Utanç tablosu devam ediyor!

Eğitimde yıllardır devam eden kötü gidişe 'dur' denilmesinin zamanı gelmiş ve geçmektedir. Toplantılarla, raporlarla, kulağa hoş gelen açıklamalarla eğitimdeki sorunlar çözülmüyor.

Bir milyonu aşkın öğrencinin merakla beklediği Liseye Geçiş Sınav (LGS) sonuçları açıklandı. Başarılı öğrencilerden yalnızca 139 bini, LGS puanıyla bir yere yerleşecek. Yerleşemeyenler istemedikleri lisede okumak zorunda kalacak.

LGS sonuçlarına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Analiz ve Değerlendirme Raporu'nda kız öğrencilerin ortalamalarının matematik dışında tüm alt testlerde erkek öğrencilerden daha yüksek olduğu, öğrencilerin anne ve baba eğitim düzeyi arttıkça öğrencilerin doğru cevap sayısı ortalamalarının yükseldiği belirtildi.

Bu yıl ortaokuldan mezun olan öğrencilerin yüzde 85'inin katıldığı ve 1 Haziran 2019 tarihinde iki oturum halinde yapılan LGS'de Doğu ve Güneydoğu illeri bir kez daha en alt sıralarda yer alarak adeta döküldü.

LGS toplam net sayısı baz alınarak yapılan değerlendirmeye göre başarılı iller sırlamasında ilk 5 il Muğla, Tunceli, Giresun, Rize, Trabzon olurken 3 Karadeniz kentinin ilk 5'te yer alması dikkat çekti. Doğu'dan yalnızca Tunceli ilk sıralarda yer alırken 70. sıradaki Bitlis'i sırasıyla Ardahan, Batman, Diyarbakır, Muş, Van, Mardin, Ağrı, Şanlıurfa, Siirt, Hakkâri, Şırnak illeri takip etti.

1990 sonrası çevre illerden, ilçelerden her yıl artan bir şekilde yoğun göç alarak demografik, sosyal ve kültürel yapısında hasarlar meydana gelen Doğu ve Güneydoğu'nun iki büyük kenti Diyarbakır ve Van'ın LGS'de son sıralarda yer alması dikkat çekicidir. 2018 yılı LGS sınavında en alt sıralarda yer alan 18 ilin tamamını Doğu ve Güneydoğu'daki iller oluşturmuştu. Geçen zaman içinde eğitimde değişen hiç bir şey olmamış.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme