Türkmenoğlu: İnci kefali Van'ı uluslararası alana taşıyacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda konuşan AK Parti Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Van balığının marketlerde konserve olarak satılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, 'İnci kefalinin marketlerde konserve olarak satılması hem ülkemize ekonomik katkı sağlayacak hem de Van'ımızın kültürel mirasını uluslararası alana taşıyacak. İnci kefalinin korunması için elimizden gelen her türlü çabayı sarf etmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle inci kefalinin muhteşem göçünü izlemek için göç zamanı tüm milletvekillerini Van'a davet ediyorum' dedi.  

Vansesi Gazetesi'nden Burhan Ergin'in haberine göre AK Parti Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, inci kefali balığının yağ oranı düşük, protein oranı yüksek olduğunu kaydetti.

“DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLERE ALLAH'TAN RAHMET DİLİYORUM”

Milletvekili Türkmenoğlu konuşmasında Van depreminin 13. yıldönümüne vurgu yaparak, “Öncelikle 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Van depreminin 13. yıldönümü ve 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu vesileyle sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a Van depreminde yapmış olduğu yatırımlardan dolayı şükranlarımı arz ediyorum” ifadelerini kullandı.

“İNCİ KEFALİNİN ÜLKEMİZE VE VAN'IMIZA CİDDİ KATKILARI OLACAK”

İnci kefalinin konserve olarak satışa sunulmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Milletvekili Türkmenoğlu, “Ülkemizin önemli değerlerinden olan, Van Gölü'nde yetişen endemik tür inci kefali konserve olarak marketlerde satışa sunulmaya başlandı. Denizden 1700 metre yükseklikte ve 3 bin 712 kilometrekare alana sahip, uzunluğu 140 kilometre, eni 70 kilometre, en derin yeri 400 metre olan Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Dünya genelinde böyle bir coğrafyada olabilecek ender göllerden biridir. Hatta tek sodalı göldür. Bu gölün içinde çok canlı yaşamaz derler ama Van Gölü'nde dünyanın ender balıklarından biri yaşıyor. İnci kefali balığı, özellikle tatlı sulardan beslenip ve tuzlu sularda yaşama tutunmasıyla ilgili bir göç hikayesi vardır. Bu göç hikayesinin içinde bir başarı yolculuğu var. İnci kefali balığı 8 yıl yaşar. 3 yaşından sonra sodalı gölden çıkıp tatlı su havzasına akarsulara doğru uzunca göç yolculuğundan sonra yumurtalarını tatlı sulara bırakıp akabinde tekrar Van Gölü'ne dönerek üreme göçünü başlatır. Akıntının tersine yüzerek olabildiği kadar kaynağa yaklaşmaya çalışan inci kefali ilkbahar aylarında akarsuyla mücadele ederek akıntının tersine yüzmesiyle adeta uçan balık ismini almıştır. İnci kefalini katma değere dönüştürmek için bu zamana kadar ciddi çalışmalar yaptık. İnci kefali Van Gölü'nün oluşumundan bu yana 600 bin yıldır yaşamını sürdürüyor. Van Gölü'nde yaşayan inci kefali sayesinde bölgemizde 30 bin kişi geçimini balıkçılıkla sürdürmektedir. Bununla birlikte 1990'lı yılların sonunda bilim insanları rehberliğinde özellikle çeşitli kurum ve kişilerin girişimiyle inci kefalinin hak ettiği değeri alamsı için çalışmalar yapıldı. Çok şükür sonunda inci kefalinin katma değerini ülkemize ve dünyaya tanıtmak için konservesini yapıp hizmete sunduk. Şu an marketlerde Van balığı konservesi halkımızın beğenisine sunulmuştur. Ayrıca tüm milletvekillerine inci kefali konservesi hediye ettim. Van balığı yağ oranı düşük, protein oranı sağlığa faydalı asitleri yüksek olan bir balıktır. Sağlıklı beslenme bilincinin arttığı günümüzde proteini yüksek, yağ oranı düşük inci kefali konservesi kısa süre içinde ülkemizde birçok market raflarında yerini almıştır. İnci kefalinin uluslararası pazara açılmasıyla hem ülkemize ekonomik katkı sağlayacak hem de Van'ımızın kültürel mirasını uluslararası alana taşıyacaktır. İnci kefalinin avlanma yasağı döneminde kaçak avlanmaya karşı korunması için elimizden gelen her türlü çabayı sarf etmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle inci kefalinin muhteşem göçünü izlemek için göç zamanı tüm milletvekillerini Van'a davet ediyorum” diye konuştu.

Bakmadan Geçme