TUŞBA VAN'A NEFES ALDIRACAK
Tuşba ilçe sınırları ve sahilinde yapılacak çalışma ve projelerle Van'a nefes aldıracaklarını belirten Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.
Evren Doğruer
Özgökçe şunları söyledi;
* Hiçbir bahane ve mazeret kalmadı.
* İskele'de 55 bin metrelik alandaki parkın açılışını yapacağız.
* Üniversiteden Mollakasım'a 5 Km sahil yolundan 12 dakikada gidecek.
* Karasu kuş cennetini kuracağız.
* Briketçiler şehir dışına taşınacak.
* Van Gölü'nü korumamız, kurtarmamız lazım.
* Yeni stadın 33 bin kişilik olmasını istiyoruz.
* Yeni artıma tesisini hayata geçireceğiz.
* Alabayır'da düzenli çöp depolama alanı kuracağız.
Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Erdal Perihan ve Yazı İşleri Müdürü İkram Kali, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe'yi makamında ziyaret etti. Ziyarette çok önemli açıklamalar yapan Başkan Özgökçe, Van'ın biriken sorunlarını çözmek için gece gündüz çalışacaklarını vurguladı.
"VAN GÖLÜ'NÜN NİMETLERİNDEN FAYDALANMAMIZ GEREKİYOR"
Tuşba ilçe sınırları ve sahilinde yapılacak çalışma ve projelerle Van'a nefes aldıracaklarını belirten Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Van Denizi'nden insanların faydalanması gerektiğini belirterek, " Tuşba'da önemli projeler hayata geçirdik. Projelerimiz tamamlandığına Tuşba ilçesiyle birlikte güzel Van ve Vanlılar nefes alacak, kaliteli yaşamın keyfini çıkaracak. Sahil projemizin başlayacağı gün devlet demir yollarının orada barakalar ve birkaç tane lojmanı vardı. Biz daha önce o dönemin Ulaştırma Bakanı şimdi ise Başbakan Sayın Binali Yıldırım Beyle ve Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğümüzle görüşerek dedik ki, Van insanının çok güzel bir kültürü var. Van insanı kendi rahatına, kendi huzuruna düşkün bir insandır. Van insanı başka bir yere benzemez. Bizim insanlarımızın hepsi Edremit, Mollakasım, Ayanıs'a gidemiyorlar, imkânı yok. Hemen iki üç kilometre ilerde İskele'de bir deniz var. Biz bu insanlarımızı denizle buluşturalım ve 1 yıl boyunca biz sadece devlet demir yollarının yıkık, metruk olan binaları, bildiğiniz üzere sahilin eski hali 2011 yılında yaşanan deprem sonrası bütün enkazlar Van Gölü sahiline atıldı. Van Gölü kıyısı bunu hak etmiyordu ve biz o kıyıyı tamamen tertemiz hale getirdik. İskele'de 55 bin metrelik alanı park yaptık. Allah nasip ederse, Nisan ayında ya Cumhurbaşkanımız veya Başbakanımızın referandum için Van'a geldiklerinde açılışlarına yetiştirmeye çalışıyoruz. İşte bu sahilin Van'ın olduğunu biz insanlara gösteriyoruz. İskele ve sahilde birçok yerde Vanlı evini yaparken, balkonlarını bu zamana kadar denize karşı yapamıyordu. Nedeni ise hem sivrisinek vardı, hem de kötü bir koku ama bundan sonra insanlarımız balkonlarını denize doğru yapacak. Çünkü Van bir sahil kentidir. Bu denizin nimetlerinden bizim istifade etmemiz gerekiyor" dedi.
"BRİKETÇİLER ŞEHİR DIŞINA TAŞINACAK"
Tuşba Belediyesi'nin kurulduğu günden bu yana şehir içerisinde bir beton santraline ruhsat vermediklerini ifade eden Özgökçe, "Hamdolsun ben burada sizin aracılığınızla briketçi, tuğlacı, beton santraline sahip olan kardeşlerime seslenmek istiyorum. Bu yıl hiçbir kardeşimiz sahilde briket üretmeyecek. Briketçiler şehir dışına taşınacak. Önlemlerini alsınlar. Biz iki yıldır onlarla istişare ediyoruz. Görüşüp anlaştık. Orada bize ait olan yerlerimizle biz sahil rekrasyonu olarak, park alanı olarak, yola yakın olan kısımlarda da vatandaşlarımızın kendi parselleri var. Onlarında yatırım yapmaları için orada turizmle ilgili çalışmalar yapacağız. Tuşba Belediyesi kurulduğu günden beri şehir içerisinde tek bir beton santraline ruhsat vermedik. Bizden önce verilenler var ve biz o kardeşlerimize diyoruz ki, şehir içerisinde bu üretim yapılamaz, siz elbette paranızı kazanacaksınız ancak şehir dışında bunu yapacaksınız. Ruhsat süresi dolan bütün kardeşlerimiz kendi alt yapılarının uygun olduğu yerde yapabilirler. Biz bu kardeşlerimize Özalp veya Erciş yolunu öneriyoruz. 25-30 kilometre çapın dışında kalarak, üretimlerini yapmalarını istiyoruz. Çünkü inşallah biz oralara kadar imarımızı ve insanlarımızın yeniden şehrin kimliğini oluşturan yapıyı şekillendirirken, bir defa şehrin içerisinde tuğlacı, beton santrali, birikeçti, hurdacı bütün bunları çıkarıyoruz. Bu zamana kadar önümüzdeki en büyük engel bunlardı ama inşallah bundan sonra istişareyle bu sorunları aşacağız. Bu kardeşlerimiz elbette rızıklarını kazanacak ama bunu şehrin yapısını bozmadan, insan sağlığına, çevre sağlığına zarar vermeden bizim bunu yapmamız lazım. Allah razı olsun onlarda bizleri bu şekilde dinlediler ve inşallah 2017 yılında Tuşba'nın hiçbir noktasında bu şekilde bir çevreye zarar veren, insan sağlığına zararlı olan hiçbir üretime biz imkân vermeyeceğiz. O kardeşlerimizde daha sezon başlamadan işyerlerini, ekipmanlarını, araç gereçlerini şehir dışına alsınlar" şeklinde konuştu.
"SAHİL BANDI PROJEMİZ 5 BUÇUK KİLOMETREDİR"
İskele'den üniversiteye kadar olan sahil bandı projelerinin yaklaşık 5 buçuk kilometre olduğunu anlatan Fevzi Özgökçe, "Bir de sahil yolumuz var. Üniversiteden başlayıp yaklaşık Çarpanak, Mollakasım, Ayanıs ve Adır'a kadar 60 kilometrelik bir yay, biz sahil yolumuzun üniversiteden Çarpanak'a kadar orada hizmet içi eğitimin bir yeri vardı. Orada Müftülüğe ait olan güzel bir kurs binası var. Allah nasip ederse, biz oraya kadar olan kısmı asfaltlayıp, insanımız artık sahil kısmından Çarpanak'a kadar gidebilecek. Herkes nasıl bugüne kadar Akdamar Adası'na gidebiliyorsa, bundan sonrada Çarpanak Adası'na gidecekler. İnşallah biz Çarpanak Adası'nı turizme kazandıracağız. Hemen akabinde Ayanıs'ımız var. Ayanıs'ta mükemmel bir kalemiz ve tapınak var. Onu da inşallah turizme kazandıracağız. Akabinde Adır Adası ve oradaki yapıları da turizme kazandırmanın en büyük yolu budur. Yol olmadan biz bu işleri gerçekleştiremeyiz. Şimdi Allah nasip ederse, Van Büyükşehirle birlikte yapacağız. Biz daha önce büyükşehirle birlikte yapmak istiyorduk ama maalesef gerçekleşmedi. Şuanda genel sekreterimiz, sayın valimizle de görüşüp bu sezon Çarpanak'a kadar götürüp, orada Mollakasım'la insanlarımızı buluşturmak istiyoruz. İnsanlarımız şimdi Alaköy üzerinden veya Mermit, Almaşat dediğimiz Arısu üzerinden gittiklerinde diyelim ki Molakasım'a 40 dakikada gidiyorsa, inşallah bizim dediğim yoldan 12 dakikada gidecekler. Bu yol araç yolu, bisiklet yolu ve yaya yürüme yollarını, kaldırımlarıyla birlikte, aydınlatma ışıklarıyla birlikte yapıyoruz. Sağlıklı bir yaşam için inşallah biz Van halkımıza bunu kazandıracağız. Bu yolumuz mevcut şekilde 14 metredir, bisiklet yolumuz 3 metre genişliğinde, kaldırımlarımız sağlı, sollu olmak üzere 3 metredir. Yolun sağında ve solunda orada ağaçlandırmalar yapacağız" ifadelerini kullandı.
