Ülker ailesi Vanlılar ile dünür oluyor

İş dünyasının önde gelen isimlerinden Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kırım kökenli Murat Ülker ve Rixos Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Van Çaldıranlı Fettah Tamince'nin çocukları hayatlarını birleştirme kararı aldı.

Düğün tarihi için 2019'un mayıs ayı planlandı. Hürriyet'ten Toygun Atilla'nın haberine göre Fettah Tamince'nin 21 yaşındaki kızı Hatice Tamince ile Murat Ülker'in 25 yaşındaki oğlu Yahya Ülker geçen günlerde aile arasında gerçekleştirilen sade bir törenle nişanlandı.

Çiftin mayıstaki düğünden sonra balaylarını Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de yapımı kısa süre önce tamamlanan Rixos Saadiyat Island Otel'de geçirmeyi planladıkları ve İstanbul Çamlıca'da oturacakları belirtiliyor.
Murat Ülker'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndaki grup dünya geneline yayılmış 80 fabrika ile hizmet veriyor. Grup bünyesinde Türkiye'de 45 bin, yurtdışında 15 bin kişi istihdam ediliyor. Yıldız Holding geçen yıl 42.3 milyar liralık ciroya ulaştı. Grubun bu yıl büyüme hedefi yüzde 19. Fettah Tamince de Türkiye'nin en büyük turizm yatırımlarını gerçekleştiren Rixos Hotels'in Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğunda oturuyor. Grubun Kazakistan'dan Birleşik Arap Emirlikleri'ne kadar birçok ülkede ve Türkiye otel yatırımları bulunuyor. Bu yatırımlar arasında ise son dönemlerde öne çıkan Antalya'daki The Land Of Legends toplam 2 milyar liralık yatırım ile dikkat çekiyor.

MURAT ÜLKER KİMDİR?

1959 yılı İstanbul doğumlu olan Murat Ülker Kırım Aluşta asıllıdır. Dedesi Hacı İslam Efendi, Fatih Medresesi mezunu bir muallimdi. Trakya'da yine bir Kırımlı göçmenle evlenen Hacı İslam Efendi, Tekirdağ Saray'da görev yaparken Balkan Savaşları dolayısıyla İstanbul'a, oradan da Kırımdaki yurtlarına geri döndü. Murat Ülker'in babası Sabri Ülker de 1920 yılında Aluşta'nın Korbek köyünde doğmuştur. Aile Sovyetler Birliğinin kurulması ile birlikte müslümanlara yapılan baskı nedeniyle 1929'da İstanbula göç etmiştir. 1940'lı yıllarda babası Sabri ve amcası Asım'ın girişimciliği ile temelleri atılan şekerlemecilik işi, 1944'te ürettikleri bisküviye Ülker adını vermeleri ile gelişerek devam etmiş, daha sonra Yıldız Holding'e dönüşmüştür. Bu arada, markaları Ülker namıyla iş çevrelerinde tanındıklarından dolayı iltibasları gidermek için 1954'te ailenin evvelce Berksan olan soyadı Ülker olarak değiştirilmiştir.

Murat Ülker, lise eğitimini İstanbul Erkek Lisesi'nde tamamlamış ve Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olmuştur. 1982 yılında iş hayatına atılan Murat Ülker, yurtdışında AIB ve ZDS gibi okullarda eğitim gördü. Amerika Birleşik Devletleri'nde Continental Baking şirketinde staj yaptı.

Yıldız Holding'te ilk görevine 1984 yılında Kontrol Koordinatörü olarak başladı. İlerleyen yıllarda İşletmelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı ve ardından Genel Müdürlük görevlerini üstlendi. 2000 yılında Yıldız Holding İcra Kurulu Başkanlığını üstlenen Murat Ülker, 2008 yılında Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevine devam ediyor
Murat Ülker, 2015 itibariyle Forbes'in yaptığı araştırmaya göre 4.4 Milyar dolar servetiyle Türkiye'nin en zengin ismidir.

FETTAH TAMİNCE KİMDİR?

Rixos Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, 1972 yılında Van, Çaldıran'da dünyaya geldi. İlköğrenimini Çaldıran İlkokulu'nda tamamladı. İlkokul eğitiminden sonra eğitimine Antalya ve Almanya da devam eden Fettah Tamince ilk ticari girişimlerine üniversite yıllarında başladı.

Fettah Tamince'nin eşi Duygu Tamince'dir. Fettah Tamince'nin İbrahim, Hatice ve Zeynep adında 3 çocuğu var. Tamince, Kürtçe, Türkçe, Arapça, Almanca, İngilizce ve Rusça bilmektedir.

Salih ile Zahide çiftinin 4'ü kız 9 çocuğunun en büyüğü olan Fettah Tamince babasının ilçede manifaturacı dükkanında 12-13 yaşındayken çalışmaya başladı.

Fettah Tamince, kuzeniyle arabayla köy köy gezerek, kumaş satmış. Daha sonraki yıllarda dayısının Antalya'daki halı mağazasında tezgâhtar olarak çalışan Fettah Tamince, yarım kalan okul eğitimini Antalya'da Gazi Lisesine giderek tamamladı.

Fettah Tamince'nin sahibi olduğu şirketlerin faaliyet ve yatırım alanları bugün, turizm, otel yatırımları ve işletmeciliği, inşaat, enerji, gayrimenkul, medya ve eğitim gibi çeşitli sektörleri kapsıyor. Türkiye, Kazakistan, Ukrayna, Rusya'da projeler hayata geçiren Fettah Tamince, ilk 5 yıldızlı lüks oteli olan Labada Oteli 2000 yılında Antalya Çamyuva'da denize sıfır konumdaki alanda 180 odalı inşa etti.

2001 yılında ise ilk Rixos Oteli'ne Ukraynalı işadamı arkadaşıyla başladı. İnşaatı 8 ayda bitirerek hizmete açtı. Haliç Port ihalesini alan Tamince, Ayrıca Tamince, Rixoz Oteller zinciri ile yurt içinde ve yurt dışında 30''a yakın oteli bulunuyor.
Yarım kalan 40 villalık projeye ortak olan ve projeyi tamamladıktan sonra yine inşası yarım kalan bir oteli satın alarak ticaret hayatına atılmayı başardı.11'i Türkiye'de, 3'ü Kazakistan'da, Ukrayna, Libya, İsviçre, Mısır, Birleşik Arap Emirlik'lerinde 2 ve Hırvatistan'da 1'er tane olmak üzere toplam 21 otel işletiyor. Ayrıca Star Medya Yayıncılık AŞ, Star Medya Ajans AŞ, Star Matbaacılık AŞ, Dinamik Radyo Televizyon AŞ'nin yüzde 50 hissesini aldı.

Star Medya Grubu, 2009 yılında Fettah Tamince tarafından Ethem Sancak'tan satın alınmıştı. 2013 Nisan ayında bu grubun yüzde 50'sini Azeri Socar Grubu'na satmıştı. Grupta geri kalan yüzde 50 hissesini 2014 mayıs ayında işadamı Ethem Sancak'a satarak medyadan çıkmıştı. Temmuz 2014 ayında da Star Medya'nın yüzde 50'sini sattığı SOCAR Grubu'ndan aynı miktarda hisseyi geri alarak medyaya dönmüş oldu.

Bakmadan Geçme