Türkiye'deki Ermeniler'den Almanya'ya tepki
Kastamonu'da yaşayan Ermeni vatandaşları Almanya'nın kararına tepki gösterdi.
Türkiye'de yaşayan Ermeni vatandaşlar, Almnya'nın sözde Ermeni soykırımı tasarısını kabul etmesine tepki gösterdi.
'TÜRKLER NEDEN ÇIKARMADI?'
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesine bağlı Kapaklı köyünde ikamet eden Ermeni vatandaşlardan Serkiz Durak (80), soykırım kelimesine asla razı olmadıklarını belirterek, 'Bu soykırım uydurma bir şey. Dünya devletleri o zaman birbirlerini kırmışlar, onlar örtbas olmuş fakat bu soykırım nereden çıktı belli değil. Bunlar nereden çıkarıyor böyle şeyleri bilmiyorum. O zaman Türkiye'den ölenler olmadı mı? Türkler niye şimdiye kadar soykırım yapıldı diye bir şey çıkartmadı. Biz, bunu asla kabul etmiyoruz' dedi.
'KABUL ETMİYORUZ'
Almanya'nın tasarıyı kabul etmesini 'edepsizlik' olarak niteleyen Serkiz Durak, 'Almanya-Rusya ile harp etti, niye soykırım diye bir şey ortaya çıkmadı. Almanya, Rusya ile bir zaman harbe girmişti. O zaman Alman ile Rusya, birbirini kırmadı mı?' diye konuştu.
Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgal etmesini de doğru bulmadığını söyleyen Durak, “Bu soykırımı biz kabul etmiyoruz. Bizim dedelerimiz, babalarımız hep burada yaşadı. Biz, böyle bir şey duymadık. Kaç yıl sonra bunlar kendi başlarına iş çıkartıyorlar' şeklinde konuştu.
'BİZ BÖYLE BİR ŞEY DUYMADIK'
Almanya'nın sözde soykırımı kabul etmesiyle hiçbir alakaları olmadığını aktaran Ermeni vatandaşlardan Mustafa Özçelik (75) ise, 'Onlar kendileri yapıp kendileri konuşuyorlar. Bizim, ne soykırım ile ilgili bir duymuşluğumuz var. Bizim dedelerimiz, annelerimiz, babalarımız, geçmişten beri burada yaşıyor. Biz, burada Türklerin içerisinde yaşıyoruz. Bizim, birbirimizle böyle hiçbir olayımız yok. Almanya, kendi edepsizliğinden kendisi ortaya çıkartıyor. Almanya'nın durup dururken böyle bir şeyi neden yaptığını biz bilemiyoruz. Biz, burada yaşayıp gidiyoruz. Biz de televizyonlardan duyuyoruz. Almanya, soykırımı kabul etmiş diyorlar. Ama ne zaman olmuş nasıl olmuş biz bir şey bilmiyoruz' ifadelerini kullandı.
'TÜRKLER'DEN DAHA İYİ YAŞIYORUZ'
Türklerin, Ermenilere karşı soykırım uygulamadığını vurgulayan Özçelik, 'Bu konuda ben bir şey duymadım da bir şey de bilmiyorum. Onlar, zorla kendi kendilerine 'Türkler, Ermenilere soykırım yaptı' demişler. Öyle kendileri konuşup duruyorlar. Bunu ikide bir neden çıkartıyorlar ben bilmiyorum. Kendi menfaatleri var mı, burada başka bir amaçları var mı biz bilemiyoruz.' dedi.
Özçelik, sözleri şöyle sürdürdü:
'Zaten biz, Türklerin bize soykırım uyguladığını kabul etmiyoruz. Biz, inanın burada Türkler'den daha iyi yaşıyoruz. Hiçbirisinden biz bir tek laf duymuyoruz. Bize birisi de bir şey demiyor. Biz, burada kardeş gibi geçinip gidiyoruz.'
'KİMSEDEN LAF İŞİTMEDİK'
Taşköprü'de çok iyi şartlarda yaşadıklarını ifade eden Namık (Manuk) Özçelik (84) ise, 'Dedem burada yaşadı, babam burada yaşadı, bize şimdiye kadar 'elinin körü' bile diyen olmadı. Ama Almanya'nın fikri ne bilemiyoruz. Aradan 100 sene geçmiş, ikide bir aynı şeyi çıkartıp duruyorlar. Biz, bundan memnun değiliz aslında. Ama sadece bizimle olacak bir şey değil. Ben 84 yaşındayım. Şimdiye kadar hep bu köyde yaşadım. Bu bölgede yaşadığımız sürece kimseden bir laf işitmedik. Bizim şu anda burada rahatımız iyi. Ama Almanya'da 100 yıl önce yaşanmış bir şeyi tekrar tekrar gündeme getirip konuşmalarına gerek yok. Benim babam burada yaşadı, askerliğimi iki yıl burada yaptım. Bana şimdiye kadar bir Allah'ın kulu 'sen Ermenisin' diye bir şey diyen olmadı' diye konuştu.
'ALMANYA KARIŞMASA DAHA İYİ'
Almanya'nın işlerine karışmasına gerek olmadığını vurgulayan Özçelik, şu ifadeleri kullandı:
'Almanya, bizim işlerimize karışması çok daha iyi olacak. Almanya'da tabii ki kendi bildiklerini onaylıyorlar ama bizim ise burada rahatımız bozuluyor. Bir arkadaşın yanına gidiyoruz, bir işimiz düşüyor, bu konular yüzünden hemen bir yerden bir şey çıkartıyorlar. Ama bizim için olmazsa daha iyi. Bunu ikide bir ortaya çıkarmanın gereği yok. Bu iyi bir şey değil. Bunu yapan ayrı bir devlet, bu yüzden bizimle bir ilgisi yok. Ama olmaması gerekiyor. Aradan 100 yıl geçmiş. Ama bize de yaşlılarımız böyle bir şey anlatmadı. Bence sadece Türkiye'de yaşayan Ermeniler değil, başka devletlerde de yaşayan Ermenilerin bu konudan rahatsız olduğunu düşünüyorum. Bizim bu konuda rızamız yok. Bir gün başka bir yerden çıkıyor, bir gün başka bir ülkeden çıkıyor biz de burada huzursuz oluyoruz.'