"VAN GÖLÜ'NÜN ÖMRÜ KALMADI"
Van'ın en büyük sorunu kanalizasyon ve arıtma tesisi olduğunu kaydeden Özgökçe, söz konusu sorunu ortadan kaldırmak için seferberlik başlattıklarını ifade ederek, "Van bunu hak etmiyor. Göreve geldiğimiz günden beri Büyükşehir Belediye Meclisinde dile getirdiğim ilk konu buydu. Bakın dedim Van'ın en büyük sorunu olan bu arıtma tesisini biz kesinlikle ya buradan kaldırmamız lazım, ya rehabilite etmemiz lazım, bu denize yakışmıyor. 1 milyonluk Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük ili olan Van'da bütün kanalizasyonlar arıtılmadan direk göle deşarj ediliyor. Bu şehrin gözbebeği olan Van Denizinin kıymetini bilmemiz lazım. Birçok yerde bu göl yok. Bizim Van denizi kirletmeye hakkımız yok. Bu gelecek neslin bizden beklediği en büyük değer Van Denizidir. Hatta biz Çevre ve Şehircilik Bakanıyla görüştüğümüzde Van Gölü için özel bir koruma yasasının çıkmasını belirttik. Bizim Van Gölü'nü korumamız, kurtarmamız lazım. Bu iş belediyelere düşüyor. Gürpınar, Gevaş, Edremit, İpekyolu ve Tuşba, bu beş ilçenin arıtmasını ilçelere bırakmayalım. İlçeler çalıştıramıyor. Yapamayınca deniz tekrar kirleniyor. Bizim önerimiz arıtma tesisinin Çiçekli Beldesine götürülmesiydi. Arıtma tesisi ya Çiçekli'de olmalı veya Karasu'da olmalıdır. 80 milyon Euro'luk bir proje var fakat bu projenin takipçisi yok. Van Gölü'nün ömrü kalmadı, bizim bu dönemde yapmamız gerekiyor. Şuandaki 1652 kodun altındadır. Şuan arıtma tesisiyle ilgili Avrupa Birliğinde bir kaynak başvurumuz var. Şuanda bu projeyi hayata geçirmenin aşamasına gelmişiz. Burada 80 milyon Euro'luk projeyi hem Van Büyükşehir, hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem de Avrupa Birliğinin desteğiyle hayata geçireceğiz. Biz bu proje için önümüzdeki günlerde Ankara'ya gideceğiz. Van Denizi bizim için çok önemlidir. Van Denizi bir dünya mirasıdır. Biz bu sorunun gecikmemesi için çaba sarf edeceğiz. Artıma tesisin atık suyu su biyolojik olarak aratıldıktan sonra sulamada kullanılabilmelidir. Ben genel sekretere hayırlı olsun ziyaretine gittiğimde kendisine aynen şunu dedim. Van'ın sorunları çok büyük ve bizim gece gündüz çalışmamız gerekiyor. Bizim Van'daki bütün belediyelerle koordineli hareket etmemiz lazım. Bakın bugüne kadar engellemelerden dolayı çalışamadık ama bundan sonra dağ gibi biriken sorunları çözeceğiz." dedi.
"VAN HALKINA DERDİMİZİ ANLATAMAYIZ"
Arıtma tesisini Van'a kazandırmak için Ankara'ya gideceklerini belirten Özgökçe, "Sayın valimiz, genel sekreterimiz, milletvekillerimizle birlikte hareket edeceğiz. Geçenlerde sayın valimizle de konuştum ve dedim ki Van bunu hak etmiyor. Biz eğer arıtma tesisini kurmazsak Van halkına derdimizi anlatamayız. Onun için birlikte elimizden geleni yapalım. Sayın valimizde çok hassas ve yapacaklarımızla ilgili dosyalarımızı hazırladık. Projelerimiz hazır, sayın valimiz ve genel sekreterimizle konuşup, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gideceğiz. Ya da Çevre ve Şehircilik Bakanını buraya davet edeceğiz" dedi.
"KARASU KUŞ CENNETİ OLACAK"
Van'a 16 kilometre uzaklıkta bulunan Karasa Irmağı'nın kuş cenneti olduğunu anlatan Özgökçe, Karasu kuş cennetini kurtaracaklarını söyleyerek, "Karasu şuan Van'ın kuş cenneti, inşallah bu kuş cennetini kurtaracağız. Erçek'te var olan kuş kadar burada kuş var. Üniversitedeki hocalarımız diyor ki başkanım biz burayı sizlerle birlikte bir kuş cenneti yapalım. Biz de dedik ki ne gerekiyorsa yapacağız. Samsun bizim kardeş belediyemizdir. Samsun'da arkadaşlarımız güzel bir kuş cenneti oluşturdu. Biz de Allah nasip ederse, Karasu olan havzamızda güzel çalışmalar yaparak orayı kurtararak kuş cenneti yapacağız. İnanın orayı kurtarırsak Türkiye'nin dört bir yanından insanları buraya çekeriz. Bunu da yaparken, dedik ki yeni arıtma tesisini de burada kuralım. Burada kalması durumunda 100 yıl sonrayı düşünürsek, bu dediğim yer Van'ın Antalya, Konya altı gibi veya İzmir'in Konak'ı gibi bir alanıdır. Ben bunu birçok defe Büyükşehir Belediye Meclisinde dile getirdim fakat arkadaşlarımız beni dinlemiyordu. Van yararına olan en makul önerilerimizi dahi kabul etmiyorlardı ama şimdi bunları hayata geçirme imkanı ve fırsatını bulduk. İnşallah biz eğer arıtma tesisini dediğim gibi Karasu'ya alırsak, Van'ın yüz yılını kurtaracağız. Bizim Van'ın yüz yılında damgasını vuracak en büyük eserimiz bu olacak" şeklinde konuştu.
"ÇÖPLÜK ALANI SORUNU ÇÖZÜLÜYOR"
Van'ın mikrop yuvası olan çöplük alanının vahşi depolamadan, düzenli depolamaya geçileceğinin müjdesini veren Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, "Çöplük alanı bildiğiniz üzere Tuşba'da uluslar arası yol üzerindedir. Burada Beyüzümü, Şahbağı dediğimiz yerdedir. Van'da birçok yerde yer altı su kuyuları bulunur. Şimdi bu kuyuların her birinin kaynağına bu Akifelerden kirlilik etkeni olan zehirli ve zararlı maddeler sızıyor. VANÇEB Başkanı ve çevre mühendisleri bir gün buraya geldiler ve Tarım Bakanlığında bizim oranın 20 hektarlık bir alanı olduğunu bunun tahsisi gerekiyor. Bakın biz Büyükşehir'in işidir, bize ne falan demedik. Arkadaşlarımız iyi bilir, inanın bunun için 10 kez Ankara'ya gittik. Bakanlıkla ilgili evraklar bir yere kadar getirdik, en son Güçbirliği Platformunda, Tarım Bakanımız gelince söz alıp kendisine aktardım. Allah razı olsun sayın bakanımız da gereğini hemen yerine getirdiler. Başbakanlığa gitti ve orada da onaylandı. Allah nasip ederse Van'ımızın o mikrop yuvası olan çöplüğü artık düzenli depolamaya geçecek. Alabayır tarafına gidecek, katı atıklar düzenli depolamaya geçecek. Yani düzenli depolama olunca elektrik enerjisine dönüştürülebiliyor, bunlardan geri dönüşüm sağlanabiliyor. Bunlarla ilgili hem gübre yapılıyor, hem de ortada düzenli bir depolama olduğundan dolayı çevre kirlenmiyor ve pis koku meydana gelmiyor. En önemlisi bu 20 hektarlık alanın üzerindeki eski çöplüğümüzde tamamen rehabilite ediliyor. Artık Beyüzümü'de, Sıhke'de, TOKİ'de, Vali Mithatbey'de, Yalımerez Mahallemizde ve Tuşba'da oturan vatandaşlarımız, bu kokuyu çekmek zorunda kalmayacak. Yine burada Özalp'a gidecek olan veya uluslar arası yolda Kapıköy'e gidecek olan hiçbir kardeşimiz o kokuyla maruz kalmayacak" ifadelerini kullandı.
"VAN'IN STADI 33 BİN KİŞİLİK OLMALIDIR"
Van'a yeni yapılması planlanan stadın şehir dışında yapılması gerektiğini anlatan Fevzi Özgökçe, söz konusu stadın 33 bin kapasiteli olması ve üniversite tarafında yapılması gerektiğini anlattı.
Özgökçe şunları kaydetti; "Stadın mevcut yeri çok dardır. Yeni yapılan hangi stadyuma bakarsanız bakın şehir dışında. Stat yapılırken ulaşımın ve park olayının çözülmüş olması lazım. Zaten Van'ın trafiği ortadadır. Orada sadece stat değil spor kompleksi de yapılmalıdır. Birçok spor branşı tesislerini de olması gerektiğini düşünüyoruz ve stadın kapasitesi en az 33 bin kişilik olmalıdır. Çünkü milli maçlarda burada onansın. Konya'da milli maçlar yapılıyor. Van'ın, Konya'dan, Sivas'tan, Elazığ'dan bir eksiği yok. Van'ın büyükşehir olması hasebiyle en az 33 bin kişilik olması gerekiyor. Bakın Van'ın çok genç bir nüfusu var. Bütün ilçe belediyeleri amatör futbol kulüpleri kurmalı ve tüm branşlarda etkinliklere katılmaları gerekir. Bunun yanı sırta ve her mahalleye semt sahası yapılması gerekiyor. Belediyeler olarak sporla gençleri hayata kazandıracağız. İnanıyorum ki bunu yaparsak, Van'dan milli takım düzeyinde sporcular çıkar. Referandum çalışmaları kapsamında sayın Cumhurbaşkanımız ve sayın Başbakanımız Van'a gelecekler. Ben bir Vanlı olarak kendilerinden Vanlılar yeni stat müjdesini vermelerini bekliyorum"
Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Vanesi Gazetesinin kentlilik bilinciyle Vanlılar için yapılan çalışmalara ve projelere sağladığı desteğe teşekkür etti.