Tuşba'nın Geleceği Çalıştayı Sona Erdi

Tuşba Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Tuşba’nın Geleceği’ çalıştayı, konuk katılımcıların sunumuyla sona erdi.

Vali Aydın Nezihi Doğan, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerin temsilcileri ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin (YYÜ) Öğretim Üyeleri, mahalle muhtarları ve vatandaşların katılımıyla dün başlayan ‘İnsan, Ekoloji, Medeniyet ve Demokrasi' konuların masaya yatırıldığı ‘Tuşba'nın Geleceği' çalıştayı bugün de gerçekleştirilen oturumlarda devam edildi. Öğleden önce YYÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Ünal'ın yaptığı oturumda, YYÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetim Öğretim Üyesi Doç. Dr. Menaf Turan ‘Yeni Büşükşehir Modeli ve Tuşba'nın Geleceği', YYÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yayla ‘Çevre Eğitimi', YYÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fuat Tanhan, ‘Sosyal Belediyecilik ve İnsan Olgusu', Eğitimci Araştırmacı Hamza Kancura ‘Tuşba'nın Tarihi', İl Bank Bölge Müdürü Enver Çelebi ‘İl Bank'ın Tanıtımı ve Belediyelere Sağlamış Olduğu Katkılar' ve Van Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Araz ise ‘Yerel Ekonomik Kalkınma' konularında katılımcılara slayt gösterisi eşliğinde bilgiler sundular.
Çalıştayda ilk olarak bir sunum yapan Doç. Dr. Menaf Turan, Tuşba kenti ile güneş arasındaki ilişkiler hakkında bilgi verdi. Van'ın tarihi ile ilgili bilgiler de veren Turan, “Van'ın geleceğini belirlerken coğrafya ve tarih biliminin tüm detaylarıyla bilinmesi gerekir. Aksi takdirde ilin stratejik planını hazırlamaktan eksiklikler olacaktır. Belediyeler mutlaka kırsal kesimleri hesaba katmaları gerekir ” dedi.
İlçelerin sınırlarını belirlerken yanlışlıkların yapıldığının altını da çizen Doç. Dr. Turan, “Sınırlar belirlenirken, sadece Van Gölü kıyısı hesaplandığı için Tuşba ilçesine şehir merkezi ve iş merkezi alanı bırakılmadığı görülmektedir” ifadelerini kullandı.
Yrd. Doç. Ahmet Yayla ise, dünya ve insanlığın yaşadığı sorunların başında doğa ve çevrenin kirlenmesi geldiğine vurgu yaptı. Doğa ve çevrenin korunması konusunda son yıllarda bilinç düzeyinin artma eğilimi gösterdiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Yayla, “Çünkü artık çevre kalmadı. Çevre sorunları din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin günümüz insanlığını önemli sorunlarından biri olarak varlığını hissetmektedir. Artık hiçbir devletin, hiçbir toplumun, hiçbir kurum ve kuruluşunun kendisini bu sorunun dışında tutma şansına sahip değildir. Hava, suyun kirlenmesi, görüntü kirliliği gibi sorunların mutlaka ciddiye alınmalı ve çözüm yolları aranmalıdır” ifadelerini kullandı.
‘Sosyal Belediyecilik ve İnsan Olgusu' konularında bir sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Fuat Tanhan da, sosyal belediyecilik hizmetleri ile insan memnuniyeti üzerinde durdu. Van'da yaşanan depremlerin ardından yapılan çalışmalar ile ilgili halkın memnuniyetin ölçmek için yapılan bir ankette çalışmasından örnekler veren Tanhan, sosyal belediyecilik için yapılan hizmet ve yardımların tarzının çok önemli olduğunu kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Tanhan, “Tuşba Belediyesi, söylenenin aksine gönülleri abad ederken şehri imar etmelidir. Kalıcı olmak için gönülleri fetetmek gerekir. Bunun için belediye bölgede eksikliğini hissettiği kültürel ve sosyal etkinlikler düzenlemelidir. Belediyeler, huzurevlerini açmanın yerine yaşlanan anne ve babasına of demeyecek bir gençlik yetiştirmek adına gençlik merkezleri açmalıdır” şeklinde konuştu.
Van'ı tarihi ile ilgili bilgi veren Araştırmacı-Yazar Hamza Kancura'nın ardından kürsüye çıkan İl Bank Bölge Müdürü Enver Çelebi ise ‘İl Bank'ın tanıtımını yaptı ve belediyelere sağlamış olduğu katkılar hakkında bilgi verdi.
Son olarak bir sunum yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Araz ise Van'ın nüfus, sanayi ve ekonomisi hakkında bilgi verdi.
Verilen yemek arasında YYÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Ateş'in başkanlığından gerçekleşen ikinci oturumda birer sunum yapan Van Mühendisler Mimarlar Odası Başkanı Ünsal Keser, ‘İmar Kanunları ve Şehirleşme', İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kamuran Turgut ‘Tuşba İlçesinde Karşılaşılan İmar Problemleri ve Geleceğe Dönük Şehircilik ile Kentsel Planlama' Harita Mühendisi Abdullah Günbatar, Zihinsel Engelliler ve Yeşeren Umutlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Kasapoğlu ‘'Engellilere Halkın Bakışı' ve Tuşba Belediye Meclisi Üyesi Süleyman Can ise ‘Tuşba'da Sporun Geleceği' konularında birer sunum yaptılar.
Katılımcıların sorularının da cevaplandırıldığı çalıştayda gerçekleşen oturumun ardından tüm konuşmacılara Tuşba Belediyesi tarafından verdikleri desteklerden dolayı birer teşekkür plaketi takdim edildi.
Çalıştayın ikinci günün gerçekleştirilen oturuma Adalet ve Kalkınma Partisi Van İl Başkanı Av. Zahir, Soğanda, AK Parti Tuşba İlçe Başkanı Nayif Şabu, AK Parti Edremit İlçe Başkanı Halis Bayram, AK Parti İpekyolu İlçe Başkanı Rasim Aslan ile çok sayıda kamu kurum ve kuruluşların daire amirleri, öğretim üyeleri, mahalle muhtarları ile vatandaşlar katıldı.

Bakmadan Geçme