Türkiye İran Görüşmelerinde Van Rüzgarı Esti

Türkiye-İran Karma Ekonomi Komisyonu (KEK) 25. Dönem Toplantısı Konya'da yapıldı. Toplantıda Van rüzgarı esti. 26. Dönem Türkiye-İran KEK toplantısı ve İş Forumunun 2016 yılı içinde Van'da yapılması deklare edildi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz 'Türkiye-İran ilişkilerini geliştirmek için en kısa sürede Van'da toplantı yapacağız' dedi. İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Mahmoud Vaezi 'Geçen yıl 1 milyon 700 binden fazla kişi, Türkiye'yi seçmiş. Bu yılki Nevruz Bayramı'nda 43 bin kişi Van'a gitmiş. Bu bizi mutlu ediyor' dedi.

Vansesi Haber Merkezi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Konya 'da bir otelde düzenlenen Türkiye-İran Karma Ekonomi Komisyonu (KEK) 25. Dönem Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, toplantının son derece verimli geçtiğini söyledi. Yılmaz, bankacılık başta olmak üzere önemli mesafeler kaydettiklerini, hepsinin imzalanacak protokolle resmileşeceğini dile getirdi.

Turizm konusunun da iki ülke açısından çok önemli olduğuna değinen İran Telekomünikasyon ve Bilişim Teknolojileri Bakanı Mahmoud Vaizi ise Van'a dikkat çekerek şunları söyledi:

'Geçen yıl 1 milyon 700 binden fazla kişi, Türkiye'yi seçmiş. Bugün sadece Nevruz Bayramı'nda 43 bin kişi Van'a gitmiş. Bu bizi mutlu ediyor. Çünkü Türkiye'ye geldiğimizde hiç yabancılık çekmiyoruz. Üniversiteler arası iş birliği de çok önemlidir. Alt yapılarımızı bu doğrultuda geliştirmeliyiz. Eğer bilimsel iş birliklerimiz devamlı gelişirse, ticaretimiz de o ölçüde gelişir.'

Toplantıya Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İran Telekomünikasyon ve Bilişim Teknolojileri Bakanı Mahmoud Vaizi, İran Ankara Büyükelçisi Mohammad Teherian Fard, İran-Türkiye İş Konseyi Başkanı Reza Kami, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Mehmet Babaoğlu, İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Selçuk Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin ve davetliler katıldı. Toplantıda Van'ı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri M Emin Yaşar Demirci ve DAKA yetkillire, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ve Van TSO yönetim kurulu üyeleri ve Hakkari TSO yetkilileri katıldı.

İki ülke arasında Konya'da gerçekleştirilen toplantıda 26. Dönem Türkiye-İran KEK toplantısı ve İş Forumunun 2016 yılı içinde yılın ikinci yarısında Van'da yapılması deklare edildi. Van 26. Dönem Türkiye-İran KEK toplantısına ev sahipliği yaparak Türkiye İran ilişkilerine ağrılığını hissettirecek.

'Van Konya'da pozitif etki yakarttı'

Konya 'da yapılan ve Van'ın karlı çıktığı Türk İran görüşmelerini gazetemize değerlendiren DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci 'Ankara'da yapılan görüşmelerin ardından Konya'ya geçtik. İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının ardından iki ülke arasında Türkiye'de yapıl ilk toplantı oldu. Bu açıdan büyük önem taşıyor. Çok yararlı bir toplantı oldu. Özelikle karışlıklı görüşmeler noktasında Van Konya'da pozitif etki yarattı. Türkiye ve Van açısından önemli ve güzel gelişmeler olacağını düşünüyorum. En önemlisi 26. Dönem Türkiye-İran KEK toplantısı ve İş Forumunun 2016 yılı içinde Van'da yapılmasının deklare edilmesi önemli bir kazanım oldu. DAKA ve Van TSO olarak şimdiden bu toplantının hazırlıklarına başladık. Ev sahipliği yapacağımız toplantıdan iki ülke ve Van adına Başarlı sonuçlar çıkacağı inancındayım' dedi.

