Unutulan cenaze töreni!

Söz konusu isimsiz şehitliği yarım asır sonra Akköprü mezarlığındaki yerinde kaderine terk edilmiş, üzerinden insanların gelip geçtiği üzücü bir halede buluyoruz.

1915'de Birinci Dünya Savaşı sırasında işgal edilen Van şehrimiz yakılıp yıkıldı, Van halkı derin acılar yaşadı. Bu nedenle Birinci Dünya Savaşı sırasında Anadolu'da Van kadar harap olmuş şehir, Vanlılar kadar derin acılar yaşamış başka ahali yoktur. Öyle ki 1915 öncesi şehrimizin nüfusu 70 bin iken 1927 yılında nüfusu sadece 6 bin 981 kişiye ulaşabilmiştir.

1915 öncesi ve sonrasında Bağlık bahçelik, dört bir tarafından kerhiz, zernabat sularının aktığı kadim şehrimizin hafızasına kazınmış önemli olaylar meydana gelmiştir. Yaşanan olayların bir kısmı yazılı kaynaklarda yer alırken büyük bir kısmı ilgisizlik nedeniyle maalesef unutulup gitmiştir.

Yakın zamana kadar şehrimizin dört bir tarafında şehitlikler de bulunmaktaydı. Seferberlik yaşamış olan yaşlı Vanlılar ve ikinci kuşak aile büyükleri çocuklarına, gençlerine, aile fertlerine ve çevrelerine Van ile ilgili olayları anlatırken, " Van'da gezerken dikkatli olun her taraf şehitliktir. Memleketimizin her karış toprağında bir şehit yatıyor" uyarısında bulunurlardı.

Şehrimizde şehit mezarlarının bulunduğu yerlerden biri eski belediye kavaklığı olarak bilinen Van Belediye Başkanlığı'na ait bugünkü Van AVM'nin olduğu yerdi. Burada bir rivayete göre asker, başka bir rivayete göre sivili şehit mezarları bulunuyor.

Şehit kemikleri törenle taşınıyor.

1960 yılının Temmuz ayında Van Valiliği eski belediye fidanlığında özensiz, ve sahipsiz aynı zamanda şehitlere yakışmayan bir şekilde bulunan şehit mezarlarının din adamlarından olumlu görüşüyle Akköprü mezarlığında hazırlanacak şehitliliğe nakledilmesi yönünde karar alıyor. Karar sonrası önce şehitlerin kemiklerinin defnedileceği bir şehitlik Akköprü Mezarlığında hazırlanıyor.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme