Türkiyeye kriz ihraç edildi
2.8 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. 10 milyar avro harcadık. Krizden en ağır etkilenen ülke biziz. Avrupadan talep ettiğimiz 3 milyar avro yükün paylaşılması için. Yoksa ABden para dilenmiyoruz.
İngiltere ve Davos temaslarının ardından dün Almanya'ya geçen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alman mevkidaşı Angela Merkel ile ilki düzenlenen Hükümetlerarası Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında bir araya geldi. Berlin'deki Almanya Federal Şansölyelik Binası'nda gerçekleşen zirvenin ardından iki lider ortak basın toplantısı yaptı. Konuşmasına Almanca başlayan Davutoğlu, Sultanahmet'teki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailesine taziyede bulundu. Başbakan, “Terör saldırısında kaybettiğimiz misafirlerimize taziyelerimi sunuyorum. Sorumluları mutlaka cezalandırılacak” dedi. Sığınmacılar konusundaki tavrından dolayı Merkel'e teşekkür eden Davutoğlu, “Dünya ve Avrupa'da mülteciler konusunda tam bir sessizlik hakimken, üç dört senedir süren bu insanlık trajedisine dönük olarak herhangi bir tedbir düşünülmezken, Sayın Merkel bu konuda Avrupa'da ciddi bir farkındalık oluşmasını sağladı” diye konuştu.
Rusya ile olmaz
Beşar Esad'a kol kanat geren Moskova yönetimini eleştiren Başbakan Davutoğlu şöyle dedi: “Rusya'nın müdahalesinden sonra maalesef Suriye'de artık güvenli hiçbir yer kalmadı... Suriye'de şartlar gittikçe kötüleşti. Bu konuda Almanya ile birlikte yapacağımız önemli çalışmalar olduğu kanaatindeyim. Türkiye 4 yıldır Suriye'de güvenli bir bölge oluşturulması için olağanüstü bir kampanya yürüttü. Mülteci krizinin ardında bu tedbirlerin alınmaması yatıyor. Eğer 2 sene önce Halep ile Türkiye arasındaki bölgede güvenli bölge, uçuşa yasak bölge ilan edilseydi, 2 milyon mülteciyi orada tutup yiyecek ve barınma imkanı sağlasaydık maliyeti çok daha az olurdu, çok daha az insan ölürdü. Biz bu sözümüze kulak verecek kimseyi bulamadık.”
Merkel ise “Rusya olmadan kesinlikle Suriye ihtilafı çözülemeyecektir bunu biliyoruz. Şu anda bunun sınırı nedir, ne şekilde bir işbirliği olacaktır bunun üzerinde çalışıyoruz. Türkiye ve Almanya dışında başka devletleri de yanımıza almak zorundayız” ifadesini kullandı.
Davutoğlu, Almanya'da faaliyet gösteren Türk işadamlarına hitap ederken de özetle şunları söyledi: Nasıl Avrupa'da silahlı bir grup şu şehri veya bu köyü mayınlarla, barikatlarla güvenlik riski oluşturan yerlere dönüştürmüyorsa, bir yerde yönetim ilan etmeye kalkamazsa, Türkiye'de de kimse bunu yapamaz, yapmayacak, yaptırmayacağız.
Mülteci krizinin sebebi biz değiliz
Bu arada Almanya ziyaretinden önce Alman Haber Ajansı'na (DPA) konuşan Başbakan Davutoğlu, “Sığınmacı krizinin esas sebebi Türkiye veya Türkiye'yle ilgili bir şey değildir. Türkiye en ağır bir şekilde etkilenen ülkedir. Biz krizi ihraç etmiyoruz. Türkiye'ye kriz ihraç edilmiştir. Bu şimdi bir Avrupa krizi oldu. Türkiye'de Suriye'den 2.5 milyon, Irak'tan da 300 bin sığınmacı bulunuyor. Bu sığınmacılar için 10 milyar avro harcadık. Hiç kimse Türkiye'nin tüm yükü tek başına üstlenmesini bekleyemez. (İtalya'nın bloke ettiği) 3 milyar avro, yükün paylaşılması konusunda siyasi irade göstermek içindir. Bunu tekrar tekrar gözden geçireceğiz çünkü (krizin) ne kadar süreceğini kimse bilmiyor. Ve biz AB'den para dilenmiyoruz. Ancak eğer yükün paylaşılmasına ilişkin ciddi bir irade varsa, oturup, krizle ilgili ayrıntıları konuşmamız lazım” şeklinde konuştu.