'Van için verimli bir toplantı oldu'

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise toplantının Van adına çok verimli geçtiğini vurgulayarak, 'Toplantıya Van heyeti olarak 11 kişi katıldı. Toplantı çok verimli geçti. Bu toplantının en önemli kararı ise Türkiye-İran Karma Ekonomi Komisyonu (KEK) 26. Dönem Toplantısı'nın Van'da yapılması kararı oldu. Van ve İran ile yaptığımız ikili ilişkiler burada konuşuldu. Van ile İran'ın yapmış olduğu ikili ilişkilerin çok önemli olduğu vurgulandı. İran Telekomünikasyon ve Bilişim Teknolojileri Bakanı Mahmoud Vaizi, hem de Kalkınma Bakanı Van'ın orada olmasının vermiş olduğu pozitif enerjiye vurgu yaptılar. Buda bizim için çok önemliydi. İran ile yapmış olduğumuz Komite toplantısının en kısa zamanda Van'da yapılması kararını aldık. Van İran'ın batıya açılması anlamında önemli bir lojistik haline gelmiş diyebiliriz. Herkeste bunun farkında, bu farkındalığı arttırmak için İran ile yoğun bir çalışma içine girmeye devam edeceğiz. Kapıköy'ün durumu konuşuldu. İran tarafındaki yolunda yapılması için bir süreç oluştu. İran bu konuda samimi bir tavır ortaya koydu. Oldukça güzel bir toplantı oldu ve çok memnun kaldık. Van'ı öncü bir kent yapma anlamında önemli bir çalışma oldu diye bilirim. İran heyeti de Van ile kurdukları ilişkinin kendileri için ne kadar önemli olduğun da bu toplantıda vurguladı. Van TSO'nun üstlendiği bu rolünü dile getirdiler. Her ne kadar toplantı Konya'da yapılmış olsa da bu toplantıda en çok konuşulan kent Van oldu' ifadelerini kullandı.

İran ve Türkiye'nin geleneği, tarihi derinliği olan son derece iki önemli ülke olduğunu ifade eden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, iki ülkenin ilişkilerinin, ikili ilişkilerin ötesinde çok büyük anlam taşıdığını, ilişkiler geliştikçe bütün bölgenin de refahının arttığının altını çizdi.

Yılmaz, İran ve Türkiye'nin ilişkilerini geliştirdikçe bundan sadece iki ülke değil, bütün bölge ve insanlığın istifade edeceğini vurgulayarak, 'Ortadoğu'ya daha fazla refah ve istikrarın gelmesi bu ilişkiyle yakından ilişkilidir. İki ülke birbirini tamamlıyor. Biz İran'ın Batıya, İran bizim Doğuya açılan kapımız. Türkiye İranla birlikte Orta Asya'ya, İran da bizimle Avrupa'ya ulaşıyor. Neresinden bakılırsa bakılsın tamamlayıcı ilişki var.' diye konuştu.

'30 yeni ürünü daha antlaşma kapsamında alma konusunda uzlaşmış durumdayız'

Cumhurbaşkanı ile Tahran'ı ziyaret ettiklerinde bu antlaşmanın imzalandığını anımsatan Yılmaz, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Çok önemli ilerlemeler gördük. Bu antlaşmanın çok daha etkili şekilde hayata geçmesini istiyoruz. İnşallah önümüzdeki dönem bu antlaşmanın çok daha etkili bir şekilde sahada uygulandığını göreceğiz. Yalnız ürün sayısını yeterli görmüyoruz. Her iki tarafta antlaşmaya vardık, bu ürün sayısını artırmak istiyoruz. İlk aşamada iki taraftan da toplam 30 yeni ürünü daha antlaşma kapsamında alma konusunda uzlaşmış durumdayız. Bu antlaşmamızı yine tamamlayan diğer üzerinde çalıştığımız bir antlaşma daha var. Ticaretin kolaylaştırılması antlaşması. Bunun da inşallah bu yıl içinde müzakerelerini bitirip imzalamayı hedefliyoruz. Onunla birlikte iş dünyamız daha rahat ticaret yapma imkanına kavuşacak.'

Milli paralarla ticarette artış

Bakan Yılmaz, karşılıklı yatırımların artırılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: '2016 yılında her iki ülkedeki yatırımların fırsatlarının değerlendirileceği forum yapacağız. Burada iş konseylerimiz de işin içinde olacak. Girişimcilerimizi bir araya getirip yatırım fırsatlarını değerlendireceğiz. Diğer taraftan iki ülkenin odaları arasında tahkim mekanizması oluşturma hedefi var. TOBB ile İran Ticaret Sanayi Madenler ve Tarım Odası arasında ortak tahkim mekanizması kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı da bugün imzalanacak. Bankacılık konusu önemli bir alan. Özellikle ambargolar döneminde en fazla sıkıntı yaşanan alanlardan biriydi. Bu alanla ilgili özel bir toplantı gerçekleştirdik ve çok verimli oldu. Bu konuda da ilişkilerimizi geliştirme ve yeni döneme uyarlama konusunda mutabakata vardık. Bugün yine bankacılık alanında işbirliğini öngören işbirliği zaptını da imza altına alacağız. Diğer önemli husus milli paralarımızla ticaret meselesi. Bu konuda Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız en üst düzeyde siyasi irade söz konusu. Mutlulukla ifade etmek isterim ki; İranla geçen yılki ticaretimizin 3'te biri milli paralarımızla gerçekleşti. Çok önemli bir ilerleme kaydedildi. Önümüzdeki dönem daha da yükselmesi için ortak bir şekilde gayret sarf etmeye karar verdik.'

Yılmaz, gümrük konusuna da değinerek,'Gümrük konusunda henüz arzu ettiğimiz yerde değiliz. Şu anki kapılar İran-Türkiye ticaretine, ilişkilerine yakışmıyor. Bu konuda yeni inisiyatifler almış durumundayız. Esendere-Sero kapısını yeniledik. Gürburak- Bazargan kapısında geliş gidişi iki şeritli hale getirdik. İnşallah ilerde yeni bir yatırımla, çok daha etkili hale getireceğiz. Kapıköy-Gazi çok önemli bir kapı. Geçmişte orayı Van'da yaptığımız antlaşma ile demiryollarından hafif araç trafiğine de açmıştık. Bunu bir adım daha ileri götürerek, ağır trafiğe açmamız lazım.' ifadelerini kullandı.

Cevdet Yılmaz, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'in kalkınmasının, İran ile ticaret ve turizmle yakından ilişkili olduğunu, o yüzden o kapıların önemli olduğunu bildirdi. İran'ın uzun süre yaptırımlarla uğraştığını, Türkiye'nin her fırsatta bu yaptırımların kaldırılmasını söylediğini belirten Yılmaz, bu süreç içinde ellerinden gelen tüm imkanları seferber ettiklerini söyledi.

İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi, 'Zor günlerde yanımızda olan arkadaşlarımızı hiçbir zaman unutmayız. Ambargo döneminde en iyi arkadaşımız Türkiye idi. Biz öyle bir şey yapmalıyız ki Türkiye ile bütün alanlarda ilişkilerimiz daha da artsın.' dedi.

Vaizi, bir otelde düzenlenen Türkiye-İran Karma Ekonomi Komisyonu (KEK) 25. Dönem Toplantısı'nda, İran ve Türkiye'nin çok önemli ortak noktaları bulunduğunu, bu ortak noktaların her birinin kendi başına ilelebet iki devletin birbirine bağlanması için yeterli görüldüğünü belirtti.

Ortak değer olan Hazreti Mevlana'nın, Konya'yı İran'a ve diğer illere her anlamda bağlayabileceğini vurgulayan Vaizi, burada imzalanacak protokolün, Mevlana'nın da inayeti sayesinde işlerin daha hızlanmasına vesile olacağını ifade etti.

