağrıda bulunarak yüzde 25 olarak belirlenen zam kararının iyileştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

“EN AZ YÜZDE 50 ZAM BEKLİYORDUK”

Emekliler, maaşlarına yapılması beklenen zam oranına tepki gösteren Tüm Emekliler Derneği Van Şube Başkanı Naci Şahin, “Hafta başında TÜİK'in haziran ayı enflasyon verisini açıklamasıyla birlikte memur maaşlarına yapılan zamlardan sonra emekliler için yapılacak zam oranı yüzde 25 olarak belirlendi. Biz en az yüzde 50 zam bekliyorduk. Emekliler kesinlikle yüzde 25 zam oranını hak etmemiştir. Beklentimizi karşılamamıştır. Yıllarca çalışarak ülkemizin ekonomisine önemli katkılar sunan emekliler hayal kırıklığına uğramıştır. Ülkemize emeğimizi, gençliğimizi verdik. Karşılığı bu olmamalıydı. Emekli maaşları asgari ücret seviyesine yükseltilmeli” şekline konuştu.

“EMEKLİLERİN YÜZDE 80'İ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA AYLIK ALIYOR”

Emekliler insanca, barış ve huzur içerisinde yaşamak istiyor. Geçinme kaygımızın ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Şuan emekliler kara kara düşünüyor. Emekliler olarak, maaşlarımıza hizmet yılı ve prime dayalı, hakkaniyetli bir artış beklerken yüzde 25 zam yapılmasıyla hayal kırıklığına uğradık. Emekliler mağdur ve mutsuzdur. Emeklilerin yüzde 80'i asgari ücretin altında aylık alıyor. Emeklilikte katsayı ve gösterge sistemine geçilmesini istiyoruz. Umarız yüzde 25 oranında yapılan zam yeniden gözden geçirilerek gereken düzeltme yapılır” ifadelerini kullandı.

“EMEKLİ EMEKLİDİR AYRIMI OLMAMALIDIR”

Şahin son olarak, “Tüm Emekliler olarak çabalamamıza rağmen yoğun bakımından çıkamadık bitkisel hayata girmeye ramak kaldı. Çarşı pazar altı ayda %50'yi aştı ama emekliye verilen TÜFE %19,77 kaldı. Emekliyi zaten bu duruma getiren 23 senedir neye göre belirlendiği açıklanmayan TÜFE artışlarıdır. 2003 yılında asgari ücret 226 TL iken emekli taban aylığı 332 TL' idi, emekli taban aylığı Asgari ücretten %47 fazlaydı; bugün itibari ile Emekli taban aylığı %148 asgari ücretten düşük kaldı. Bugün tüm emeklilerin kaybı %195 dir. Emeklinin SSK ve BAĞKUR Emeklisine TÜFE+%5,23 memur Emeklisine TÜFE+% 7,45 gibi refah payı veriliyor. EYT ‘lilerede yok deniliyor. Emekli emeklidir ayrımı olmamalıdır. Biz emekliler olarak onurumuz ile kimseye muhtaç olmadan bir emekli ailesinin geçine bileceği maaş; Hizmet ve prime dayalı hakkaniyetli bir artış beklerken, %25 gibi bir zam yapılarak hayal kırıklığına uğradık. Emekliler mağdur, mağrur ve mutsuzdur. Emeklilerimiz %80' i asgari ücretin altında maaş almaktadır. Bizim kırmızı çizgimiz en az % 54 zam ve üzerine refah payı eklenmesi idi. Katsayı ve gösterge sistemi geçilmesini talep ediyoruz. Dünyada yaşlılara gösterilen önem o toplumun uygarlık göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Biz Tüm Emekliler olarak umudumuzu kaybetmeden emeklilerin durum ve taleplerini her platformda dile getirmeye devam edeceğiz” dedi. BURHAN ERGİN

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme