TÜRKİYE VAN'I KONUŞUYOR

Vanlılık ruhuyla bir araya gelen Vanlılar, Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yılını Van, Balıkesir, Bursa, Ankara, Antalya, İzmir, İstanbul, Altınoluk'da coşkuyla kutladılar. 2 Nisan kurtuluş günü kutlamalarına sivil inisiyatifle sahip çıkan Vanlılar, tarihi günde çeşitli etkinlikler yaptılar.

Burhan Ergin

Vanlılar 2 Nisan Kurtuluş gününde Van başta olmak üzere Balıkesir, Bursa, Ankara, Antalya, İzmir, İstanbul, Altınoluk gibi yaşadıkları yerlerde bir araya gelerek coşkuyla kutladılar. Sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta kurulan Van Yemekleri Grubu tarafından, Van'ın kurtuluşunun 99. yılı etkinlikleri kapsamında Türkiye'nin çeşitli illerinde yapılan “2 Nisan Van Yemekleri Buluşması” etkinliği büyük ilgi gördü.

“VAN 100. YILA HAZIRLANIYOR”

Ankara, Bursa, Balıkesir, İstanbul ve Van başta olmak üzere birçok ilde aynı anda gerçekleştirilen etkinlik hakkında bilgi veren Van Yemekleri Grubu yöneticisi Dr. Mine Kılavuz, “Doğduğumuz büyüdüğümüz memleketimiz olan Van'ımızın zengin ve eşsiz kültürel değerleri hızla kayboluyor, yozlaştırılıyor. Bizde kültürümüzün önemli bir parçası olan Van yemeklerimizi orijinal tarifleriyle sofralarımızda yaşatmak, kaybolmaya yüz tutan yemek tariflerini kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi olan Facebook'ta ‘Van Yemekleri Grubu'nu kurduk. Grubumuza Vanlı kadınlarımızdan, beylerden büyük katılım oldu. Grubumuza Türkiye'nin dört bir tarafından katılan üyelerimiz var. Üyelerimiz grubumuzda unutulmuş yemek tarifleri, yemek kültürü, Van kültürü ve tarihi üzerine paylaşımlar yapmaktadır. Bizleri bir araya getiren tarihimiz kültürümüzdür. Van'ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yılı nedeniyle bizde hemşehrilerimizin ve dostlarımızın bulundukları illerde bir araya gelmelerini kararlaştırdık. Bu etkinlik bu şekilde doğdu. Amacımız böylesi etkinliklerle unutulmuş kültürel değerlerimizi ortaya çıkarıp gelecek nesillere aktarmaktır. Önümüzdeki yıl 2 Nisan Van'ın kurtuluşunun 100. yılını kutlamaya hazırlanırken; katılım, kutlama ve organizasyonun daha büyük bir kitleye ulaşıp bu etkinliğimizin gelenekselleşmesini ümit ediyoruz” dedi.

VAN

“Van Yemekleri 2 Nisan Buluşması”nın Van ayağı, Vanlı hanımların evlerinde bin bir emek ve onlarca çeşit yaptıkları Van yemekleri, Anadolu Kaburga, Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği (VANPAD), TandırVan Balık Evi sponsorluğunda grup üyeleri ve misafirlerin katılımı ile gerçekleştirildi. Misafirlere ana yemek olarak ayran aşı ve fırında Van balığı ikram edildi. Bu ikramların yanı sıra tadımlık ve sunum amaçlı olarak katılımcılar tarafından Van yöresel yemeklerinden; keledoş, kürt köftesi, acem köftesi, sengeser, Tandırda balık, tuzlu balık, soğan dolması, eşkili, avanit, cılbır, helise, Van kıymalısı, Van tavası, ciğer taplama, peynir tatlısı, erişte pilavı, kurut aşı, erişte aşı, üzüm aşı, Van pastası, Van baklavası, kalbura bastı tatlısı, erik kızartması, umaç helvası, asude tatlısı, hedik ve kavurga getirilerek sergilendi.