'Toplantılarımızın hiçbiri reklam toplantısı değildi, hepsi iş toplantısıydı'

Yapılan toplantılarda, ortak komisyonda iki konuya daha fazla ilgi gösterme kararı aldıklarını aktaran Vaizi, 'Biri özel sektörün önünde olan manileri ortadan kaldırmaktır. Bu maniler özel sektörü yavaşlatıyor. Toplantılarımızın hiçbiri reklam toplantısı değildi, hepsi iş toplantısıydı. Bütün bakanlarla 2 saatten fazla görüştük. Kendimizi gümrük sorumlularının yerine koyduk, yeri geldi bankacı olduk. Bütün bu görüşmelerde hep özel sektör temsilcisi olduk. Çünkü şuna inanıyoruz ki; İran ve Türkiye devletinin, kesinlikle özel sektörü desteklemekten başka bir işi olamaz. Özel sektör için uygun zemini hazırlamalıyız, bu bizim önceliğimiz olmalıdır.' diye konuştu.

Vaizi, Türkiye ile yaptıkları toplantılarda ilk amaçların, özel sektörün önündeki manileri ortadan kaldırmak olduğunu bildirdi.

'Bankacılıkla ilgili sorunlarımızın büyük kısmı dün çözüldü'

Bu şekilde ekonomik ilişkilerin geliştirilebileceğini ifade eden Mahmud Vaizi, şöyle devam etti: 'Sayın Cevdet Yılmaz geçen oturumda, bizim banka başkanlarımızla görüştü. Bankacılıkla ilgili sorunlarımızın büyük kısmı dün çözüldü. İran Millet Bankası, sizin için artık bütün bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilir. Halkbank bizim hep yanımızda olmuştur. Zor günlerde yanımızda olan arkadaşlarımızı hiçbir zaman unutmayız. Ambargo döneminde en iyi arkadaşımız Türkiye idi. Biz öyle bir şey yapmalıyız ki Türkiye ile bütün alanlarda ilişkilerimiz daha da artsın. Türkiye ön plana çıkmalı, sanayisine öncelik verilmelidir. Türkiye her açıdan bizim için önceliklidir.'

'Türkiye'ye geldiğimizde hiç yabancılık çekmiyoruz'

Turizm konusunun da iki ülke açısından çok önemli olduğuna değinen Vaizi, şunları söyledi: 'Geçen yıl 1 milyon 700 binden fazla kişi, Türkiye'yi seçmiş. Nevruz Bayramı'nda 43 bin kişi Van'a gitmiş. Bu bizi mutlu ediyor. Çünkü Türkiye'ye geldiğimizde hiç yabancılık çekmiyoruz. Üniversiteler arası iş birliği de çok önemlidir. Alt yapılarımızı bu doğrultuda geliştirmeliyiz. Eğer bilimsel iş birliklerimiz devamlı gelişirse, ticaretimiz de o ölçüde gelişir.'

Konuşmaların ardından, Vaizi ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, KEK protokolünü imzaladı.

İranla ticaret hacminde hedef 30 milyar dolar

İran ve Türkiye'nin zor zamanda da geniş zamanda da birlikte olacağına işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti: 'İran'a ilişkin yaptırımların ortadan kalkma sürecine girdiği bu dönemde, İran'ın çok daha hızlı büyüyeceğine yürekten inanıyorum. Ekonomisi daha da büyüyecek, refahı artacak. İran yeni bir büyüme dönemine giriyor. Bizim de bu dönemi daha fazla yatırımla, ticaretle değerlendirmemiz lazım. Birçok ülke şu an İran pazarıyla ilgili çalışmalar yapıyor ama herhalde onlar arasında en avantajlı olan Türkiye. Geçmişten getirdiği bağlarla, kültürel tarihi üstünlükleriyle inanıyorum ki; Türkiye bu ortamda en hızlı şekilde ekonomik ilişkileri geliştirecek. Son dönemdeki rakamlarımız iyiye doğru gidiyor. Mart ayında ihracatımızda bir miktar artış var. En yüksek artış da İran'a. İlk 3 ayda az da olsa azalış var ama Mart ayındaki gelişme önümüzdeki dönem çok farklı bir noktaya ulaşacağımızı gösteriyor. Geçen yıl 10 milyar dolar ticaret hacmimiz olmuştu. Hedefimiz kısa sürede 30 milyar dolara çıkmak. İnşallah bunun da ötesine geçeriz.'

İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi, 'Zor günlerde yanımızda olan arkadaşlarımızı hiçbir zaman unutmayız. Ambargo döneminde en iyi arkadaşımız Türkiye idi. Biz öyle bir şey yapmalıyız ki Türkiye ile bütün alanlarda ilişkilerimiz daha da artsın.' dedi.

Vaizi, bir otelde düzenlenen Türkiye-İran Karma Ekonomi Komisyonu (KEK) 25. Dönem Toplantısı'nda, İran ve Türkiye'nin çok önemli ortak noktaları bulunduğunu, bu ortak noktaların her birinin kendi başına ilelebet iki devletin birbirine bağlanması için yeterli görüldüğünü belirtti.

Ortak değer olan Hazreti Mevlana'nın, Konya'yı İran'a ve diğer illere her anlamda bağlayabileceğini vurgulayan Vaizi, burada imzalanacak protokolün, Mevlana'nın da inayeti sayesinde işlerin daha hızlanmasına vesile olacağını ifade etti.

'Toplantılarımızın hiçbiri reklam toplantısı değildi, hepsi iş toplantısıydı'

Yapılan toplantılarda, ortak komisyonda iki konuya daha fazla ilgi gösterme kararı aldıklarını aktaran Vaizi, 'Biri özel sektörün önünde olan manileri ortadan kaldırmaktır. Bu maniler özel sektörü yavaşlatıyor. Toplantılarımızın hiçbiri reklam toplantısı değildi, hepsi iş toplantısıydı. Bütün bakanlarla 2 saatten fazla görüştük. Kendimizi gümrük sorumlularının yerine koyduk, yeri geldi bankacı olduk. Bütün bu görüşmelerde hep özel sektör temsilcisi olduk. Çünkü şuna inanıyoruz ki; İran ve Türkiye devletinin, kesinlikle özel sektörü desteklemekten başka bir işi olamaz. Özel sektör için uygun zemini hazırlamalıyız, bu bizim önceliğimiz olmalıdır.' diye konuştu.

Tahran'da Bakan Cevdet Yılmaz ile gümrük konusunu konuştuklarını anlatan Vaizi, aynı zamanda Gümrük Bakanı ile de görüştüklerini, hem Türkiye tarafından hem İran tarafından bazı konulara değindiklerini kaydetti.

'Bankacılıkla ilgili sorunlarımızın büyük kısmı dün çözüldü'

Bu şekilde ekonomik ilişkilerin geliştirilebileceğini ifade eden Mahmud Vaizi, şöyle devam etti:'Sayın Cevdet Yılmaz geçen oturumda, bizim banka başkanlarımızla görüştü. Bankacılıkla ilgili sorunlarımızın büyük kısmı dün çözüldü. İran Millet Bankası, sizin için artık bütün bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilir. Halkbank bizim hep yanımızda olmuştur. Zor günlerde yanımızda olan arkadaşlarımızı hiçbir zaman unutmayız. Ambargo döneminde en iyi arkadaşımız Türkiye idi. Biz öyle bir şey yapmalıyız ki Türkiye ile bütün alanlarda ilişkilerimiz daha da artsın. Türkiye ön plana çıkmalı, sanayisine öncelik verilmelidir. Türkiye her açıdan bizim için önceliklidir.'

Konuşmaların ardından, Vaizi ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, KEK protokolünü imzaladı.

Bakmadan Geçme