Turkcellden 4.5Gye 1.6 milyar euro
Uluslararası Mobil Telekomünikasyon (IMT) Hizmet ve Altyapılarına ilişkin Yetkilendirme İhalesinde Turkcell, 1.623 milyar euro karşılığında toplam 172.4 MHz frekansın sahibi oldu.
Uluslararası Mobil Telekomünikasyon (IMT) Hizmet ve Altyapılarına ilişkin Yetkilendirme İhalesi'ne 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz bandında toplamda 390.4 MHz frekans spektrumunun operatörlerin kullanımına tahsisi için yapılan ihalede Turkcell 1.623 Milyar Euro vererek toplamda 172.4 MHz frekansın sahibi oldu. Böylece Turkcell Taşıyıcı Birleştirme tekniğini kullanarak, Türkiye'de hizmetin kullanılmaya başlanacağı 1 Nisan 2016 tarihi itibari ile sunulabilecek en yüksek 4.5G hızı olacak 375 Mbps'i sağlayan mobil operatör olacak.
Turkcell'den yapılan açıklamaya göre, mobil internet altyapısında teknolojnin geldiği son nokta olan ve mevcut mobil iletişim teknolojilerine göre çok daha hızlı mobil internet hizmetleri sunulmasının yolunu açacak olan frekans dağılımı için ihale süreci sonuçlandı. Turkcell, kamuoyunda 4.5G olarak bilinen LTE-Advanced teknolojisinde optimum bant kabul edilen 1800 MHz bandında en yüksek paket olan 2x29,8 MHz, nüfusun yoğun olduğu yerlerde yüksek kapasite sağlayan 2600 MHz bandında ise 2x25 MHz'lik paketin sahibi oldu. 4.5G kapsamasında kritik öneme sahip 800 MHz bandında da 2x10 MHz'lik paketi alan Turkcell bu sonuçla Taşıyıcı Birleştirme yöntemi ile mevcut teknolojileri kullanarak 4.5G'de, hizmetin sunulmaya başlanacağı tarih itibariyle akıllı cihazların destekleyeceği öngörülen en yüksek hız olan 375 Mbps hızında hizmet sunma yeteneğine sahip tek mobil operatör olacak. Önümüzdeki yıllarda teknolojinin gelişmesine paralel olarak sunulan 4.5G hızları 1 Gbit'lere kadar ulaşacak.
Turkcell, Uluslararası Mobil Telekomünikasyon (IMT) Hizmet ve Altyapılarına ilişkin Yetkilendirme İhalesi'si kapsamında 2100 MHz FDD bandında ihaleye çıkan iki adet 2x5 MHz'lik paketine ek olarak 2100 MHz TDD bandında 1x10 MHz'lik paketi de alarak orta ve uzun vadede kullanıcılarına daha fazla kapasite sunabilir hale gelirken, 900 MHz spektrumunda da 2x1.4 MHz'lik paketin sahibi oldu. Yine 2600 MHz TDD bandında 1x10 MHz frekansını da alan Turkcell böylece, toplamda aldığı 172.4 MHz frekans ile 4.5G'de en fazla frekans kaynağını kullanma hakkını elde etmiş oldu.
“1.6 MİLYAR EURO TÜRKİYE'YE HELAL OLSUN”
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Turkcell olarak 21 yıldır yeni teknolojileri dünya ile eşzamanlı olarak Türkiye'ye taşımayı ve oluşan teknolojik standartlara öncülük etmeyi görev bildik. Bundan sonra da en yenilikçi teknolojileri, en üstün altyapıyı ve ultra mobil genişbant internet hizmetlerini ülkemizin ve insanımızın hizmetine sunmaya devam edeceğiz. Turkcell olarak uzun zamandır yeni nesil mobil teknolojiler için çalışıyor ve yatırım yapıyorduk. İhaleyle kapsamında kullanım hakkını elde ettiğimiz frekanslar sayesinde de fiber performansını artık sadece fiber kablolarla ulaşabildiğimiz evlere değil, Edirne'den Kars'a tüm hanelere ve iş yerlerine götürebilecek, Türkiye'nin her yerini kablosuz fiber ağlarla donatabileceğiz. Müşterilerimiz bir kez daha Turkcell'li olma avantajını yaşayacaklar. Bu ihaleyi de sadece bir başlangıç olarak görüyoruz. 4.5G ve yerli 5G için çalışmalarımıza devam ederek teknolojiyi tüketen değil üreten ülke konumuna gelmek ise en büyük motivasyonumuz olacak” dedi.
IMT Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkinlendirme İhalesi, 4 şirketin katılımıyla gerçekleştirildi. 800 ile 2600 MHz frekansları arasında, farklı bant genişliklerinde 20 dilim olarak yapılan ihale sonucunda Turkcell, en yüksek teklifi vererek 800 MHz bandında 372,9 milyon Euro bedelle 2x10 MHz, 900 MHz bandında 39,9 milyon Euro bedelle 2x1.4 MHz, 1800 MHz bandında 430 milyon Euro bedelle 2x29.8 MHz'lik en yüksek paketin, 2100 MHz bandında toplamda 383,6 milyon Euro bedelle iki adet 2x5 MHZ ve bir adet 1x10 MHz'lik paketin sahibi oldu. 2600 MHz bandında ise yine en yüksek paket olan 2x25 MHz'lik paketi alan Turkcell ayrıca 2600 MHz TDD bandında da 1x10 MHz'lik paketi alarak orta ve uzun vadede LTE-Advanced teknolojisi ile daha yüksek kapasite ve 3G'ye göre yaklaşık 17 kat daha yüksek hız sunabilme yeteneğini elde etti.
Turkcell'den yapılan açıklamada, 2008 yılında düzenlenen 3G ihalesinde de en yüksek lisans ücretini ödeyerek A Lisansı kullanma hakkını elde etmiş ve dünyanın en güçlü 3G altyapılarından birini kurduğunu, 26 Ağustos 2015'te gerçekleştirilen Uluslararası Mobil Telekomünikasyon (IMT) Hizmet ve Altyapılarına ilişkin Yetkilendirme İhalesi sonucunda ise Turkcell, kullanım hakkı kazandığı frekanslar için 1.6 milyar euro ödeyerek tüm rakiplerinden daha fazla frekansı almış oldu.
4.5G (LTE-ADVANCED) İLE NELER YAPILABİLECEK?
4.5G sayesinde daha yüksek veri hızları, daha düşük gecikme süreleri sunmak mümkün olacak. Bu sayede bulut servislerinden mobil cihazlar üzerinden video izleme deneyimine, akıllı ev ve şehir altyapılarından mobil ofislere, yüksek boyutlu dosyaların paylaşılmasından mobil sağlık ve mobil eğitim servislerine kadar çok farklı sektörlerde büyük değişimler yaşanacak. Nesnelerin interneti döneminde her geçen gün daha fazla makinenin birbiri ile konuşması, daha yüksek veri transfer kapasitesi ve düşük gecikçe süreleri gerektirirken, 4.5G teknolojisi akıllı şehirlere giden yolda ihtiyaç duyulan yüksek veri trafiğini rahatlıkla karşılayabilecek.
Düşük gecikme süreleri, şirketler için de kritik öneme sahip. Bu sayede özellikle sahada faaliyet gösteren çalışanları olan şirketlerin gerçekleştirdikleri işlemlerin süresi kısalacak, dolayısıyla müşteri memnuniyetleri de yükselecek. Kısacası 4.5G teknolojisi ile önümüzdeki yıllarda çok daha fazla işin mobil olarak yapılabilmesini mümkün hale getirecek, müşterilerin mobil cihaz kullanım alışkanlıkları dönüşecek.