Van Yemekleri Grubu Van temsilcisi Tuğba Çelik Kurtuluş'un sunumunu yaptığı programda, grup üyelerinden Nuran Demirhan hoş geldin konuşması yaparak etkinlik için katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İkram Kali ise etkinliğin amacını ve Dünya Vanlılar Günü ile ilgili öneriyi toplulukla paylaştı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Halk Bilimci Ümit Kayaçelebi, Van Kültür Toplum ve Sanat Derneği Başkanı Murat Oto, Bak Hele Bak Van Kahvaltısı Salonu İşletmecisi Yusuf Konak ve Sanatçı Abdullah Faruk Taşdemir, 2 Nisan Kurtuluş Günü ve 2 Nisan ile ilgili konuşma yaptılar. Daha sonra şiir, mani okunup Van Türküleri söylenerek halaylar çekildi. Küçük skeçlerin de sergilendiği programda çay eşliğinde sohbetler yapıldı. Misafirlerin en çok ilgi gösterdiği Yöresel Van Yemeklerinin sergilendiği sunum masasında ise bol bol fotoğraf çekildi.

VAN OTURMA GECESİ COŞTURDU

2 Nisan kurtuluş kutlamaları Van'da gecede devam etti. Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü tarafından Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda düzenlene 2 Nisan Van Gecesi'ne Vanlılar büyük ilgi gösterdi. Şiirlerin, manilerin okunduğu geceye Van Valisi İbrahim Taşyapan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Vali Yardımcıları, 23. Dönem Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Vanlı ressam Hüseyin Ayça'nın Van resmilerinden oluşan resim sergisi Vali Taşyapan, protokol ve katılımcılardan büyük ilgi gördü. Gecede sahne alan Van oturma gecesi ekibi birbirinden güzel Van türkülerini seslendirdiler. Finalde Faruk Alpaslan, Latif Alpaslan, Muzaffer Aktuğ, Ahmet Deniz, Halit Kahraman, Süleyman Tuğrul'dan oluşan ustalar Van halk oyunları ekibi gösteri yaptı.

BALIKESİR

2 Nisan Kurtuluş Günü Balıkesir'de, Vanlıların, Van dostlarının ve Balıkesirlilerin katılımıyla bir düğün salonunda yapıldı. Van Yemekleri Grubu Balıkesir temsilcisi Gülten Ödemiş'in öncülüğünde gerekçeleştirilen “ Van Yemekleri 2 Nisan Buluşması'na katılan Vanlı kadınlar yaptıkları Van yemeklerini davetlilerle paylaştılar. Balıkesirli şair yazar, ressam ve Van'a gönül veren Mustafa Keser'in sunum yaptığı buluşmada Vanlı şair yazar Ümran Öztürk ve şair yazar Nuran Benli şiirleri ve 2 Nisan ile ilgili konuşmalarıyla büyük alkış aldılar.

Balıkesir Güzel Sanatlar Lisesi Müdür Yardımcısı Kanun öğretmeni Vanlı Derya Avcı, Balıkesir Devlet Konservatuarı öğretmenlerinin seslendirdiği Van türküleriyle coşan davetliler unutulmaz bir gün geçirdiler.

ANKARA

Başkent Ankara'da bir araya gelen Vanlılar ve Van dostları 2 Nisan heyecanını birlikte yaşadılar. Van Yemekleri 2 Nisan Buluşması Ankara temsilcisi Veysel Bucak'ın öncülüğünde Birol Çelik, Murat Laç, Ebru Birinci tarafından gerçekleştirilen etkinlik büyük ilgi gördü. Konuklara Ayran aşı, Keledoş – Sengeser, Erişte aşı - Erişte Pilavı, Kavurmalı Ekşili, Mercimekli Bulgur Pilavı, Kürt Köftesi, Ciğer Köftesi, Kadınbudu köfte, Pestilli Lahana sarması, Erik Kızartması - Van Pastası - Kuru Sebze dolması, Otlu peynir - Lavaş ve açık ekmek, Van çöreği Ayrıca imalathane açılışı Eski Van Hacıbekiroğlu baklavası ikram edildi. Van türkülerinin söylendiği, şiirlerin okunduğu etkinlik halaylarla son buldu.

BURSA

Bursa ve Yalova'da bulunan Vanlılar 2 Nisan Kurtuluş Günü heyecanını Bursa'da bir araya gelerek yaşadılar. Remzi Dede'nin öncülüğünde gerçekleştirilen Bursa Van Yemekleri 2 Nisan Buluşması etkinliğine katılanlara Van yemekleri ikram edildi. Bir düğün salonunda gerçekleştirilen buluşmaya Fecebook'ta kurulan ve yaklaşık 10 bin üyesi olan Van Yemekleri Grubu yöneticisi Dr. Mine Kılavuz Ongün'de katıldı. 2 Nisan'ın tarihsel geçmişi ve Van yemeklerinin anlatıldığı buluşmada şiirler, maniler okunup Van türküleri söylendi. Vanlıların özlem giderdiği buluşma halay çekilmesiyle son buldu.

İSTANBUL

İstanbul'da 60 Van Derneği, Van Vakfı, Van Federasyonu olmasına karşın 2 Nisan kurtuluş günü ile ilgili tek etkinlik yapmamaları Vanlılar arasında tepkiyle karşılandı. İstanbul'da 2 Nisan ile ilgili tek etkinlik Van Yemekleri Grubu İstanbul temsilcisi Dilek Yücelkaya öncülüğünde grup üyeleri tarafından yapıldı. Fatih'te biraya gelen Vanlılar evlerinde yaptıkları lezzetli Van yemelerini konuklarıyla paylaştılar. Şiirlerin, manilerin okunduğu buluşma keyifli ve coşkulu geçti.

ANTALYA

Van Vakfı Antalya Şubesi tarafından Düzler çamı Mevkiinde geleneksel olarak düzenlenen 2 Nisan Van Buluşması'nda konuklara Ayran aşı ve Van balığı ikram edildi. 2 Nisan'ın anlam ve önemi belirtilen konuşmaların ardından Van Türküleri eşliğinde halaylar çekildi. Yaklaşık iki bine yakın Vanlı ve Van dostunun katlılığı etkinlik büyük ilgi gördü.

İZMİR

İzmir Karabağlar Vanlılar Derneği tarlından düzenlenen 2 Nisan Van Kurtuluş Gecesi Bozyaka Kültür Merkezi'nde yapıldı. Vanlıların büyük ilgi gösterdiği geceye Karabağlar Kaymakamımız Mehmet Sadık Tunç Ege Vanlılar Federasyonu Başkanı İshak Bayezit Ege Vanlılar federasyon Bşk yrd Murat Atar Çiğli Vanlılar Derneği Başkan'ı İhsan Turan, Engelliler Derneği Başkanı Mehmet Durmaz, Kent Konseyi Yürütme Üyesi Özgür Mihyaz da katıldı. Gecede 2 Nisan ile ilgili şiirlerin okunması ve günün anlam ve önemine dair konuşmaların yapılmasının ardından Vanlı sanatçılar Mehmet Bağdatlı, Sinan Turan, Eşref Küçükyıldız, Rafet Bayık, Ulaş Özdaş, Erol Çelik, Malik Yavuz, Şahap Dağ, Bünyamin Balıkçı, Metin Elibol ve Şair Raif Aras sahne aldı. Van türkülerinin söylendiği gece halaylarla noktalandı.

BALIKESİR /ALTINOLUK

Van'ın düşman işgalinden kurutuluşunun 99. Yılı, Balıkesir Edremit Körfez bölgesinde Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Akçay ve Altınoluk'ta yerleşik Vanlılar tarafından da kutlandı. Vanlılar 2 Nisan 1918 de Van'ın Rus ve Ermeni işgalinden kurtuluşunu anmak ve ortak değerler çerçevesinde Altınoluk'ta bir araya geldiler. Tanışmayla başlayan toplantıda Van'a özgü Ayranaşı ikram edildi. Fırıncı merhum İbrahim Talay'ın oğlu Selahattin Talay'ın Kebapname isimli lokantasında bir araya gelen Vanlılar, 2 Nisan heyecanını içilen çaylarla ve yapılan sohbetle sürdürdüler.

Vanlıların 2 Nisan Altınoluk Buluşmasına Ayvalık kaymakamı, Vanlı Burhaniye ilçe tarım müdürü, Vanlı Edremit Sulh ceza hâkimi, Edremit bölgesinde oturan Oktay Türkoğlu, gazetemizin yazarı Veysel Selen ve birçok Vanlı katıldı. 2 Nisan buluşmasına katılan Vanlılar Edremit Körfezi Vanlılar grubu adı altında facebook ve WhatsApp'ta grup kurulmasını kararlaştırdılar.


Bakmadan Geçme