Uzmanlardan bayramda beslenme uyarısı

Ramazan ayında günlük öğün sayısının azaldığını ve beslenme alışkanlıklarının değiştiğini söyleyen uzmanlar, bayramda yiyip, içmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Burhan Ergin

Bayramın gelmesiyle tatlı ve çikolata tüketiminde aşırıya kaçmanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, bayramda yeme içme ve beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söylediler.

Ramazan ayı boyunca beslenme düzeninin değişmesi günlük öğün sayısının azalmasının ardından bayramla birlikte normal beslenme düzenine geçilmesiyle bir anda fazla yeme sürecine girildiğini aktaran uzmanlar, bu durumun bazı hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabildiğine dikkat çektiler.

'Sütlü ve hafif tatlıları tercih etmeye çalışın'

Yeterli ve dengeli beslenmenin hayatın her döneminde ilke edinilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, 'Bayramda fazla yemek, şeker, çikolata, bol şerbetli tatlılar ve hamur tatlıları aşırı tüketmek sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenme hayatın her döneminde ilke edinilmelidir. Ramazan ayı boyunca yavaşlayan sindirim sistemine ve metabolizmaya aniden yüklenmek mide ve bağırsaklarda gaz sıkıntısına, ishal, midede reflüye, safra kesesi hastalıklarının ortaya çıkışına, tansiyon yüksekliğine, şeker- insülin metabolizmalarının bozulmasına sebep olabilmektedir. Her ana öğünde besin gruplarının her birinden azar azar da olsa bulundurmaya çalışılmalıdır. Hafif, az yağlı, az şekerli yemekler ve tatlılar yapılmalıdır. Bayramların vazgeçilmezi tatlılar zaman zaman zor durumda kalmanıza sebep olabilir. Bu nedenle sütlü ve hafif tatlıları tercih etmeye çalışın' dediler.

Uzmanlar son olarak şunları söyledi; 'Sebze meyve tüketiminizi arttırarak tatlı eğiliminizi azaltabilirsiniz. Her öğünde salata veya zeytinyağlı sebze yemekleri tüketmeye çalışın, aralarda meyve tercih edin. Sindirim sorunu yaşamıyorsanız yok ise domates, salatalık gibi sebzeler ve kabuklu yenilebilen meyveleri kabuklu yemekte fayda vardır. Kan şekerinizi dengelemek adına süt, yoğurt, ayran, cacık gibi besinleri ara öğünlerde veya tatlı tüketimlerinizden sonra günde 2-3 kez tüketin'

Bakmadan Geçme