Usta komedyen Sinan Bengier'den farklı dille İnci Kefali anlatımı

Usta komedyen Sinan Bengier'in keyifli anlatımıyla, dünyada sadece Van Gölü'nde yetişen İnci Kefali'nin ilginç göç hikayesi anlattı.

Agro TV'de yayımlanan "Sinan Bengiler İle İzleyen Bilir" programında Sadece Türkiye'de Van Gölü sularında Yetişen Tek Balık İnci Kefali / Sinan Bengier İle İzleyen Bilir Özgür Şahbaz'ın Yönetmenliğinde Usta komedyen Sinan Bengier'in keyifli anlatımıyla seyircilerden büyük beğeni topladı.

Usta komedyen Sinan Bengiler anlatımında; "Bu fonda gördüğünüz arkadaşın adı; Van Balığı bilimsel adıyla İnci Kefali. Van Gölü'nde yaşayan endemik türü balık. Bu arkadaş, Van Gölü'nde yaşayan tek balık yok Van Gölü'nde hayat pahalı, kiralar yüksek diye değil. Diğer balık türleri yaşamıyor diye de değil. Dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan bu balık, gölün balıklar için uygun olmayan toz ve karbonat yani soda sularında yaşayabildiği için burada yaşayabiliyor en zor koşullarda yaşayan canlı türü bu balık. Çünkü Ph değeri 9,8 civarında tuzluluğu ise %0,19 olarak ölçülüyor yani herhangi bir deniz balığını bu göle atsan ertesi gün salamura olarak alırsın akşamına gibi yersin.

İnci Kefali, sazangiller familyasına mensup dünyada sadece Van Gölü havzasında yaşayan bir balıktır ortalama boyu 19-20 santim ortalama ağırlığı 80 ila 100 gram civarında Van Gölü'nün incisi incik kefali tam 600.000 yıldır Van Gölü'nde yaşıyor benden yaşlı eski kiracı değil bildiğin ev sahibi yani balık burada dururken gelip üzerine göl yapmışlar resmen.

Van gölü canavarı dedikleri bu olsa gerek. Şimdi gelelim mevzuya girerken söyledim bu balığın kahramanlığına her yılın Nisan başından temmuz sonuna kadar Van balığın üreme ve o yumurtaların bu koşullarda bu gölde eş yumurtalardan balığın çıkması imkansız peki ne yapıyor bu kefaller cengaver balıklar, yumurtaların zarar görmesin diye Van Gölü'ne dökülen akarsuların kaynaklarına kadar gidiyorlar yani gölde yaşamalarına rağmen üremek için sularını boşaltan akarsulara göç Edip üreme sonrasında tekrar göle dönüyorlar.

Şöyle oluyor balıklar akıntının tam tersine yüzüyor bazı şelaleleri yukarıya doğru tırmanıp hatta zıplayıp uçarak derenin yumurtlamaya uygun yerlere atlıyor. Van Gölünün çevresindeki tüm dereler akıntının tersine gidVan Gölüen balıklarla doluyor bu balık göçe başladığında beslenmiyor, yem almıyor göçü tamamlayana kadar inanılmaz zahmetlere katlanıyor. Bu esnada önüne çıkan doğal ve doğal olmayan düşmanlarla mücadele düşmanlardan biri de elbette biziz insanlar kaçak avcılık nedeniyle bazen balıklar yumurtlayanmadan tutulup avlanıyor unutmayın güzel kardeşlerim.

Gelecek yıllarda avcılıkdaki kaçak, bizi elektrikteki kaçakdan daha fazla çarpacak gerçi son yıllarda biraz olsun önüne geçilmiş çok şükür bu açgözlülük neden? Bu balık herkese bakıyor her yıl 10.000 tonla 15.000 insan geçimini sağlıyor bu Türkiye balıkçılığın dörtte birini oluşturuyor nedenle kaçak avcılıkla mücadeleye devam İnci Kefali girdiği yoldan vazgeçmiyorsa biz de öyle yapalım mücadeleden. bir de Gerçi onun da sebebi insanoğlu ya yavşak azaldığında balıklar küresel ısınma ile beraber akarsuda su debileri düşüyor buda Van balığı için ayrı bir problem oluyor ama sonuç olarak yine de tüm akarsulardaki sıcaklığı 13° civarına ulaştığında yumurtalarını bırakabiliyor.

Yumurtalarını akarsuların yayıldığı düştüğü bölgelerdeki bölgelere bırakıyor ondan sonra tekrar dönüp koşuşturmasına na aldığı yerden devam ediyor yumurtalardan çıkan yavru da 1 ila 2 hafta içinde göle gelmeye başlıyorlar yavrular yaz boyunca gölün besince bol kıyı kesimlerinde sürüler halinde dolaşarak besleniyor Balıktaki kararlılığı onda biri olsa ülkeyi uçururuz. Bugünde ülkemizin yetiştirdi değerli ve çalışkan bir canlıyı tanıdık, değerini bilelim sevgili değerli Agro TV seyircileri, hoşçakalın." Şeklinde ifadeler kullandı.

İŞTE BELGİNER'İN O ANLATIMI

Usta komedyen Sinan Bengier'in keyifli anlatımıyla, dünyada sadece Van Gölü'nde yetişen İnci Kefali'nin ilginç göç hikayesi.pic.twitter.com/Kycc09evOO

— Onedio (@onediocom) June 17, 2024
Vansesi Haber

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme