Ünlü ekonomist parasını katlamak isteyenleri uyardı: Risk almadan bunu yapın

Ünlü ekonomistlerden Mert Başaran, yatırım dünyasında dikkat çeken bir stratejiyi paylaştı. 245 bin lirayı 2 milyon liraya çevirmenin yolunu Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) arayan Başaran, aylık ortalama 4 bin lira yatırım yapmanın 5 yıl içinde nasıl büyük bir servet oluşturabileceğini anlattı.

TAKİP ET

Ekonomist Mert Başaran, kısa yoldan zengin olmanın sırlarını açıkladı. Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) katılım ile 245 bin lirayı 5 yılda 2 milyon liraya çevirme stratejisini paylaştı.

Başaran, aylık ortalama 4 bin lira yatırım yapan kişinin bu hedefe nasıl ulaşabileceğini detaylı bir şekilde anlattı.

Başaran, BES'te aylık ortalama 4 bin lira yatıran kişinin 5 yılın sonunda 250 bin liralık birikimle bu rakamın nasıl 2 milyon TL'ye çıkarabileceğini anlattı.

Birikim yapan kişilerin yatırım fonlarını iyi seçmeleri gerektiğini belirten Başaran, BES'te yatırım fonları arasında en çok getiri sağlayanların hisse senedi fonları olduğunu ifade etmişti.

Başaran'ın açıklamalarına göz önüne alındığında, bu fonların 5 yıllık ortalama getirisi yüzde 30 civarında bulunuyor. Başaran, BES'te aylık 4 bin lira yatıran ve hisse senedi fonlarını tercih eden bir kişinin 5 yıl sonunda 250 bin lira yerine yaklaşık 2 milyon TL'lik bir birikime sahip olacağını hesapladı.

Ünlü yatırım uzmanı, BES'te yatırım yapmak isteyenlere tavsiyelerde de bulundu. Başaran, BES'te uzun vadeli düşünmek, risk alabilmek, fon dağılımını iyi yapmak ve piyasa dalgalanmalarına karşı sabırlı olmak gerektiğine ilişkin "Küçük paraları küçümseyen küçük kafalardan olmayın" dedi.

Mert Başaran'ın paylaşımı şöyle:

Ayda ortalama 4bin lira yatıran 5 yıllık bir Bes..245 bin lirası 2milyon ! Hala bu BES ile ilgili olumsuz konuşanlara BES doğrusu!
Kucuk paraları kucumseyen küçük kafalardan olmayin


BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ (BES) NEDİR?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), çalışma yaşamı boyunca bireylerin emeklilik dönemlerinde mali güvenliklerini artırmak amacıyla özel emeklilik imkânı sunuyor. Sosyal güvenlik sistemine ek bir gelir sağlayan BES, emeklilik dönemlerinde maddi anlamda rahat bir yaşam standardını sürdürmeye olanak tanıyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi, kişisel tasarrufların avantajlı ve çeşitli seçeneklerle yönetilmesine imkân sağlıyor. Yatırımcıların risk tercihlerine uygun olarak belirlenen fonlar, uzmanlar tarafından yönetilerek kişisel yatırım tercihlerine yönlendiriliyor.


ŞARTLARI SAĞLAMAK GEREKİYOR

Tamamen gönüllü bir katılım esasına dayalı olan BES, mevcut kamu sosyal güvenlik sistemine bir tamamlayıcı olarak tasarlandı. Katılım, medeni hakları kullanabilen her birey için geçerli olup, emeklilik hakkı elde etmek için sistemde 10 yıl boyunca bulunmak ve 56 yaşını doldurmak gerekiyor.

BES'e yapılan katkılar, 01 Ocak 2013'ten itibaren devletin %30 katkısıyla daha da avantajlı hale geldi. Devlet katkısının üst limiti aylık brüt asgari ücretin %30'u kadar olup, emeklilik döneminde elde edilecek birikim miktarı katılımcının giriş yaşına ve ödeme tutarına göre değişkenlik gösterebilir.

Sistemin işleyişi, birikimlerin toplanması, değerlendirilmesi ve emeklilik döneminde toplu para veya düzenli maaş ödemesi esasına dayanıyor. 10 yıl sistemde kalan ve 56 yaşını dolduran katılımcılar emeklilik hakkı kazanıyorlar.
Emeklilik döneminde birikimler, toplu olarak veya belirlenen programlar çerçevesinde alınabildiği gibi, yıllık gelir sigortası ile ömür boyu ya da belirli süreler için düzenli emekli maaşı alınabilir.

01 Ocak 2013'ten itibaren devlet katkısı uygulaması, başka hiçbir yatırım aracında bulunmayan bir avantaj sunuyor. Bu tarihten sonra yapılan her katkı %30 oranında devlet katkısıyla desteklenerek emeklilik dönemindeki mali güvenliğe önemli bir katkı sağlıyor.

BES, 01 Ocak 2016'dan itibaren 5 yılını dolduran katılımcılardan yönetim gider kesintisi ve giriş aidatı alınmaması gibi kesintisiz bir dönemi de beraberinde getiriyor.


Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme