ÜÇ ÖĞÜT, ÜÇ MEKTUP

Bahri Yıldızbaş yazdı

Ülkemizin yönetim basamaklarına seçilmiş veya atanmış olan tümünde ne kadar çalışkan, temiz, dürüst, ahlaklı ve nitelikli olursanız olun; sizden önceki yönetici ahlaksız ise, istediğiniz performansı yakalamakta zorlanacağınız gibi, hedeflerinize ya geç ulaşırsınız, ya da ulaşmadan uzaklaştırırlar.

Hedeflere geç ulaşılması veya görevden uzaklaştırılmasında, sadece nitelikli yöneticilere zarar vermez. Ülkemiz, ilimiz, ilçemiz, orada yaşayanlar ve nitelikli yöneticilerin çalıştığı kurumlardan hizmet alan herkes, olumsuz etkilenir ve zarar görür. Önceleri kişisel gibi algılanan, çoğu kişinin umurunda olmayan kıyımlar ve engellemelerin, uzun vadede birinci, ikinci, üçüncü beş ve on yıllık kalkınma stratejilerini alt üst ettiğine şahit olur ve vahlarız. Bırakalım gelecek nesilleri, beş on yıl sonra o hizmetlerle ilgili sefilleri ve yoksulları oynarız. 'Karaman'ın koyunu, sonra çıkar oyunu.' atasözü, buraya giydirilmiş entari olur.

Erdemli, ahlaklı, nitelikli, becerikli ve düzgün yöneticiler, ayrıldıkları makamlara onlardan sonra gelenleri destekleyerek, başarılarının ve hizmetlerinin devam etmesini, ülkesine ve insanlarına faydasının olmasını ister. Atanırlarsa, gidene teşekkür eder, geçmişi gündeme getirmeden üretime ve hizmete devam ederler.

Erdemsiz, ahlaksız, niteliksiz, beceriksiz ve kirli yöneticiler ayrıldıkları makamdan, kendisinin ve ortaklarının pisliklerini kapatmak İçin çırpındıkça kurumu yıpratarak kirletir, iş verimini, üretimi ve hizmeti engellemiş olur. Atandıkları zaman ise, hep eski yönetimi kötüleyerek, karalayarak ve şikayet ederek, yine kurumda huzur bırakmaz ve motivasyonu düşürürler. Aynı zamanda, GÜVEN ortamı oluşturamadıklarından, o iş yerini işkence ve zulüm merkezine çevirirler. Adalet, hak, hukuk, tasarruf, hizmet ve insanlıkta herkese kötü örnek olurlar.

Vasıflı, ehil, çalışkan ve düzgün yöneticiler, atandıkları veya seçildikleri kurumdaki organizasyon ve motivasyonu güçlü kılmak İçin, örgütteki en ast ile en üstü bütünleştirerek, YÖNETİŞİM basamaklarını oluşturur ve hiyararşik GÜVEN ile DİSİPLİNLİ ekipleri harekete geçirirler. Enerjisi güçlü, mutlu ve başarılı bir ekip kurmuş olduklarından; adalet, eşitlik, hak, hukuk, tasarruf, hizmet ve insanlıkta herkese örnek olurlar.

Dünyada yönetim basamaklarına uyarlanmış, 3 (üç) tane çok önemli çalışma raporu, başarı ve başarısızlık felsefesi:

A ) Nitelikli ve işi bilen yönetici, kendisine teslim edilen sırlar ve değerler mektubu İçin, 'bu mektupta neler yazıyor, mektubu kime vereceğim?' diye adres sormaz, ne yapacağını bilir. Mektubu alır, adresi sormadan nereye vereceğini bilir ve adresi kendisi bulur. HEDEF, ÇÖZÜM ve SONUÇ felsefesi.

B ) Eksik ve ezik yönetici ise, çözüm, hedef ve sonuç odakları ile ilgili felsefeyi bilmediği için, her şeyi sorar ve başkalarının istediği şekilde sonuçlandırır. Örgütteki onlarca, yüzlerce ve hatta binlerce çalışanın fikirlerinin hiç bir önemi olmadığından, bırakalım üretimi, gemiyi batırmış olur.

C ) Yöneticilerin önünde, her zaman üç mektup vardır. Başarılı yöneticiler, o mektupları hiç açmazlar. Başarısız yöneticiler ise, açmak zorunda kalırlar.

1) Başladıkları günden itibaren işler tersine gitmeye başlayınca, birinci mektubu açarlar. Şöyle yazar; ' Senden öncekileri kötülemeye başla.'

2) Aylar veya yıllar sonra, İşler daha kötüye gitmeye başlar ve ikinci mektubu açtıklarında; 'Astlarını, çalışanlarını ve çevreni kötülemeye başla.'

3) Her şey çok kötü ve çözümsüz hal almaya başlamış ve üçüncü mektup, son kurtuluş İçin açıldığında; 'GEMİ BATIYOR, TERKET ve BIRAK GİT.' yazar.

İş işten geçmiştir.

Ülkemizin, şehirlerimizin, kasabalarımızın, semtlerimizin, mahallelerimizin, kurumlarımızın, yarınlarınızın huzuru, barışı, bolluğu, bereketi, başarısı, sağlığı İçin:

— Merdiven İtici, Baston Kafalı, Şımarık Evlat, Kanka Punka tipi sevgisiz ve gereksiz yöneticilerin kökünün bitmesi,

— Babacan, Can, Lider, Tatlı-sert, Adil, Uzlaştırıcı ve sevgiyi seven, gerçek yöneticilerimizin çoğalması temennilerimle.

Yorumlar 2
Aynur Uzun 11 Aralık 2021 15:16

Yeni dünya düzeninde neredeyse imkânsız oldu dilek ve temennilerimiz Müdür Babam

Nadir Demir7 10 Aralık 2021 12:00

Ayni temenni ve dileklerle selam ve sevgilerimi sunarım. Yazıyı zevkle okudum.

Bakmadan Geçme